Dlažební kostky na zahradě - jak si sami položit cestu?

Dlažební kamenné cesty na zahradě jsou řešením, které lze v tomto klimatickém pásmu najít poměrně často. Kostka je velmi oblíbený materiál pro svou relativně nízkou cenu, odolnost a velmi velké množství vzorů a barev dostupných na trhu.

Dalším důvodem pro použití dlažebních kostek jako zahradních cest je možnost položit si takovou cestu svépomocí. Práce s dlažebními kostkami však vyžaduje určité znalosti a zkušenosti a také použití nářadí, jako je zhutňovač nebo míchačka na beton. Mezi nástroje potřebné při pokládání dlažebních kamenů budete kromě jednoduchých zařízení potřebovat:

Seznam potřebných produktů:

  • míchačka na beton
  • koště
  • beton
  • štěrk různých frakcí
  • písek
  • dlažební kostky

Dlažební kostky na zahradu – je to dobrý nápad?

Jedním z nejčastěji používaných materiálů na příjezdových cestách a chodnících vedoucích ke vstupu do domu jsou dlažební kostky. Zahrada je také místem, kde se tento druh materiálu velmi dobře uplatní. Proč? Výhodou kostky je její dostupnost, přijatelná cena, odolnost a široké možnosti uspořádání.

Výběr dostupných vzorů a barev je velmi velký. Kostku lze poměrně snadno uspořádat svépomocí, což je také v její prospěch. Navíc je tento stavební materiál ideální pro použití v našem klimatickém pásmu a zůstává odolný po mnoho let.

Dlažební kamenné cesty v zahradě - důležitý problém stížnosti

Před zahájením pokládky zahradní cesty dlažebními kostkami musíme zkontrolovat, zda dodané materiály nejsou poškozeny. Pokud zjistíme vadné položky, měli bychom neprodleně reklamovat u prodejce.

V případě použití poškozených dlažeb na stavbu povrchu již nebude možné reklamovat. Prodejci a výrobci nenesou v záruční době odpovědnost za mechanické poškození, ke kterému mohlo dojít při dláždění nebo při používání cesty.

Funkční zahrada - dlažební kostky, nutně na podkladu a zátěži

I když zahradní cestičky nejsou zatíženy velkou hmotou (nejezdí po nich např. auta), aby se povrch nezbortil nebo nerozštípl, musí být položen na podklad sestávající z podkladu a štěrku. 15centimetrový podsyp je vrstva, která zajistí stabilitu cesty. Nejčastěji se jako podkladový materiál používá kamenivo frakce 30–60 mm, např. drť nebo štěrk nebo mokrý beton.

Na podklad zhutněný zhutňovačem se položí 3-5 cm silná podestýlka z písku nebo jemného štěrku s frakcí do 4 mm a následně se vrstva vyrovná záplatou.

Pokládka dlažebních kostek na zahradě krok za krokem

Než se kostka objeví na naší cestě, je třeba provést řadu prací. Zde je návod, jak sestavit kostku krok za krokem:

  1. Označení cesty provázkem nebo tenkým drátem.
  2. Provádění zemních prací - odstranění ornice a tvarování svahu.
  3. Položení drenážní vrstvy na dno žlabu - lopatou nasypeme hrubý štěrk nebo písko-štěrkovou směs a následně vrstvu zhutníme zhutňovačem.
  4. Uspořádání obrubníků – měly by být umístěny na 10centimetrovém betonovém základu. V případě potřeby ořízneme obrubníky úhlovou bruskou.
  5. Stavba základu a zhutnění vrstvy zhutňovačem.
  6. Výroba balastu.
  7. Pokládání kostek se zachováním vhodných mezer - v případě potřeby kostky nařežeme úhlovou bruskou.
  8. Spárování sypkým pískem.
  9. Hustota krychle.

Po položení dlažebních kostek vyplňte spáry pískem. Jde o velmi jednoduchý postup – písek, který zůstane po spárování, „zametáme“ do spár koštětem, dokud nezjistíme, že jsou zasypané.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Dlažební kostky na zahradě - jak si sami položit cestu?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Dlažební kostky na zahradě - jak si sami položit cestu?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Dlažební kostky na zahradě - jak si sami položit cestu?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Dlažební kostky na zahradě - jak si sami položit cestu?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Dlažební kostky na zahradě - jak si sami položit cestu?

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Dlažební kostky na zahradě - jak si sami položit cestu?

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.