Jaké jsou vlastnosti francouzské zahrady? Jak to zařídit?

Zahrada je jedním z nejdůležitějších míst na pozemku nebo pozemku. Stále více lidí vytváří unikátní kompozice, které hrdě reprezentují danou nemovitost. Mezi mnoha zahradními styly najdete klasickou francouzskou verzi, která přitahuje pozornost svým majestátním a jedinečným vzhledem. 

Péče o zahradu je důležitou otázkou, zvláště pokud máte dům umístěný v půvabné oblasti. Udržovaná zahrada je vaší výkladní skříní, proto se vyplatí postarat se o každý detail. Francouzská zahrada bude skvělou volbou pro lidi, kteří milují tradiční styl, ale s moderními akcenty. Podívejte se, jak navrhnout prostor ve francouzské verzi!

Seznam potřebných produktů:

  • zahradní nůžky na tenké a silné větve
  • hrábě na vyrovnání země
  • rovný rýč 
  • zahradní rukavice

Francouzská zahrada – charakteristické rysy

Francouzské zahrady jsou klasickým symbolem společenského postavení. První prostory upravené v tomto stylu se objevily již v 17. století. Andre le Notre se stal předním tvůrcem francouzských zahrad. Byly vzorem uspořádání barokních zahrad. Jejich podoba odkazuje na barokní
a renesanční prostory v italské atmosféře. Francouzské zahrady jsou často nazývány barokními zahradami - to vše kvůli zachování vhodné formy a také mimořádnému pořádku a scenérii. Jaké jsou přesně vlastnosti
prostor ve francouzském stylu? Ideální francouzská zahrada je taková, která je obsažena v jakémsi „rámci“. Proto musí mít pravidelné tvary.Je zajímavé, že tato verze zahrady vyžaduje vytvoření jednoduchých, mírně
„ostrých“ prostorových hranic. Vynikajícím příkladem reprezentativního francouzského prostoru jsou zahrady ve Versailles, které vznikly v 17. století z iniciativy Ludvíka XIV. Je to
dokonalá, soudržná forma - trávníky jsou pečlivě zastřiženy a živé ploty jsou uspořádány v dechberoucích bludištích. Zahrady se staly základním prvkem barokního paláce a doplňovaly jeho program a prostor. Zahradní uspořádání
pokrývalo velmi velkou plochu. Zajímavostí je, že celá zahrada ve Versailles zabírala plochu 8 000 ha.

Geometrie je důležitá při vytváření francouzské zahrady. Musí existovat tzv středová osa, která bude středem daného prostoru. V mnoha zahradách upravených v tomto stylu je hlavním bodem například krásný altán nebo přístavba. Jednotlivé keře by měly být formovány do mírně ostrých, geometrických tvarů. Geometricky tvarované rostlinné prvky (boskety, espaliéry), reliéfy, stěny, terasy označují zahradní interiéry Mnoho zahradníků a designérů otevřených prostor umisťuje do francouzských zahrad dekorativní prvky - unikátní fontány, často i klasické sochy, lavičky nebo pergoly. Zahrada ve francouzském stylu musí být i praktická. Skvělým řešením bude vytvoření vhodných uliček a uliček. Zahradní dispozice se vyznačují dynamikou. Základem je hledat zajímavý šerosvit a výtvarné prvky.

Jak vytvořit prostor ve francouzském stylu krok za krokem?

Vytvoření dokonalé zahrady ve francouzském stylu vyžaduje náležitou přípravu. Měli byste se vybavit příslušným nářadím. Při tvorbě výsadeb se vám určitě bude hodit lopatka. Nezapomeňte ani na zahradní nebo pracovní rukavice, které účinně ochrání vaše ruce proti poškrábání a mozolům. Pak se zamyslete nad svými možnostmi – tady jde o prostor, který chcete zařídit. Musíte určit centrální bod zahrady a vyznačit vhodné geometrické linie, aby celek získal požadovaný tvar.
Zpočátku se uspořádání francouzské zahrady může zdát obtížné, ale správná příprava a vytvoření plánu výsadby tento úkol značně usnadní. Musíte si pamatovat základní rys zahrad ve francouzském stylu – jakékoli keře nebo květiny vysazené na jedné straně hranice zahrady by měly mít svůj „zrcadlový obraz“ i na straně druhé. Získáte tak skvělý efekt symetrie. Celý plán musí být koherentní. Po vytvoření francouzské zahrady je potřeba o ni pravidelně pečovat – stromy a keře nesmí přerůstat, měli byste jim dát i geometrický tvar.

Jaké rostliny by měly být ve francouzské zahradě?

Když mluvíme o francouzských zahradách, existuje několik charakteristických rostlin a doplňků, které by měly být součástí tohoto typu prostoru. Velmi důležité jsou buxusy,
skvělý je také habr a tis. Důležitým prvkem každé barokní zahrady jsou záhony, tedy tzv přízemí. Měly by se do nich zasadit nízko kvetoucí květiny. I v tomto případě se musíte držet principu geometrie. Vytvářejte výsadby v jednom konkrétním uspořádání - díky tomu bude zahrada upravená a soudržná. Existují tři typy zahradních parterů: trávníkové partery, květinové záhonové partery a vyšívací partery. Přízemí s trávníkem – to jsou nejjednodušší, z trávníku. Cesty jsou řezány podle geometrického vzoru. Přízemí květinových záhonů - plné květin obklopené živými ploty z buxusu nebo pískovými cestami. Nejreprezentativnější jsou vyšívací podlahy. Vyznačují se přítomností vzoru z nízko řezaného buxusu na pozadí barevného povrchu. Inspirací byly často orientální koberce.

Neexistují žádná konkrétní pravidla o tom, jaké rostliny musí být součástí zahrady ve francouzském stylu. Dobrým řešením budou ty, které jsou náchylné na správné vedení a
pravidelné zastřihování. Skvěle poslouží krokusy, lilie a tulipány, zejména v přízemí. Kromě toho stojí za to vybrat krásné pryskyřníky, karafiáty a sedmikrásky. Neměly by chybět ani stálezelené odrůdy, například již zmíněný buxus nebo břečťan. Vítány jsou druhy jako buk, lípa a javor.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jaké jsou vlastnosti francouzské zahrady? Jak to zařídit?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jaké jsou vlastnosti francouzské zahrady? Jak to zařídit?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jaké jsou vlastnosti francouzské zahrady? Jak to zařídit?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jaké jsou vlastnosti francouzské zahrady? Jak to zařídit?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jaké jsou vlastnosti francouzské zahrady? Jak to zařídit?

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Jaké jsou vlastnosti francouzské zahrady? Jak to zařídit?

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.