Suchá a žlutá místa na trávníku – co je příčinou a jak se jich zbavit?

Suché, nevzhledné skvrny a žluté skvrny na trávníku mohou být způsobeny nedbalostí v péči o trávník nebo chorobami a škůdci. Řekneme vám, co může způsobit žloutnutí trávy a jak tomu předejít.

Častou příčinou žlutých skvrn na trávníku je nesprávná péče o trávník. Věnujte pozornost tomu, jak trávu hnojíte. Pokud budete hnojivou směs rozhazovat ručně, může se ukázat, že pokrývá trávník nerovnoměrně. Mnohem efektivnější způsob hnojení bude použití secího stroje, který umožní rovnoměrné rozložení hnojiva a tím i jeho pronikání do půdy. 

Seznam potřebných produktů:

Žluté skvrny na trávníku a trávník péče

Zelený a hustý trávník vyžaduje správnou a pravidelnou péči. Měl by být zavlažován při setí travních semen a v období intenzivního sucha. Pravidelné sekání je také důležité, aby trávník vypadal bezvadně. Tráva, která se seká příliš zřídka, může vypadat nevzhledně a může začít žloutnout a řídnout. Stojí za to pamatovat na sečení trávníku alespoň jednou týdně. 

Trávník také potřebuje pravidelné hnojení. Musíte však pamatovat na to, že problém se žlutými skvrnami na trávníku může vyplývat z nevhodné výživy. Nevýhodné je příliš intenzivní nebo nedostatečné hnojení trávy, stejně jako nerovnoměrné rozmetání hnojivé směsi na trávník. Výsledkem tohoto zanedbání mohou být skvrny suché žluté trávy. Přebytečné hnojivo ničí nože, proto byste měli okamžitě přestat hnojit a trávník vydatně zalévat, což pomůže hnojivo na travnatém povrchu rozpustit.

Příliš malé hnojení nebo nedostatek živin, jako je dusík, mohou také způsobit, že tráva zežloutne a vysuší. Řešením problému bude použití minerálního hnojiva. Optimální hnojivá směs pro krmení trávníku by měla obsahovat velké množství dusíku a železa – díky tomu trávník získá zpět svou zelenou barvu.

Žluté skvrny na trávníku jsou důsledkem houbových chorob

Další příčinou žlutých skvrn na trávníku může být běžné houbové onemocnění trávy – plíseň sněžná. Vyskytuje se obvykle na jaře po zimním tání a projevuje se jako žlutá, suchá a poté prázdná místa na trávníku, pokrytá silnou, bílou vrstvou plísně. Vlhkost, nedostatek vzduchu a odumřelá tráva zbylá po sečení trávníku podporují rozvoj plísní, proto se vyplatí o trávník náležitě pečovat.

Správná péče o trávník po celé vegetační období pomůže zabránit vzniku sněžné plísně. Trávník je třeba pravidelně zalévat, hnojit a sekat a trávu zbývající po sekání a nahromaděné nečistoty hrabat a sbírat. Když však houbové onemocnění postihne náš trávník, musíme se ho co nejdříve zbavit. Prvním krokem by mělo být odstranění nemocné části trávníku spolu s částí substrátu a naplnění místa čerstvou zeminou a regeneračním travním semenem. Může být také užitečné postříkat celý trávník fungicidy pomocí rozprašovače.

Žluté nebo oranžové skvrny na vašem trávníku mohou být také způsobeny houbovým onemocněním nazývaným antraknóza trávy. Nejčastěji napadá od července do září.

Škůdci způsobují žluté skvrny na trávníku

Problém suché, zažloutlé trávy na trávníku před domem se může vyskytnout především mezi majiteli psů. Nejčastěji si tato zvířata uleví na keřích nebo stromech, ale psí feny močí přímo do trávy. Žluté skvrny na trávníku po psí moči jsou běžným jevem, protože tento typ sekretu pálí čepele a způsobuje jejich odumření. Řešením problému je intenzivní zalévání míst, kde tráva zežloutla, a omezení schopnosti psa močit na trávník.

Houby jsou škůdci, kteří se živí půdou a mohou způsobit, že trávník vypadá nevzhledně. Tyto larvy brouků hlodají a poškozují kořeny trávy, což způsobuje, že trávník zežloutne a vysuší. Aby škůdci neovládli celý trávník, musíte rychle vyhrabat larvy spolu s půdou a pokud možno použít na trávník přípravek proti klouzavům. Hloubky jsou kontrolovány od června do srpna. Škodlivé jsou i larvy larev brouků, které jsou likvidovány v dubnu, květnu a srpnu a září.

Ošetření k prevenci nejčastějších onemocnění trávníku:

 
  1. Trávník by měl být založen na světlém místě a tam, kde je půda propustná.
  2. Travní směs k výsevu musí být určena pro dané stanoviště.
  3. Trávník je vhodné přihnojit hotovou směsí trávníkových hnojiv.
  4. Nesekejte trávu příliš nízko.
  5. Plstěná tráva musí být odstraněna.
  6. Po vyschnutí půdy do hloubky přibližně 5 cm zalévejte trávník 7 - 10 litry vody na m2.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Suchá a žlutá místa na trávníku – co je příčinou a jak se jich zbavit?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Suchá a žlutá místa na trávníku – co je příčinou a jak se jich zbavit?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Suchá a žlutá místa na trávníku – co je příčinou a jak se jich zbavit?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Suchá a žlutá místa na trávníku – co je příčinou a jak se jich zbavit?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Suchá a žlutá místa na trávníku – co je příčinou a jak se jich zbavit?

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Suchá a žlutá místa na trávníku – co je příčinou a jak se jich zbavit?

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.