Trvalky v zahradě - oblíbené druhy, péče, umístění

Vytrvalé květiny jsou vytrvalé rostliny, které při správné péči a na správném místě pokvetou na záhoně každý rok. Poradíme vám, jak pečovat o trvalky na jaře, v létě, na podzim i v zimě. 

Trvalky v zahradě jsou velmi početnou skupinou různých rostlinných druhů, jejichž charakteristickým znakem je, že v zimě odumírají a znovu se rodí v následujícím roce na jaře nebo v létě. S nástupem mrazů nebo o něco dříve přízemní část vytrvalých květů odumírá, ale ve většině případů přezimuje kořen v zemi. Na jaře opět začíná jejich vegetační období – z hlíz, oddenků nebo cibulí vyrůstají nové vytrvalé výhony a brzy vykvetou.

Seznam potřebných produktů:

Vytrvalé trvalky do zahrady – pozice

Pro krajinné zahrady jsou charakteristické trvalky, tedy trvalky. Jsou hlavním rostlinným materiálem pro zakládání záhonů. Rostou rychle - obvykle dosáhnou své dekorativní hodnoty po roce. I když je jejich doba květu krátká, správně navržený záhon bude atraktivní téměř nepřetržitě a zdůrazní proměnlivost ročních období. 

Vytrvalé květiny mají v zahradě všestranné využití. Jsou ideální pro květinové záhony , kde různé druhy rostlin vytvářejí jedinečné kompozice. Trvalky mohou ozdobit i skalky, skalky nebo jezírka. Hodí se k vodním nádržím, mimo jiné: protěž, lyssum skalní a lipnice luční. V jezírku nebo zahradním jezírku můžeme vysadit šipku a leknín – nejkrásnější mezi vodními rostlinami.

Stínomilné trvalky se často vysazují v parcích nebo na místech, kde trávníky nechtějí růst. Stínomilné rostliny se nejčastěji vyskytují v mírné bílé, růžové nebo modré barvě, např. brčál obecný. Květiny v takových odstínech opticky rozjasní tmavá zákoutí zahrady. Osvědčenými trvalkami do stínu a polostínu jsou plicníky, funkie, barvínek, šeříky, kapradiny a bergénie. Většina těchto druhů rostlin dobře poroste na slunném místě. Mezi vytrvalé květiny pro slunce patří třešeň, šalvěj, zahradní delphinium, třapatka nachová, denivky a pelargónie.

Trvalky na balkon lze pěstovat i v nádobách. Jediným omezením je vhodná velikost květináče a přístup k velkému množství světla. Mezi druhy, které jsou vhodné pro pěstování v nádobách, patří: bergenia a funk.

Trvalky v zahradě na jaře

Jaro je tím správným obdobím pro výsadbu většiny vytrvalých květin a některé druhy lze sázet i do podzimu. Místo však musí být předem řádně připraveno. Záhon je potřeba odplevelit a zrýt rýčem. Větší hroudy zeminy by měly být rozdrceny hráběmi. Substrát pro sazenice trvalek je vhodné promíchat s kompostem a po výsadbě vydatně zalít.

Na jaře, ve druhém roce po výsadbě vytrvalých květin, je můžeme přikrmovat například kompostem nebo jiným hnojivem určeným pro daný druh. Uklidit byste měli i záhon – v první řadě prořezávat zmrzlé květy a listy nůžkami a odstranit zaschlé výhonky.

Vytrvalé trvalky v létě

Letní péče o trvalky spočívá především v jejich zalévání a pletí. Vytrvalé květiny vyžadují v prvním roce po výsadbě intenzivnější závlahu, ale v období sucha a horka potřebují všechny květiny vodu. Zalévejte je ráno nebo večer. Trvalkové záhony je také nutné systematicky odplevelovat. Odstraňování plevele je časově náročný úkol, ale výsledkem jsou krásně upravené a rozkvetlé trvalky. Chcete-li omezit růst plevele, můžete mezi sazenice nasypat několik centimetrů mulče.

Mnoho druhů vytrvalých květin rostoucích v zahradách vyžaduje opory. Těžké výhony s květenstvím někdy leží na zemi, což může vést k jejich lámání, a to není příliš estetické. Podporu budou vyžadovat zejména pivoňky, delphinium, rudbekie a muškáty.

Péče o víceleté rostliny na podzim a v zimě

Na podzim a v zimě by měly být trvalky připraveny k odpočinku a chráněny před mrazem. Již na podzim se květiny vysazené v daném roce zakrývají, protože jsou zvláště citlivé na nízké teploty, a také druhy zvláště náchylné na mráz, např. exotické hrozny. Musí být pokryty silnou vrstvou listí. Jak se blíží zima, můžete přikrýt i stálezelenými trvalkami, jako jsou levandule a čemeřice. Vytrvalé květiny, které v zimě odpočívají, samozřejmě nezaléváte ani nekrmíte – první ošetřovací kúry provádějte až na jaře. 

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Trvalky v zahradě - oblíbené druhy, péče, umístění

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Trvalky v zahradě - oblíbené druhy, péče, umístění

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Trvalky v zahradě - oblíbené druhy, péče, umístění

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Trvalky v zahradě - oblíbené druhy, péče, umístění

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Trvalky v zahradě - oblíbené druhy, péče, umístění

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Trvalky v zahradě - oblíbené druhy, péče, umístění

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.