Jak vytvořit trávník ze semínka a z role?

Krásný zelený trávník na vašem pozemku může vzniknout výsevem nebo válením. Bez ohledu na volbu řešení musíte před založením trávníku pečlivě připravit plochu a zvolit nejvhodnější termín pro setí semen nebo položení drnu.

Před instalací trávníku je nejlepší upravit zbytek zahrady. Povrch by měl být označen a položen, měly by být osázeny záhony a rostliny, měly by být vybudovány drobné architektonické prvky. Mladá tráva je velmi choulostivá, takže pro dobrý růst je třeba se vyvarovat častému šlapání nebo přejíždění kolečkem nebo jiným zařízením.

Seznam potřebných produktů:

  • rýč
  • kultivátor
  • kompost
  • hrábě
  • obruba trávníku
  • trávníkové hnojivo

Založení trávníku ze semene nebo role

Můžete vytvořit hustý, svěží zelený trávník kolem vašeho domu vyséváním travních semen nebo položením role trávníku.

Trávník od setí

Díky různým druhům travních směsí si snadno vyberete tu pravou pro typ půdy a míru oslunění vašeho pozemku i způsob jejího využití. Najdete u nás semena pro rekreační i okrasné trávníky, ale i pro stinná či slunná místa.

Rolovací trávník

Ve většině případů jsou rolničky určeny k růstu na dobře slunečných a mírně vlhkých místech. Velkou výhodou rolovaného trávníku je zkrácená čekací doba na efekt krásného trávníku kolem domu. Po položení drnu máte okamžitě připravený trávník.

Kdy založit trávník ze semínka a kdy z role?

Důležitou otázkou při zakládání trávníku je výběr správného termínu. Přizpůsobte čas zvolenému typu trávníku.

Trávník od setí

Optimální termín výsevu je jaro. Věnujte pozornost tomu, zda je půda již vyschlá a teplota přes den je kolem 10 stupňů. To se obvykle děje kolem konce dubna nebo začátku května - to je nejlepší čas pro výsev travních semen. Trávník ze semínka můžete založit i v létě, nejlépe od poloviny srpna do konce září, kdy je málokdy horko a vlhká půda. Pamatujte, že travní sazenice jsou velmi citlivé na sucho, proto je třeba vysetý trávník v létě velmi často zalévat.

Rolovací trávník

Stejně jako v případě výsevného trávníku jej lze založit jak na jaře, tak v létě. Vzhledem k tomu, že travní sazenice z role jsou odolnější vůči mrazu, lze drny pokládat i v listopadu.

Jak připravit půdu pro založení trávníku?

Před výsevem travních semen nebo pokládáním rolí trávy musí být půda pro krásný trávník řádně připravena.

  1. Úklid plochy – odstraňte všechny kameny, odpadky, suť, větve, listí a vytrhejte plevel .
  2. Vytyčení instalace – pokud na svém pozemku plánujete podzemní závlahu nebo elektroinstalaci, udělejte je před založením trávníku.
  3. Kopání země - můžete to udělat rýčem, odstraněním plevele a kamenů. Pokud je však půda na vaší zahradě těžká a jílovitá, mělo by se rýt kypřidlem, které práci značně usnadní.
  4. Zlepšení kvality půdy – pokud půda není příliš úrodná, vyplatí se přidat kompost ve fázi rytí půdy a promíchání s půdou pomocí kultivátoru.
  5. Urovnání plochy - hráběmi rozrušte větší hroudy zeminy a urovnejte je tak, aby trávník rostl na úrovni zbývajících ploch okrajů.
  6. Dokončení okrajů trávníku – okraje trávníku položte do země.
  7. Hnojení – týden před plánovaným výsevem trávy nebo položením role trávy nakrmte půdu trávníkovým hnojivem.

Jak založit trávník ze semínka a z role?

Na řádně připravené půdě můžete vytvořit osetý nebo válcovaný trávník.

Trávník od setí

K setí trávy si vyberte teplý a bezvětrný den. Horní vrstvu půdy lehce protřepejte hráběmi a poté semena rovnoměrně vysejte ručně nebo pomocí secího stroje. Po vysetí semínka zasypte přibližně centimetrem zeminy, srolujte a zalijte.

Rolovací trávník

Umístěte drny na dobře navlhčenou ze1
           Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!   Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!   


m. Položte rolovaný trávník tak, aby se mezery navzájem míjely. Drn opatrně zatlačte do půdy. Po položení je třeba trávník uválcovat a zalít. 

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak vytvořit trávník ze semínka a z role?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak vytvořit trávník ze semínka a z role?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak vytvořit trávník ze semínka a z role?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak vytvořit trávník ze semínka a z role?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak vytvořit trávník ze semínka a z role?

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Jak vytvořit trávník ze semínka a z role?

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.