Produktové dotazy: 730 829 745

Vyvýšené záhony - pořádek na zahradě a vyšší výnosy zeleniny

Vyvýšené záhony, známé také jako vyvýšené záhony, jsou obvykle dřevěné truhlíky naplněné zeminou, ve kterých se pěstují zahradní rostliny, nejčastěji bylinky nebo zelenina. Jsou výbornou alternativou tradičních zahradních záhonů, zejména tam, kde je půda pro pěstování zeleniny nevhodná – je příliš vlhká, neplodná nebo jílovitá.

Vyvýšené záhony jsou velmi oblíbené v Anglii, znali je i v Polsku, ale bohužel se na ně poněkud zapomnělo. Stojí za to obnovit tuto tradici v našich zahradách, zejména proto, že zelenina v nich vysazená produkuje hojnější úrodu. Pěstování zeleniny v truhlících je skvělý nápad pro městské zahrádkáře, kteří mají k dispozici minizahrádky nebo balkony.

Seznam potřebných produktů: 

  • vodováhy
  • lopata
  • pletivo proti hlodavcům
  • mulčovací rohož
  • úrodná zahradnická půda

Volitelné (pokud má být postel vyrobena ze dřeva):

  • Aku vrtačka
  • vruty do dřeva
  • impregnační prostředek

Vyvýšené záhony – nářadí a materiál

Vyvýšené postele mohou být vyrobeny z mnoha různých materiálů. Sada potřebných nástrojů a materiálů bude záviset na řešení, které zvolíme. Můžeme potřebovat například desky, ze kterých postavíme konstrukci. Pro vyvýšené záhony z palet nebo z betonu, cihel či kamenů bude potřeba jiná sada zařízení a materiálů.

Proč se vyplatí používat vyvýšené záhony?

I když se pěstování rostlin na vyvýšených záhonech zdá komplikované, tato metoda vám ve skutečnosti umožňuje získat vyšší výnosy s menší prací. Ukazuje se, že je mnohem jednodušší osázet a odplevelit vyvýšené záhony než tradiční.

Další výhodou vyvýšených záhonů je jejich pěkný vzhled a zrychlený vývoj rostlin, které díky vyšší vlhkosti a lepšímu prohřívání půdy rychleji rostou.

Co pěstovat na vyvýšených záhonech?

Vyvýšené záhony jsou skvělé pro pěstování zeleniny. Zelenina zasetá na vysokých záhonech poskytuje vynikající výnosy:

  • tykvovité
  • listnatý
  • zelí
  • vykořenit
  • cibule
  • luštěniny
  • čéška

tedy prakticky veškerá nejoblíbenější jednoletá zelenina pěstovaná na zahrádkách v našem klimatickém pásmu. Vyvýšené záhony nejsou pro víceletou zeleninu prospěšné, protože přezimující rostliny jsou náchylnější na mráz.

Jak vyrobit vyvýšené záhony

Způsob vytvoření vyvýšené zeleninové zahrádky popíšeme na příkladu záhonů umístěných v dřevěných truhlících, ale montáž vyvýšených záhonů z jiných materiálů se provádí obdobným způsobem. Zde je návod, jak vyrobit vyvýšené záhony krok za krokem:

  1. Příprava dřevěných beden. Desky nařezané na míru sešroubujeme pomocí vrtačky/šroubováku a vrutů do dřeva, abychom vytvořili krabici asi 0,5 m vysokou, asi 1,2 m širokou a libovolnou délku. Boxy delší než 5 m se nedoporučují, protože takto velká postel je náročnější na údržbu. Pokud hodláme vysadit kořenovou zeleninu do vyvýšeného záhonu, vyplatí se mírně zvýšit jeho hloubku.
  2. Hotovou bedýnku položte na zem tak, aby její okraje byly ve stejné úrovni, drn odhrňte a v případě potřeby plochu trochu podkopejte. K určení hladiny můžete použít vodováhu.
  3. Na dno truhlíku umístíme drátěné pletivo, abychom zabránili hlodavcům jíst naši zeleninu.
  4. Na pletivo položte mulčovací rohož.
  5. Uvnitř truhlíku na podložku nasypeme zahradnickou zeminu.
  6. Čas od času srovnáme zem lopatou.
  7. Nakonec zem srovnáme hráběmi.

Výsledný záhon je připraven k výsadbě zeleniny a mezi nimi rostliny odpuzující škůdce, jako jsou měsíčky, měsíčky a lichořeřišnice.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Vyvýšené záhony - pořádek na zahradě a vyšší výnosy zeleniny

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Vyvýšené záhony - pořádek na zahradě a vyšší výnosy zeleniny

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Vyvýšené záhony - pořádek na zahradě a vyšší výnosy zeleniny

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Vyvýšené záhony - pořádek na zahradě a vyšší výnosy zeleniny

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Vyvýšené záhony - pořádek na zahradě a vyšší výnosy zeleniny

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Vyvýšené záhony - pořádek na zahradě a vyšší výnosy zeleniny

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.