Produktové dotazy: 730 829 745

Vytváříme květinovou zahradu - kde začít?

Květiny jsou základem každé zahrady. Bez nich by byl prostor prázdný a neatraktivní. Mnoho lidí se zaměřuje na úpravu zahrady pomocí stálezelených keřů a zapomíná na voňavé květiny nebo bylinky. Vytvoření květinové zahrady je snadný úkol. Jak naplánovat a postavit květinovou výzdobu na zahradě?

Zahrada je výkladní skříní majitele. Je v popředí, přímo před domem. Pokud máte zelený prostor, vyplatí se postarat se o jeho vzhled a estetiku. Můžete vytvořit aranžmá naplněné různými druhy květin, které potěší bez ohledu na roční období. Květinová zahrada je místo plné barev, vůní a textur. Takový prostor jistě uspokojí každého, kdo hledá dokonalé místo k odpočinku. Pokud chceme vytvořit aranžmá květinové zahrady, musíme připravit správný plán a poté provést příslušné výsadbové práce.

Seznam potřebných produktů:

  • zahradní rukavice
  • rovný rýč

Pro začátek se vyplatí naplánovat výsadbu

Zahrada je výkladní skříní, o kterou je třeba správně pečovat. Stále více lidí se zaměřuje na vytváření prostor, kterým dominuje výsadba v podobě zelených živých plotů, pečlivě střižených trávníků a mnoha dekorativních prvků. Vyplatí se však zvolit jednoduchost a zařídit zahradu, ve které poroste mnoho květin. To je skvělá volba pro lidi, kteří milují vytvářet kompozice v naturalistickém nebo venkovském stylu. Jakmile se rozhodneme vytvořit květinovou zahradu,
musíme si před zahájením prací připravit vhodný plán. Tato chvíle obvykle přichází brzy na jaře, kdy všechny rostliny ožívají. Pokud teprve plánujeme vytvořit zahradu snů a nemáme žádnou výsadbu, měli bychom zvážit nákup sazenic. Musíme věnovat pozornost
jejich vlastnostem - záležitostem souvisejícím s výsadbou daného druhu na zastíněném nebo slunném místě, maximálním růstem a mnoha dalšími.
Co zaručuje úspěch při vytváření květinové zahrady? Držte se předem stanoveného plánu! Mnoho zahradníků vytváří zelené plochy podle zvoleného tématu. Je to dobrý způsob, jak uspořádat a uklidit zahradu vzhledem k
typům výsadeb, které se v ní budou nacházet.

Obecná pravidla pro navrhování květinových záhonů

Při výběru rostlin do zahrady musíme vzít v úvahu maximální velikost rostlin, rychlost růstu, zimní odolnost, termín kvetení, barvu a strukturu listů a květů.

Velikost a tvar záhonů

Slevy musíte přizpůsobit velikosti a charakteru zahrady. Můžete jim dát různé tvary – pravidelné ve tvaru kruhů, čtverců, obdélníků nebo nepravidelné tvary s měkkými okrajovými liniemi. Z důvodu opatrnosti je nejlepší, aby jejich šířka byla 1,5 - 2,5 m.

Výsadba ve skupinách

Rostliny byste měli sázet ve skupinách. Díky tomu zvýšíte výraznost kompozice, ale také odstraníte chaos, který se může vkrádat při použití mnoha jednotlivých rostlin. Mezi rostlinami je vhodné zachovat větší rozestupy, přizpůsobené jejich velikosti do budoucna.

Stupňovité uspořádání rostlin

Pokud chcete zachovat jasnou kompozici, musíte většinou použít dvoupatrové uspořádání rostlin s krátkými vpředu obrácenými k trávníku nebo cestičkám a vyššími v pozadí (jednostranné záhony). Dokážeme vytvořit i oboustranné slevy. Nejvyšší rostliny vysazujeme do středové části, kratší pak až se přiblížíme k jejím okrajům. To zaručuje správnou expozici rostlin.

Vytvořte nápad na uspořádání květinové zahrady!

Při vytváření květinové zahrady záleží na nápadu. Výsadba náhodných rostlin na neuvážená místa není nejlepší řešení. V tomto případě nedosáhneme odpovídajícího efektu, tím méně ucelené a harmonické kompozice. Při tvorbě vaší květinové zahrady bychom se proto měli řídit vybraným motivem. Zaměřme se na
uspořádání prostoru segment po segmentu. Jednotlivé druhy rostlin a keřů je vhodné seskupit a poté umístit na vhodná místa. Pokud máme malou zahrádku, ale chceme se radovat z hojnosti různých druhů výsadeb, můžeme investovat do dekorativních květináčů. Právě sem vysadíme další druhy krásně
kvetoucích květin, které potěší svým vzhledem. Nádoby umístěné na vhodných místech v zahradě budou skvělým doplňkem našeho aranžmá. Můžete si také pořídit ozdobné závěsné květináče a umístit do nich krásné surfie nebo petúnie. Pokud máme působivý prostor na dvorku, jediným omezením bude naše kreativita! Dokážeme vytvořit unikátní kompozice, které budou rozděleny do vhodných oblastí. Vyplatí se to celé propojit s bohatým altánem umístěným v centrálním bodu zahrady.

Jak zasadit jednotlivé rostliny do květinové zahrady?

Při vytváření zahrady snů bychom měli věnovat zvláštní pozornost otázkám souvisejícím se samotnými květinami. Každý druh vyžaduje výběr vhodného typu substrátu, množství slunečního záření
a vody. Při výsadbě nových rostlin nezapomeňte zajistit jim vhodné podmínky – díky tomu se budeme moci dlouho těšit z krásných květů.

Rostliny, které mají rády zastíněná místa, by měly být umístěny tam, kde během dne převládá stín. Obvykle se jedná o okraj pozemku a oblasti, kde roste mnoho stromů.

Slunomilné květiny můžeme vysadit na viditelná místa – na domácí záhony nebo záhony.

Podívejme se také na sezónnost květin. Mnoho odrůd kvete ve zcela odlišných časech, proto bychom měli rostliny, které kvetou stále nebo střídavě, vysazovat vedle sebe. Díky tomu docílíme skvělého efektu různobarevných skvrn, které potěší každého návštěvníka naší zahrady.

Všímejme si také půdy, ve které budou růst – některé květiny preferují kyselou půdu, jiné preferují tu s příměsí písku. Zajistěme rostlinám co nejlepší podmínky pro
vývoj a ony se nám odvděčí krásnými, plnými květy.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Vytváříme květinovou zahradu - kde začít?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Vytváříme květinovou zahradu - kde začít?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Vytváříme květinovou zahradu - kde začít?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Vytváříme květinovou zahradu - kde začít?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Vytváříme květinovou zahradu - kde začít?

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Vytváříme květinovou zahradu - kde začít?

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.