Zahradní záhony – jak si je vyrobit sami?

Tradiční i moderní zahradní záhony jsou krásným reprezentativním prvkem domácího pozemku. Jejich zhotovením samozřejmě můžete pověřit zahradníka, ale pokud máte čas, vhodné nástroje a základní znalosti na toto téma, stojí za to zkusit to udělat sami.

Než začnete pracovat, nezapomeňte, že založení zahradního záhonu je poměrně časově náročný úkol. Pokud se rozhodnete tyto činnosti provádět sami, musíte vědět, jak slevit a vybavit se správnými nástroji. Jaké kroky jsou nutné? V tomto návodu odpovíme na tyto a další otázky související se zakládáním zahradních záhonů.

Seznam potřebných produktů:

  • rovný rýč, např. T-Rex s vroubkovaným ostřím
  • malá lopatka nebo lopata
  • hrábě
  • dřevěný pás k vyrovnání země
  • geotextilie s kolíky pro upevnění
  • nůž
  • koště
  • stromová kůra nebo kámen
  • vhodné rostliny

Co byste měli zvážit při plánování zahradních záhonů?

Než se pustíte do jakýchkoliv prací na zahradě, měli byste si pečlivě naplánovat velikost a tvar zahradního záhonu a také způsob, jakým tam rostliny zasadíte. Při návrhu musíte vzít v úvahu podmínky prostředí v dané části zahrady, jako je sluneční záření, vítr nebo blízkost jiných rostlinných druhů. Důležitá je i velikost, které vybrané sazenice na záhon v dospělosti dosáhnou. Na základě toho se určí vzdálenosti, ve kterých budou umístěny.

Zvažte také, jak nastavit hranice slevy. Pokud chcete využít již označený prostor, např. obrubníky, označí hranici záhonu. Někdy je však potřeba tuto plochu označit jinak, např. palisádou, zídkou nebo rostlinami vhodnými k výsadbě na okraje záhonů.

Hodně také záleží na charakteru vytvářeného prostoru. Pokud chcete vyčlenit vámi vybraný prostor zeleninové zahradě, vyplatí se uvažovat o dřevěném zahradním záhonu. Často má podobu vysokého kvádru vyplněného zemí. Rostliny jsou umístěny na vyvýšené ploše, což zahradníkovi usnadňuje práci a působí efektně.

Zahradní záhony: přípravné práce

Pokud se chystáte vytvořit záhon na místě, kde byl dříve trávník, nejdříve je potřeba odstranit drn do hloubky cca 15-20 cm. To je nutné, aby mezi kůrou nebo kameny umístěnými na tomto místě nevyrůstala pozdější stébla trávy. K odstranění drnu použijte rýč, nejlépe takový s vroubkovaným okrajem, který usnadňuje jeho zajíždění mezi kořeny.

Odstraněný drn by měl být nahrazen čerstvou zeminou, která by měla být rozhrnována pomocí rýče a hrábě. Zem můžete urovnat pomocí dřevěného pruhu vhodné délky - můžete jej použít k sesbírání přebytečné zeminy nebo zasypání zeminy až do výšky označené pruhem.

Další činností by mělo být hloubení děr pro velké rostliny a pokládka geotextilie a její zajištění kolíky.

Výsadba rostlin podle předchozího návrhu

Začněte sázet rostliny velkými rostlinami. Umístěte je do předem připravených otvorů, které vyplníte zeminou vhodnou pro daný druh. Po výsadbě zpevněte půdu kolem sazenic. Menší kusy vyžadují také vykopání děr, ale po rozprostření geotextilie bude snazší je osadit.

Pro výsadbu menších rostlin proveďte ostrým nožem řezy ve tvaru X v místech označených krejčovským metrem v geotextilii. Poté hmotu odsuňte, lopatou nebo lopatou vykopejte otvory a naplňte je směsí vhodnou pro daný druh. Zasaďte vybrané exempláře a zpevněte půdu kolem nich, poté tato místa zakryjte předem nařezanou geotextilií.

Zahradní záhony z kamene nebo kůry – finální práce

Při výsadbě rostlin musíte dávat pozor, abyste neušpinili geotextilii. Bohužel, i když budete opatrní, může se na povrchu materiálu objevit trochu písku. Před zahájením finálních prací by proto měla být z geotextilie odstraněna zemina, která by se mohla stát živnou půdou pro plevel. Nejjednodušší způsob, jak to udělat, je pomocí koštěte.

Na očištěnou geotextilii můžete položit stromovou kůru nebo kámen. V místech zvláště vystavených větru, tedy na otevřených prostranstvích, se nedoporučuje používat kůru. Budete ji muset často doplňovat a sbírat vyfouknuté úlomky, aby neležely na trávníku, cestičkách nebo příjezdové cestě.

Po skončení práce okolí záhonu ukliďte a výsadbu vydatně zalijte.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Zahradní záhony – jak si je vyrobit sami?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Zahradní záhony – jak si je vyrobit sami?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Zahradní záhony – jak si je vyrobit sami?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Zahradní záhony – jak si je vyrobit sami?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Zahradní záhony – jak si je vyrobit sami?

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Zahradní záhony – jak si je vyrobit sami?

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.