Vytváříme zahradní prostor v anglickém stylu – jaká pravidla se vyplatí dodržovat?

Domácí zahrada je výkladní skříní a je třeba o ni náležitě pečovat. Zelený prostor by měl mít správný styl – takový, který plně odpovídá naší estetice a požadavkům. Jednou z charakteristických kompozic, které s nadšením vytvořili profesionální zahradníci i amatéři, je anglická zahrada. Vyplatí se dodržovat příslušná pravidla a pokyny, které tomuto stylu dominují. 

Anglická zahrada je nabídka pro lidi, kteří milují blízkost přírody. Na rozdíl od moderních verzí se tento styl vyznačuje bujnou, rozmanitou vegetací. S jistotou lze říci, že anglická zahrada je taková, která časem „dozrává“. Po pár letech, kdy všechny výsadby vyrostou, potěší svým ušlechtilým vzhledem. Při vytváření klasické zahrady v tomto stylu bychom měli pamatovat na pár zásad, které vám aranžmá usnadní.

Seznam potřebných produktů:

Jaké jsou vlastnosti anglické zahrady?

Zahrada je naší výkladní skříní. Vyplatí se o něj pravidelně pečovat. Pokud právě zařizujeme domácí prostor, měli bychom zvolit vhodný styl. Lidé, kteří se zajímají o zahradničení a milují rostliny, si mohou vybrat anglickou zahradu. Vyznačuje se bohatstvím různých druhů květin, keřů a stromů, které potěší svou barevností. Když se mluví o anglických zahradách, stojí za zmínku trochu o jejich historii. První zelené plochy upravené v tomto stylu se objevily již v 18. století. Zajímavé je, že byly opozicí vůči dominantním francouzským zahradám, vyznačujícím se barokní nádherou a často umělostí. Myšlenka anglických zahrad odkazuje k přírodě a umožňuje dosáhnout lehce rustikálního efektu.

Zahrady v tomto stylu spojují několik mimořádně důležitých prvků. Dominuje jim naturalismus, svoboda a… romantismus! V anglických zahradách mizí pravidelné geometrické členění ve prospěch aranžmá založených na kráse přírodních forem. Při vytváření domácího prostoru v tomto stylu máme téměř úplnou svobodu. Mnoho zahradníků tvrdí, že anglická zahrada je svoboda ohraničená plotem. Účelem zahrady je usnadnit přímý kontakt s přírodou a vytvořit atmosféru pro volné rozjímání nad krásami přírody.

Jaké květiny by měly být v anglické zahradě?

V této věci máme velkou svobodu. Vyplatí se však vybírat rostliny podle doby květu, velikosti a tvaru listů. Anglické zahrady jsou o svobodě a přírodě, takže přítomnost jak jednoletých rostlin, tak trvalek by neměla nikoho překvapit. Dá se říci, že tento styl tak trochu odkazuje k plynutí času - kdy po nějaké době některé rostliny zmizí, objeví se jiné, které také potěší svým kouzlem.

Můžeme rozlišit několik druhů rostlin, které budou skvěle fungovat v zahradách v anglickém stylu. Takové prostory často připomínají nepořádek, ale tento efekt je záměrný – anglické zahrady přece znamenají svobodu a blízkost přírody! Vyplatí se také zkusit „zkrotit“ divokou přírodu a ořezat nadměrné keře či stromy. Rostliny, které se objevují na naší zahradě, bychom neměli odmítat. I samovýsevné sedmikrásky dokážou vytvořit skutečně oku lahodící kompozice.

Rostliny a keře přítomné v anglické zahradě by neměly být symetrické. Přestože je potřeba výsadby mírně tvarovat, vyplatí se zachovat asymetrii typickou pro tento styl. Navíc by měl být co nejblíže přírodě. Mezi divoce rostoucími rostlinami často nejsou žádné mezery. Vyšší druhy rostou nad kratšími a vytvářejí dokonalé aranžmá.

Skvělým návrhem výsadby mohou být fialky, konvalinky a krokusy. Za zvážení stojí i bylinky – tymián nebo máta. Růže jsou charakteristické rostliny Anglie . Zvažovat bychom měli i zavádění popínavých rostlin, kupř. vinná réva třílaločná . Do anglické zahrady se také doporučují čínský jalovec, palmový javor, douglaska a japonský jasan.

Zahradní doplňky a nábytek v anglickém stylu

Zahrady v anglickém stylu musí obsahovat prvky drobné architektury. V takových prostorách skvěle poslouží pergoly – jak dřevěné modely, tak jejich kovové obdoby. Vysadit můžeme druhy popínavých rostlin, jako jsou růže nebo břečťan. Mnoho zahradníků také do svých zahradních prostor zavádí různé zídky nebo cihlové zídky, které odkazují na klasický styl.

Anglické zahrady musí mít místo k odpočinku. Pokud je plocha velká, vyplatí se pořídit více laviček. Tyto architektonické prvky vám umožní pozorovat pulzující zahradu z různých perspektiv. Je to také skvělý způsob relaxace a odtržení od šedé reality. Kromě laviček se na zahradách v anglickém stylu často objevují altány - můžeme postavit velký i malý altán, který se stane prostorem pro párty s blízkými a přáteli.

Při zařizování zahrady v anglickém stylu nezapomínejme na funkční nábytek. Můžete se vybavit sadou litinových spotřebičů, které dokonale ladí s romantickou atmosférou. Dobrým řešením budou i dřevěné modely, které ladí s přírodou kolem nás. V zahradním prostoru v anglickém stylu to nemůžeme přehánět s drobnou architekturou – pamatujte, že příroda by měla dominovat! Sochy a pomníky se objevují jednotlivě a je jich málo. Mohou to být figurální plastiky, které zobrazují postavy z antické mytologie, související s přírodou. Jsou zobrazeny na zeleném pozadí.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Vytváříme zahradní prostor v anglickém stylu – jaká pravidla se vyplatí dodržovat?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Vytváříme zahradní prostor v anglickém stylu – jaká pravidla se vyplatí dodržovat?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Vytváříme zahradní prostor v anglickém stylu – jaká pravidla se vyplatí dodržovat?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Vytváříme zahradní prostor v anglickém stylu – jaká pravidla se vyplatí dodržovat?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Vytváříme zahradní prostor v anglickém stylu – jaká pravidla se vyplatí dodržovat?

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Vytváříme zahradní prostor v anglickém stylu – jaká pravidla se vyplatí dodržovat?

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.