Osvědčené způsoby ručního zalévání zahrady

Rostliny v naší zahradě vyžadují náležitou péči. Nejdůležitější je samozřejmě pravidelná zálivka. Díky tomu květiny, bylinky a kulturní rostliny potěší svou úžasnou formou a přinesou bohatou úrodu.

Zde jsou nejdůležitější tipy na zalévání zahrady, díky kterým budou vaše rostliny vypadat svěže a esteticky. Je ruční zavlažování stejně účinné jako zavlažovací systémy?

Seznam potřebných nástrojů: 

Ruční zavlažování zahrady – nejdůležitější pravidla

Každá zahrada vyžaduje pečlivou a pravidelnou péči. Rostliny potřebují ke správnému růstu především správné množství vody. I když je to většině z nás zřejmé, ne každý ví, jak je správně hydratovat. Svěžest a estetiku rostlin v zahradě lze udržet pouze správným přístupem k tomuto úkolu. Zde jsou nejdůležitější pravidla, která je třeba dodržovat. Efekty budou působivé.

Jak zalévat trávu na zahradě?

Kropení zahrady je úkol, který vyžaduje hodně trpělivosti. Při zalévání nespěchejte, ale pomalu a rovnoměrně. Hodně také záleží na tom, jaké rostliny jsou na zahradě. Začněme základní otázkou zalévání trávníku.

Pokud jde o zavlažování trávy, nejlepším postupem bude zalévat méně často, ale intenzivněji. Nejlepší je provádět je každé 2-3 dny a použít 8 až 12 litrů vody na metr čtvereční. Dodržováním této zásady poskytneme trávě optimální podmínky pro růst. Vyplatí se každý den kontrolovat vlhkost půdy a v případě potřeby trávník dodatečně kropit. Při zalévání zahrady provádějte všechny kroky pečlivě. Voda by měla postupně proniknout asi 15 centimetrů do půdy. Chcete-li zkontrolovat, zda jsme toho dosáhli, můžete zapíchnout dlouhou tyč do země a poté zkontrolovat její vlhkost. 

Způsob a frekvence zavlažování trávníku na zahradě závisí na jeho zralosti. V případě nově vysazených trav, které pokrývají velkou plochu, bude nutné zahradu zalévat i dvakrát denně – před východem a po západu slunce. Dostatečné množství vody zajistí správný vývoj a zakořenění v půdě. Je nezbytné pamatovat na to, že trávník nesmíte zalévat v pravé poledne. Příliš intenzivní slunce způsobuje, že se většina vody, kterou půdě poskytujeme, okamžitě vypaří. Může také způsobit popáleniny a v důsledku toho nevzhledný vzhled trávníku. 

Metoda ručního zavlažování je ideální pro nedávno zaseté trávníky a po zasetí semen. Je ideální pro splachování travních semen do mezer po vertikutaci nebo provzdušňování.

Zalévání zahrady – jak se starat o rostliny?

Při zalévání zahrady je nejdůležitější čas. Nejlepší je to udělat brzy, než slunce úplně vyjde. Navíc se brzy ráno voda rychleji vsákne do půdy a půjde do spodních vrstev, přímo ke kořenům. Pokud jde o množství vody, které je vhodné pro zahradní rostliny zalévat, vyplatí se předem ověřit, jaké jsou potřeby jednotlivých druhů. V případě mladých rostlin je třeba znát střídmost. Ještě nejsou úplně zakořeněné a příliš mnoho vody jim může uškodit, místo aby jim pomáhalo růst. Měli byste také pamatovat na to, abyste zahradu nezalévali příliš často nebo příliš málo. V nejhorším případě to bude mít za následek i uschnutí zahradních rostlin, protože voda se bude zadržovat v horních částech půdy a hlouběji se nedostane. 

Kromě frekvence a intenzity zalévání zahradních rostlin je nesmírně důležitá technika. V závislosti na druhu byste měli zalévat půdu kolem kořenů nebo posypat listy. Musíte také neustále hlídat sílu proudu vody, protože příliš mnoho vody by mohlo vaše rostliny mechanicky poškodit. 

Co je nejlepší použít k ručnímu zalévání zahrady?

Co funguje nejlépe při ručním zalévání zahrady? Vyplatí se použít konev nebo zahradní hadici připojenou k příslušné trysce postřikovače. Zalévání nebo kropení zahrady pomocí těchto doplňků je rozhodně nejjednodušší a zároveň nejlevnější řešení, které ocení nejeden zahrádkář. Velmi velkou výhodou je možnost nastavení velikosti proudu vody a tlaku. Nezapomeňte rozptýlit vodu ze zahradní hadice. Jemná mlha může být použita pro květiny a mladé rostliny, zatímco o něco silnější bodový proud je ideální pro zalévání stromů a keřů zakořeněných v půdě. Snadno se přizpůsobí potřebám a velikosti jednotlivých druhů. Ruční zavlažování zahrady může být stejně účinné jako zavlažovací systémy, zejména v malých prostorách. Musíte jen dobře znát požadavky svých rostlin

Ruční způsob zavlažování vystačí na trávník do 50 m2. Díky tomu se nejlépe hodí na květinové záhony a zeleninové zahrady. Doba jednorázového zavlažování trávníku této velikosti je 15-20 minut.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Osvědčené způsoby ručního zalévání zahrady

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Osvědčené způsoby ručního zalévání zahrady

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Osvědčené způsoby ručního zalévání zahrady

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Osvědčené způsoby ručního zalévání zahrady

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Osvědčené způsoby ručního zalévání zahrady

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Osvědčené způsoby ručního zalévání zahrady

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.