AKUMULÁTOROVÉ NEBO SÍŤOVÉ ELEKTRICKÉ NÁŘADÍ?

Moderní baterie jsou tak výkonné, že výkon nářadí, které je jimi napájeno, je srovnatelný s výkonem nářadí napájeného ze sítě. Jaký typ nástroje bychom měli zvolit?

 Aku úhlová bruska 125 mm 18V, bez baterie, 58G026

To závisí na několika faktorech. Začněme otázkou - kde budeme pracovat? Pokud na pracovišti není k dispozici síťová přípojka nebo pokud je síťový kabel překážkou kvůli omezené manévrovatelnosti, je jasnou volbou akumulátorové nářadí.

 

Jaký je úkol? Pokud se jedná o časově náročnou nebo namáhavou práci, jako je broušení nebo řezání, budete potřebovat dostatečný výkon po dlouhou dobu, což může zaručit pouze připojení do zásuvky. Z tohoto důvodu je nejvhodnějším řešením nářadí napájené ze sítě.

 

Elektrické nářadí napájené ze sítě je vhodné používat v případě potřeby vysokého nebo velmi vysokého výkonu a po dlouhou dobu. To platí pro nářadí, jako jsou pokosové pily, stolní pily, velké úhlové brusky, pásové brusky a příklepové vrtačky.

                                                                                                    Vrtací a bourací kladivo SDS+ 1500W, plastový kufr, 58G862

Množství energie v baterii je omezené, takže může poskytovat buď vysoké hodnoty výkonu po krátkou dobu, nebo nižší hodnoty výkonu po delší dobu. Typickými akumulátorovými přístroji ideálními pro kratší pracovní cykly jsou proto šroubováky, vrtačky a lehká příklepová kladiva, přímočaré pily a malé brusky.

 

V současné době jsou oblíbené řady elektrického nářadí napájené stejným akumulátorem. Příkladem je řada ENERGY+ od společnosti GRAPHITE. Elektrické nářadí je možné zakoupit bez akumulátoru, což snižuje jeho cenu. Akumulátory jsou k dispozici ve dvou různých verzích - 2 Ah a 4 Ah. To nám dává možnost volby. Doba nabíjení těchto baterií se také liší (1-2 h) a rychlonabíječka dává možnost rychle pokračovat v práci.

 

Níže naleznete videoprezentaci akumulátorového nářadí řady ENERGY+. Řada bude rozšířena o další modely, které budou pracovat v jednom bateriovém systému a poskytnou velkou volnost při práci a výkon.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.