Produktové dotazy: 730 829 745

Úhlové brusky

Jak vybrat úhlovou brusku

S tvrdými materiály, jako je beton, kov nebo keramika, nelze pracovat s běžnou pilkou. K jejich řezání se používá úhlová bruska, která je ideální i k broušení jejich povrchu. Díky jednoduchému ovládání je lze použít i pro domácí práce.

 Aku bruska

Úhlová bruska v každé dílně

Leštění, vyhlazování, broušení, řezání tvrdých materiálů – škála činností, které můžete provádět s úhlovou bruskou, je opravdu široká. Tento nástroj je nepostradatelný při pokládání dlažebních kostek, sváření či jakékoliv výrobě konsturkcí. Některé modely úhlových brusek mají proměnlivé otáčky, které umožňují leštění povrchů (bruska musí být vybavena vhodným kotoučem). Úhlovou brusku lze použít také k broušení povrchů s různou tvrdostí, například kovu nebo dřeva.

                                                                                                                                           Aku bruska

Důležité parametry úhlových brusek

Kromě výše uvedených parametrů a možností úhlových brusek mají moderní přístroje řadu dalších funkcí, které ovlivňují komfort práce a její bezpečnost. Nastavení otáček je u úhlových brusek velmi užitečnou možností. To rozšiřuje možnosti použití zařízení: od jednoduchých úkonů, jako je broušení, až po řezání tvrdých povrchů. Antivibrační systém rozhodně zvýší komfort práce a samočinný zámek zajistí bezpečnost.

 

Parametry zařízení závisí také na způsobu jeho napájení. Můžete si vybrat mezi úhlovými bruskami na baterie a elektrickými bruskami. Hlavní vlastností akumulátorové úhlové brusky je její mobilita a funkčnost. Nesmíme však zapomínat na to, abychom měli neustálý přístup k dobíjení baterií. Bez toho budeme mít v práci prostoje. Proto se vyplatí pořídit si dvě baterie a používat je střídavě. Měli byste si však uvědomit, že když se nepoužívají, ztrácejí své vlastnosti, a proto se akumulátorová úhlová bruska doporučuje především pro profesionální stavební práce. Levnějším, ale často praktičtějším řešením je elektrická bruska. Toto zařízení, které potřebuje velké množství energie, potřebuje stálý zdroj energie. Pokud pracujete na velké ploše, vyplatí se pořídit si také prodlužovací kabel.

 

Příslušenství pro úhlové brusky

Příslušenství, bez kterého je úhlová bruska nepoužitelná, je kotouč. V závislosti na jejich průměru je lze použít pro různé druhy prací. Kotouče o průměru 115 až 230 milimetrů jsou dostatečné pro menší práce v domácnosti. Při nákupu kotoučů bychom měli zkontrolovat, pro jaké použití jsou určeny, což se pozná podle jejich tloušťky. K řezání používáme kotouče o tloušťce až 3 milimetry, jejich tvrdost a kvalita se však liší v závislosti na materiálu, který se s nimi řeže. Brusné kotouče by měly mít tloušťku od 5 milimetrů

.Řezný kotouč

Ochranné pomůcky při práci s bruskou

Při práci úhlovou bruskou je vždy důležité dodržovat zásady bezpečnosti práce. Základ je řídit se návodem k použití daného stroje kde je vždy popsáno jak se strojem pracovat. Když to ve zkratce shrneme tak z Vaší brusky nikdy neodstraňujte kryt, slouží nejen k odvodu jisker do bezpečného prostoru ale zároveň slouží jako vaše ochrana v případě prasknutí a roztříštění kotouče. Dále je vždy nutné myslet i na svou ochranu. Vhodný pracovní oděv, ochrana očí a sluchu se dá považovat za vhodné minimum. Při broušení rzi určitě doporučujeme použití respirátoru.

 

A co tedy vybrat?

Chci Aku

Aku úhlová bruska 125 mm 18V 
VÝHODNÝ SET - 2x BATERIE 2,0Ah + NABÍJEČKA, 
Ochranná sluchátka, 97-563 NEO TOOLS 
Nabídka pracovního oblečení
Ochranné brýle Premium NITRAS - čirá skla 

Chci kabel

Úhlová bruska 125 mm 1200W 
Ochranná sluchátka, 97-563 NEO TOOLS  
Nabídka pracovního oblečení
Ochranné brýle Premium NITRAS - čirá skla 

S čím budu řezat?

Jedině s kotouči Americké společnosti Metalynx

Kotouče Metalynx 

A do čeho to všechno dam?

Brašna na nářadí 
Vyztužená montážní taška 
Batoh na nářadí 

 

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.