Produktové dotazy: 730 829 745

Osvědčené způsoby, jak si poradit se slimáky na zahradě

Slimáci na zahradě představují vážnou hrozbu pro rostliny. Živí se jak listy, tak kořeny zeleniny a květin. Je lepší, aby jejich přítomnost nevedla ke zničení zahrady. Existují osvědčené způsoby boje proti slimákům, včetně použití: ekologicky bezpečná opatření.

Největší škody na zahradě způsobují plži, tedy jedinci bez ulity. Tvory s lasturami lze snadno odstranit ze zahrady do vzdálenosti bezpečné pro vegetaci, ale vypořádat se s nahými je o něco obtížnější.

Seznam potřebných produktů:

Šneci jsou hrozbou pro plodiny na zahradě

Šneci se objevují v zahradách, kteří hledají úkryt a potravu. Mají rádi tmavá a vlhká místa, kde se mohou ukrýt před ostrým sluncem. Prospívá jim proto přítomnost neposečené trávy nebo úkrytů v podobě kamenů, prken, dřeva nebo stavebního odpadu umístěného před domem, pod kterým se mohou schovat před přirozenými nepřáteli. Šneci jsou téměř všežraví – živí se právě klíčícími i již vzrostlými a dokonce i shnilými rostlinami a drobnými živočichy.

Šneci mohou být také prospěšní, protože jedí semena plevelů a odumřelé části rostlin. Jsou potravou pro větší zvířata, jako jsou hraboši, ptáci, ježci a myši. Když je však na zahradě hodně slimáků, dokážou kulturní i okrasné rostliny zcela zničit. Známkou krmení šneků jsou pásovité otvory v listech, stoncích a cibulích. Plži zanechávají na povrchu půdy a listech slizké, nitkovité stopy. To znamená, že je nutné s nimi bojovat nebo alespoň omezit jejich počet na zahradě.

Domácí způsoby boje proti slimákům na zahradě

Domácí způsoby, jak se zbavit slimáků ze zahrady, zahrnují použití přírodních prostředků dostupných v každé domácnosti. Pokud však není škůdců příliš mnoho a většinou se jedná o jedince s lasturami, můžete je mimo zahradu jednoduše odstranit. Šneky, kteří se přes den schovávají před sluncem, je vhodné večer nalákat na jedno místo a poté vyndat. Na mokrou zem můžete umístit desky, listy zelí nebo lopuchu, které se stanou úkrytem pro tyto tvory a usnadní jejich odstranění. Dalším dobrým způsobem, jak zabít slimáky, je použití piva - tato zvířata ho mají velmi ráda. Stačí zakopat kelímky s nápojem do země a počkat, až do nich spadnou tvorové přitahovaní vůní.

Další účinnou metodou na slimáky na zahradě jsou pasti umístěné kolem plodin, které škůdcům znesnadní pohyb. K tomuto účelu můžete použít piliny, jehly nebo štěrk. Skvělým nápadem by bylo posypat rozdrcené vaječné skořápky, což bude mít také příznivý vliv na půdu.

Docela jednoduché, ale také osvědčené řešení problému krmení škůdců zahrnuje použití kuchyňské soli. Sůl působí na zahradě jako přírodní jed proti slimákům – stačí ji nasypat na každého slimáka.

Chytrý způsob, jak si se slimáky poradit, je použít čedičovou mouku, která se vyrábí mletím sopečné horniny. Je to přírodní hnojivo doporučené pro ekologické plodiny. Posiluje rostliny a odkyseluje půdu. Čedičová mouka může být rozsypána kolem rostlin nebo posypána celé rostliny. Šnekům to znesnadní pohyb a znesnadní požírání poprášených listů. Mouka ochrání vaše rostliny i před mšicemi a listožravými housenkami.

Chemické přípravky pro šneky na zahradě

Pokud se potýkáte s opravdovým zamořením slimáků, jemné domácí prostředky vám nemusí stačit. V takové situaci je třeba přistoupit k radikálnějším řešením. V zahradnictvích a prodejnách pro kutily snadno koupíte různé druhy chemických prostředků, které účinně ničí škůdce. Přípravky pro šneky na zahradě jsou k dostání ve formě prášku, granulí nebo tekutiny. Specializovaná kapalina se nastříká pomocí rozprašovače a prášek nebo granule se nasypou do prostoru kolem plodin. Při používání chemikálií nezapomeňte vždy chránit ruce zahradními rukavicemi. Při stříkání byste si také měli zakrýt obličej maskou.

Chemické přípravky na boj proti slimákům používejte vždy až v krajním případě, protože jsou toxické nejen pro škůdce, ale i pro ostatní tvory žijící na zahradě. Nejlepší je volit prostředky se stupněm toxicity V – vyznačuje se nízkou škodlivostí pro živé organismy. 

Pamatujte, že šneci jsou potravou pro ptáky, ježky a žáby. Pro boj se slimáky je nejlepší volit ekologické přípravky na bázi fosforečnanu železitého. Je to chemická sloučenina, která se vyskytuje v půdě. Škodí pouze slimákům.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Osvědčené způsoby, jak si poradit se slimáky na zahradě

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Osvědčené způsoby, jak si poradit se slimáky na zahradě

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Osvědčené způsoby, jak si poradit se slimáky na zahradě

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Osvědčené způsoby, jak si poradit se slimáky na zahradě

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Osvědčené způsoby, jak si poradit se slimáky na zahradě

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Osvědčené způsoby, jak si poradit se slimáky na zahradě

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.