Produktové dotazy: 730 829 745

Postřik proti mšicím, tedy přírodní a chemická ochrana proti škůdcům

Mšice jsou jedním z nejčastějších škůdců v zahradách. Nejsou vybíravé, takže je lze nalézt na stromech, keřích a okrasných rostlinách. Mají rádi i plevel a hrnkové rostliny na terase nebo v bytě. Jaké přípravky na mšice zvolit a kdy je použít?

Proti štěnicím lze bojovat přírodními metodami, které neškodí životnímu prostředí ani jinému hmyzu, pomocí ekologických postřiků proti mšicím nebo nejúčinnějších chemických prostředků. V zahradách je nejlepší použít přírodní metody boje s mšicemi a ekologické insekticidy. Pokud je však mšic hodně, jedinou možností, jak si s těmito nezvanými hosty poradit, jsou chemikálie.

Seznam potřebných produktů:

  • postřikovač (ruční, tlakový nebo batohový, v závislosti na velikosti plodiny)
  • ochranné rukavice
  • ochranné brýle

Obzvláště citliví lidé by také měli nosit ochranné masky, aby se zabránilo vdechování postřikovaných látek, zvláště pokud je postřik proti mšicím chemický.

Ekologické způsoby boje s mšicemi

S mšicemi se vyplatí začít bojovat pomocí ekologických opatření. Jedním ze způsobů je zajistit rostlinám vhodné sousedství. Pokud chcete pěstovat například celer, měli byste ho vysadit daleko od keřů hlohu, které miluje mšice hloh-mrkev. Měli byste také pravidelně odstraňovat plevel, který hostí štěnice (např. quinoa), a vysazovat rostliny, které mšice nemají rády, např. česnek.

V ekologickém hubení mšic může pomoci i hmyz, pro který jsou mšice atraktivní potravou. Týká se to především zcela běžných slunéček, ale také pakomárů, mšic a dalších organismů. Pokud osidlujeme zahradu přirozenými nepřáteli mšic, měli bychom upustit od používání jiných metod boje proti nim. I domácí postřik obvykle zabije jak štěnice, tak užitečný hmyz.

Přírodní postřik proti mšicím

Pokud jde o nechemickou kontrolu založenou na přírodních metodách, bude účinný ekologický postřik. Proti mšicím působí přípravek z kopřivy, pampelišky, česneku, řebříčku a řebříčku. Dobrým řešením je i draselné mýdlo s česnekovou vůní. 

Postřik proti mšicím začíná smícháním prostředku v postřikovači ve vhodných poměrech. Poté si nasadíme ochranné rukavice a brýle, případně masku a napadené rostliny důkladně postříkáme.

Pro zlepšení účinnosti postřiku můžeme do námi připravených rostlinných odvarů přidávat tekuté draselné mýdlo v množství 10-20 g na litr mírně ohřáté vody. Toto mýdlo vytváří na površích stříkaných rostlin film, který usnadňuje přilnavost a prodlužuje ochranný účinek. Pokud používáte šedé mýdlo, můžete ho nejprve nastrouhat, aby se rychleji rozpustilo. 

Boj proti mšicím – chemické postřiky

Pokud přirozené metody nezaberou, což je nejčastěji způsobeno množstvím mšic, musíme použít chemický postřik. Zkusme však používat přípravky co nejméně škodlivé pro životní prostředí a toxické pro ostatní hmyz.

Rostliny můžeme postříkat například parafínovým olejem. Na trhu jsou dostupné produkty obsahující tuto látku. Obvykle se používají v zimě k ničení přezimujících forem. Produkty na bázi parafínového oleje jsou bezpečné pro životní prostředí, ale bohužel spolu s mšicemi ničí i užitečný hmyz. Z tohoto důvodu by se měly používat pouze jako poslední možnost.

Mšice – postřik primárních hostitelů

Při chemickém postřiku mšic pamatujte na primární hostitele dvoudomých mšic. Například postřik vřetena zlikviduje mšici řepnou. Takový postřik se provádí na jaře, během vhodného vývojového období pro danou ploštici.

U chemických přípravků je důležité dodržet termíny postřiků a správné poměry prostředku. Pokud se ošetření provádí příliš brzy nebo příliš pozdě, mšic se nezbavíme. Podobně, pokud použijeme příliš nízkou koncentraci činidla. Pokud jej naředíme nedostatečně, můžeme znečistit životní prostředí a dokonce zničit rostliny.

Nejčastěji používaným prostředkem proti mšicím je Mospilan 20 SP. Má širokou škálu aplikací. Bojuje také s mnoha dalšími škůdci. Tento prostředek má kontaktní a žaludeční účinek, to znamená, že se ke škůdci dostane všemi možnými cestami a účinně ho zničí.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Postřik proti mšicím, tedy přírodní a chemická ochrana proti škůdcům

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Postřik proti mšicím, tedy přírodní a chemická ochrana proti škůdcům

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Postřik proti mšicím, tedy přírodní a chemická ochrana proti škůdcům

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Postřik proti mšicím, tedy přírodní a chemická ochrana proti škůdcům

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Postřik proti mšicím, tedy přírodní a chemická ochrana proti škůdcům

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Postřik proti mšicím, tedy přírodní a chemická ochrana proti škůdcům

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.