Jaký vrták do betonu?

Prvním pravidlem je nešetřit. Pokud si pořídíte kvalitní vybavení, práce vám půjde rychleji a bude mít mnohem lepší výsledek samotné práce. V případě strojů a příslušenství Graphite, se jedná o skvělou kombinaci kvalitního nářadí s výhodnou cenou jak pro profi montáže tak pro běžné práce doma.

 

 Vrtačka Gprahite 58G736

Co jsou to vrtáky do betonu a které si mám vybrat?   

Při práci se může nejednou stát, že vrták narazí na výztuž. Pokud použijeme kvalitní vybavení, měl by nástroj z této situace vyjít v pořádku. Pokud se však rozhodneme koupit vrták horší kvality, což se rozhodně nedoporučuje, pravděpodobně se zlomí. Jaký vrták do betonu bychom si tedy měli vybrat? Takový, který je vhodný pro daný materiál. Kromě toho musí mít uchycení, které je kompatibilní s typem upevnění našeho stroje. Nářadí určené pro stavební materiály se liší jak způsobem výroby, tak typem uchycení a počtem břitů.

 

Diamantové- abrazivní povlak vytvořený z umělého diamantu nalezneme především u vrtacích korunek například pro vykružování děr pro zásuvky a vrtáků pro jádrové vrtání. Jsou určeny pro vysoké zatížení a vrtání hlubokých děr. Představují nejtvrdší a nejodolnější typ nástroje.

Příklepové - extrémně silné nástroje používané při vrtání, tzv. příklepové vrtačky. Povrch tohoto typu vrtáků je u většiny výrobců vyztužen karbidem. Jsou ideální pro vrtání do betonu nebo železobetonu

Widia – hovorově označováno jako ,,Vidiák,,. Název vychází z původního označení výrobce Krupp který jako první uvedl na trh vrtáky z karbidového tvrdokovu označený jako WIDIA. Jedná se o nejběžnější typ vrtáku do betonu používaný pro jednoduché montážní práce. Widia je karbid, který pokrývá pracovní část vrtáku, která je obvykle vyrobena z oceli s přídavkem kobaltu nebo titanu. Má mimořádně pevnou hlavu.

  

Nejoblíbenější a nejběžnější průměry vrtáků do betonu jsou od 3 do 32 mm. Délka těchto nástrojů se pohybuje mezi 30 a 1000 mm, i když lze nalézt i speciální vrtáky s délkou až 5000 mm. To je důležité, protože délka vrtáku určuje, jak hluboko lze vrtat do cihel nebo betonu.

 SDS+ vrták, 57H572

Jaký vrták do železobetonu?

Při výběru vrtáku do železobetonu je důležité mít na paměti, že tento materiál vyžaduje řešení se zvláštní pevností. Ocelové vrtáky SDS do železobetonu jsou dodatečně kalené a ručně broušené. Za zvážení stojí také nákup titan-uhlíkových vrtáků, které se vyznačují speciálním tvarem. Modely určené pro železobeton mají konstrukci ideálně optimalizovanou pro vibrace a rozložení sil. Počet řezných hran není jediným prvkem, podle kterého lze rozlišit různé typy vrtáků do betonu. Mohou se také lišit typem sklíčidla, protože na trhu existuje několik norem pro upevňovací zařízení:

Samotný materiál a délka ale není jednou podmínkou výběru toho správného vrtáku. Existuje několik druhů sklíčidel, většinou dle typu a samotného použití stroje.

 

SDS Plus - sklíčidlo o průměru 10 mm je nejběžnějším standardem pro montáž vrtáků, správné uchycení okamžitě poznáte podle hlasitého cvaknutí, které se ozve. Tento montážní standard se nejčastěji používá u specifických strojů připravených pro vrtání do stavebních materiálů, tj. u příklepových vrtaček a vrtacích kladiv. V německém originále je zkratka SDS  Steck-Dreh-Sitzt. Překlad je v tomto případě velmi ilustrativní: "vložit-otočit-uchytit" Oficiální název ale je Special Direct System. Tento druh uchycení vyvinula firma Robert Bosch a v dnešní době je nejrozšířenějším standardem uchycení toho typu nástroje. V naší nabídce máme zastoupení v podobě praktického balení základních a nejpoužívanějších velikosti. Příklepové vrtáky SDS+ se čtyřmi břity, 57H572

SDS Max – uchycení stejného typu, ale je určené pro větší a výkonnější stroje. Tento typ sklíčidla je určen pro vrtáky o průměru uchycení 18 mm; Ve většině případech jsou tyto nástroje určeny především pro bourací práce jako náš SDS Max špičák, 57H561

Šestihranné (známé také jako HEX) - vrtáky s tímto sklíčidlem jsou známé pro svou univerzálnost. Díky šestihrannému uchycení je lze upevnit do běžného sklíčidla

Válcový – ve většině případech se jedná o hobby řadu nástrojů určené pro občasné vrtání pomocí běžné vrtačky s klasickým sklíčidlem určeným například pro vrtáky do kovů. Nevýhodou je nízká kvalita zpracovaní, minimální legování a díky tomu nízká životnost a nebezpečí prokluzovaní nástroje ve sklíčidle.

 

Vrtáky do betonu se většinou prodávají v praktických sadách, kde naleznete nejpoužívanější rozměry pro běžné montáže.

 

Vrtání

Nástroje máme a teď se můžeme vrhnout na samotné vrtání.

Obecně platí že při vrtání do železobetonu nepotřebujeme nejen kvalitní vrták s karbidovou špičkou ale i kvalitní stroj s příklepem jako je naše vrtací kladivo SDS+ s výkonem 900W, 58G528  Díky tomu si poradíte i s tím nejpevnějším betonem.

Příklep je dobrý pomocník ale před samotným vrtáním je dobré vědět do čeho vlastně vrtám. V případě že si nejsem jistý, či vím že jdu vrtat do dutých cihel nikdy nepoužívejte příklep. Hrozilo by poškození vnitřních přepážek, došlo by ke snížení pevnosti. V takovém případě se raději spolehněte na vrtání bez příklepu a kvalitní vrták. Pokud při vrtání nepociťujete vrtání přes dutiny, nevrtáte do duté cihly a usnadněte si práci s použitím příklepu. 

 SDS+ Vrták, 57H572

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.