Jak vybrat a nainstalovat trávníkové obruby?

Začátek roku s sebou nese očekávání přicházejícího jara. To je nejlepší čas procházet katalogy zahradnictví a plánovat si zahradní prostor. Když jsme navrhli záhony v okrasné části, záhony a herbář v užitné části a vyznačili cesty, zbývá nám ještě prostor pro trávník.

K čemu slouží obruba trávníku?

Trávníkové obruby se používají z estetických a praktických důvodů. Používají se k oddělení trávníku od záhonů, záhonů nebo kůry. To zabraňuje šíření trávy mezi ostatní rostliny. Je snazší udržet zahradní zóny v původním tvaru, protože štěrk, kameny a kůra se navzájem nemísí. V městských prostranstvích a veřejných parcích okraje stabilizují linie alejí a chodníků.

Hranice trávníku - typy

Vzhledem k materiálu lze trávníkové obruby rozdělit do tří typů. Každý z nich má jiné vlastnosti a různé aplikace. Při rozhodování vezměte v úvahu, jaké prostory vyžadují oddělení, jejich různé povrchy, odolnost, rozpočet a styl zahrady.

Přírodní lemování trávníku

Okraje trávníku z kamene nebo dřeva opticky ladí s tradičními malými zahradami a dodávají jim rustikální charakter.

  • Levná a jednoduchá je obruba z polních kamenů nebo nepravidelných valounů . Nemusíte je ani kopat, stačí je položit vedle sebe. Jeho nevýhodou je náročná údržba, protože do něj snadno prorůstá tráva a plevel.
  • Posekaná tráva – nejčastěji se používá k oddělení trávníku od zeleninových záhonů. Jedná se o dočasné řešení: nevyžaduje žádné investice, ale může být také rychle rozptýleno větrem.
  • Proutí - pěkný materiál na zahradní palisády, který záhonech nepochybně dodá kouzlo. Bohužel v našich klimatických podmínkách není příliš odolný. Kvůli mrazu a vlhkosti vyžaduje častou výměnu. Není také odolný vůči mechanickému poškození.
  • Dřevěná roletka - má estetické výhody, stejně jako proutí, ale musíme počítat s nutností impregnace a krátkou životností.

Plastové lemování (plastové lemování)

Flexibilní lemování je pro svou univerzálnost stále oblíbenější. Lze je snadno tvarovat do cest, oblouků a dokonce i kruhů. Okraje trávníku vyrobené z pevného plastu jsou odolné a odolné vůči rozmarným povětrnostním podmínkám. Nízká teplota, srážky a sluneční záření těmto materiálům neublíží.

  • Plastové lišty (geoBORDER) - recyklované, snadno se instalují a jsou velmi odolné. Jsou k dispozici ve třech výškách: 45 mm, 58 mm, 78 mm. Po sestavení jednotlivých prvků a jejich zaražení do země pomocí speciálních kotev je zasypeme materiálem dle vlastního výběru - např. drtí, štěrk, dekorační kámen nebo ozdobná kůra.
  • Plastová páska - perfektní řešení v moderní zahradě složené z květinových záhonů s abstraktními tvary. Je to levné, ale náročné na instalaci. Je třeba dávat pozor na hloubku vniknutí do země – ta by měla být všude stejná, takže při práci se bude hodit vodováha.
  • Plastový rollborder - jeho výhodou je také snadná montáž. Rozvineme ho po linii, kterou předtím označil provázek a zarazíme jednotlivé prvky do země. Bohužel ve srovnání s předchozími dvěma příklady nevypadá příliš esteticky. Pokud na zahradě plánujeme viditelné oddělovací prvky, je lepší volit ty z přírodních materiálů. Na méně exponovaných místech na pozemku však dobře poslouží plastové trávníkové obruby.

Zahradní obruba ze stavebních materiálů

Žulové a betonové prvky vytvářejí nejodolnější hrany. Na rozdíl od plastových hran se při sekání nepoškodí. Nevyžadují také impregnaci, jako v případě dřeva. Jsou poměrně drahé, ale vydrží mnoho let.

  • Dlažební obruba - jedna z nejodolnějších. Může být ze žuly nebo betonu a správným uspořádáním prvků docílíme libovolného tvaru. Dvě řady kamenů tvořící schod výrazně usnadňují sekání trávníku . Vše, co musíte udělat, je přesunout sekačku do spodní řady, abyste přesně zkrátili trávu podél hranice.
  • Betonové chodníkové hrany – tradiční obrubníky, slouží k vyznačení rovných cest a uliček.
    Betonové zahradní palisády - skládají se z terakotových válců nebo dlažebních kostek, vysokých několik centimetrů. Můžete z nich vytvořit různé vzory.
  • Jednoduché stěny - jsou alternativním řešením. Jejich stavba vyžaduje více času a úsilí, ale jsou odolné a účinné. Pokud je uvnitř naplníme zeminou, můžeme je použít jako květináč, a pokud je postavíme shora, lze je použít jako lavičku.
  • Kovové hrany - snadno ohýbatelné ocelové nebo hliníkové pásy. Jsou užitečné při řešení květinových záhonů s efektními tvary.
  • Cihla - z demolice, je ekologický způsob, jak vytvořit beznákladovou obrubu trávníku. Je ideální pro pokládku rovné linie.

Jak upravit okraje trávníku?

Montáž lemování vyžaduje několik kroků: začínáme přípravou nářadí a materiálů. Poté pomocí provázku a kolíků naznačíme čáry pro lemování. Podle typu okraje podél nich vykopeme jamku nebo odstraníme jen tenkou vrstvu zeminy. Rozložíme a připevníme prvky a nakonec zkontrolujeme jejich úrovně.

Zahradní lemování již léta

Zahrady si v dnešní době již nedovedeme představit bez oddělení různých povrchů. Jejich působivého vzhledu dosáhneme pouze díky mnoha hodinám naší práce.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak vybrat a nainstalovat trávníkové obruby?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak vybrat a nainstalovat trávníkové obruby?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak vybrat a nainstalovat trávníkové obruby?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak vybrat a nainstalovat trávníkové obruby?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak vybrat a nainstalovat trávníkové obruby?

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Jak vybrat a nainstalovat trávníkové obruby?

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.