Únor na zahradě - přípravy na jaro

I v zimě bude před domem co dělat. Únor na zahradě obvykle tráví získáváním nových semen a klidnými přípravami na jaro. Koncem měsíce můžete začít s postřikem ovocných stromů. Jaké další práce se v únoru na zahradě vyplatí dělat?

V únoru toho na zahradě zatím moc není. Sazenice okrasných rostlin si však můžete připravit doma a po teplých dnech je zasadit přímo do země.

Seznam potřebných produktů:

  • prořezávač
  • rýč
  • vidle
  • zahradní rukavice

Zahrada v únoru – přípravy na jaro

Když v zimě není na zahradě mnoho práce, můžete svůj volný čas věnovat nákupu nových semínek a přípravě sazenic z nich. To se provádí u jednoletých rostlin, které mají dlouhé vegetační období. Sazenice lze připravit mimo jiné: pro stále kvetoucí begónii, petúnii zahradní, šalvěj lesklou, lobelku kapskou, hledík lékařský nebo astru čínskou.

Koncem února můžete kromě okrasných květin vysévat do nádob i některé druhy zeleniny, například hlávkový salát, celer, kedlubny a rané odrůdy zelí. Sazenice uložené doma lze po nějaké době zasadit i do země na záhon.

Pokud skladujete oddenky a cibuloviny po předchozí sezóně, je v únoru vhodná doba na jejich kontrolu. Zkontrolujte, zda rostliny nejsou suché nebo nemocné – pokud takové exempláře najdete, zbavte se jich.

Únor na zahradě – úklidové práce

Práce na zahradě v únoru obnáší především úklid záhonů, trvalek a trávníku. Při silných deštích se vyplatí setřást sníh z jehličnatých stromů - ochrání to větve a výhonky rostliny před zlomením. Nezapomeňte také zalévat jehličnany a stálezelené rostliny, kterým během tání hrozí fyziologické sucho. Zimní srst druhů, které nejsou příliš mrazuvzdorné, je třeba zkontrolovat a případně vylepšit, protože jim v únoru stále hrozí silné mrazy. Trvalkám a keřům citlivým na chlad se vyplatí přidat vrstvu ochranného mulče. V teplejších dnech můžete provést i první úklidové práce na záhonech a vystřihnout suché výhonky trvalek.

V únoru udělejte pořádek na záhonech po předchozí sezóně. Odstraňte zimní zeleninu a suché výhonky ze zeleninové zahrady. Chcete-li jej připravit na další sezónu, nakypřete půdu a kompost zaryjte rýčem a vidličkou.

V únoru byste měli na trávníku rozbíjet sněhové krusty, které se v noci tvoří ze sněhu, který ještě úplně neroztál. Zabráníte tak tvorbě sněhové plísně na trávníku. Na konci měsíce můžete trávník také přihnojit hnojivem. 

Nezapomeňte zakrýt kmeny mladých stromků. Z okrasných dřevin jsou nejvíce vystaveny poškození mrazem stromy s hladkou kůrou, např. buk, habr, kaštan, švestka a okrasné třešně. Velký teplotní rozdíl mezi dnem a nocí může stejně jako u ovocných stromů vést k praskání kůry. Abyste tomuto škodlivému jevu zabránili, obalte kmeny mladých stromků slámou nebo lepenkou.

Zahradní práce v únoru - první řez a postřik

V teplejších, slunečných únorových dnech můžete provést první řez vašich ovocných stromů. Obvykle se v této době omlazují keře bobulovin, hrušní a jabloní, které jsou docela mrazuvzdorné druhy. Nejméně citlivé na mráz jsou jádrové ovocné druhy, tedy jabloně a hrušně, proto je lze stříhat již koncem února. Měli byste odříznout větve, které visí příliš nízko nebo rostou příliš do strany. Nezapomeňte snížit korunu vyříznutím nejvyšších větví. Když se objeví vlci, tedy silné dlouhé výhony, měli by se odříznout na bázi do prstence. Zbývající výhonky by měly být odstraněny a ponechat zátku o délce několika centimetrů, aby mohly růst nové výhonky. Dále je nutné ostříhat keře angreštu, rybízu a maliníku. K stříhání vždy používejte ostré a dezinfikované zahradnické nůžky. Suché a zimou poškozené výhony, stejně jako větve, které se kříží nebo rostou příliš blízko u sebe, odstřihněte. Místa řezu je třeba chránit zahradnickou mastí. Koncem února, pokud venku panují kladné teploty, můžete řezat i letní a podzimní kvetoucí rostliny, jako je buketová hortenzie, keř nebo buddleia. Nyní lze řezat keře s ozdobnými listy, například dřín bílý. Postup by měl být zahájen, když se neočekává návrat silných mrazů. Svízel luční řežeme nad 4-6 očí, buddleiu nad 3-4 a dřín nad polovinou nebo ⅓ výhonů. Ošetření prováděné na starých keřích je zmladí, na mladých keřích způsobí větvení. V obou případech také bohatě kvete. Do konce měsíce můžete také prořezávat všechny živé ploty, které jsou příliš silné.

První postřik keřů a ovocných stromů lze provést v únoru, pokud se teplota dlouhodobě drží nad 6 stupňů Celsia. V tomto období můžete chránit nektarinky a broskve proti kadeřavosti listů a švestky proti cystě.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Únor na zahradě - přípravy na jaro

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Únor na zahradě - přípravy na jaro

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Únor na zahradě - přípravy na jaro

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Únor na zahradě - přípravy na jaro

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Únor na zahradě - přípravy na jaro

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Únor na zahradě - přípravy na jaro

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.