Produktové dotazy: 730 829 745

Zařizujeme japonskou zahradu - jak navrhnout prostor doma?

Zahrada je místo, které představuje hostitele. Je to vizitka, která by se měla dobře uchovávat, aby zaujala návštěvníky i samotné majitele. Můžeme vytvořit vlastní kompozici nebo se řídit pokyny stylů oblíbených mezi zahradníky, jako je japonská zahrada. 

Úprava zahrady je nesmírně důležitá a musí s domem tvořit soudržný celek. Pokud máme duši umělce, dokážeme si vytvořit jedinečný zahradní prostor podle vlastních představ. Vyplatí se však vybrat zahradu, ve které bude dominovat určitý charakteristický styl, jako je tomu u japonské zahrady. Tento prostor se vyznačuje harmonií s přírodou, dominuje rozmanitost nejen co se rostlin, ale také architektury.

Seznam potřebných produktů:

Zařizujeme japonskou zahradu – kde začít?

Zahrada je výkladní skříní. Při vytváření dokonalé kompozice na zahradě bychom měli brát ohled na estetiku jednotlivých prvků a naše požadavky. Některé zahrady mohou být více či méně funkční. Existuje několik charakteristických kompozičních stylů, které dominují, a jedním z nich je prostor v japonském stylu.
Když se mluví o zahradách v japonském stylu, stojí za zmínku trochu historie. Takové skladby se začaly objevovat již v éře Asuka, tedy na počátku roku 550. Tehdy začaly vznikat projekty, které využívaly přítomnosti rybníků a ostrůvků. V době Nara, tedy v letech 710–792, vznikaly zahradní kompozice na principu feng-šuej. Základem takové zahrady byl vysoký kámen, který pak obklopovaly menší a menší oblázky. Léta 794–1185, tedy éra Heian, umožnila rozvoj myšlenky jin a jang. Začaly se objevovat větší zahrady
s jezírky, květinovými branami a krytými cestami. Japonské zahrady vznikly jako výsledek lásky k přírodě, a proto byly modelovány podle
přírodních forem. Kompoziční motivy byly převzaty z přirozené přírody. Les, jezero, pobřeží a někdy i celé souostroví ostrovů připomínající Japonsko byly tvarovány v menším měřítku.
Kromě počátečních epoch uvedených výše, každá následující éra přinesla novější prvky, které byly zavedeny do zahrad v japonském stylu:

  • jezírko s lotosovými květy
  • mosty založené na použití plochých kamenů
  • vany, toalety
  • meditační kameny
  • cesty, uličky
  • mosty
  • vstupní brány

Symbolika má v japonské zahradě velký význam

Když mluvíme o zahradách v japonském stylu, nemůžeme zapomenout na otázky spojené se symbolikou. Prostory vytvořené v tomto stylu by měly být inspirovány přírodou, ne ji kopírovat. To znamená, že japonské zahrady přírodu pouze napodobují, ale ve skutečnosti jsou jejími miniaturními protějšky. Takové prostory mají často mystický rozměr – každý, i ten nejmenší prvek má důležitý význam. Nic není náhodné a samotná zahrada by měla vypadat, jako by vznikla před tisíci lety a nevytvořil ji člověk. Japonské zahrady jsou jedinečným typem kompozice, a to především díky své nesmírně důležité symbolice, ale i harmonii, která z tohoto stylu plyne, a to i přes jeho nesamozřejmý chaos. Můžeme je znovu vytvořit na pozemku. Základem japonského vesmíru je voda. Symbolizuje život, poskytuje dynamiku a pohyb. Zajímavé je, že klidné, pomalu plynoucí potoky jsou odrazem žen a jejich opakem – divokými potoky symbolizujícími muže, mnohými spojovanými s agresivitou a dynamikou. Japonská zahrada musí mít kameny. Jsou ukazatelem dlouhověkosti a také neměnnosti. Na rozdíl od většiny ostatních zahrad japonské verze vyžadují použití kamenů nejen podobného tvaru, ale také podobné textury. Díky tomu vnášíme do našeho prostoru harmonii a označujeme jeho stav nedotčený lidmi.

Jaké rostliny a doplňky by měly být v japonské zahradě?

V japonské zahradě jsou rostliny doplňkem, ale nesmírně důležitým, který by měl být vybírán podle specifických pravidel. V takových prostorách skvěle poslouží trvalky, drobné keře a stromy, ale i liána. Dobrou volbou bude nákup luční, chryzantémy, karafiáty, lilie, kosatce, lotosy, narcisy, pivoňky, orchideje, sasanky, jiřiny a astry. Když už jsme u keřů, nemůžeme zapomenout na krásné jasmíny, hortenzie, zobovce, zlatobýly, cesmíny a azalky. Ze stromů byste si měli vybrat pouze ty typické pro asijské oblasti, tedy magnólie, palmové javory, magnólie, okrasné třešně, borovice a ginkgo bilobas. Mnoho zahrádkářů se také rozhodne umístit
na svou zahradu... mrazuvzdorné bambusy! Jedná se o speciální ekvivalenty původního bambusu, které dobře zvládají naše měnící se klima. Při rozhodování o vytvoření japonské zahrady musíme pamatovat na její pravidelnou údržbu. Takové prostory by měly vždy vypadat dokonale.
I když je myšlenkou japonské zahrady na jedné straně její člověkem nedotčený rozměr, na druhou stranu je třeba o ni pravidelně pečovat, aby se udržela ve správné kondici. Za zmínku stojí i doplňky, které se mohou v prostoru japonské
zahrady objevit. Za zvážení stojí vytvoření malého jezírka. Jedná se o prvek, který dokonale zapadá do japonského stylu – synergie vody a kamenů. Pokud máme vhodné podmínky, měli bychom přes rybník nebo rybník vytvořit unikátní plošiny nebo mosty. Pořídit si můžeme i dekorace inspirované japonským stylem, jako jsou misky s přetékající vodou nebo jiné detaily z kamene.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Zařizujeme japonskou zahradu - jak navrhnout prostor doma?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Zařizujeme japonskou zahradu - jak navrhnout prostor doma?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Zařizujeme japonskou zahradu - jak navrhnout prostor doma?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Zařizujeme japonskou zahradu - jak navrhnout prostor doma?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Zařizujeme japonskou zahradu - jak navrhnout prostor doma?

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Zařizujeme japonskou zahradu - jak navrhnout prostor doma?

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.