Skalní mák - pěstování, požadavky, péče

Kalifornský mák je jednoletá rostlina vypěstovaná ze semen a nevyžaduje mnoho práce. Pěstuje se velmi snadno a pro krásné kvetení vyžaduje slunné stanoviště. Co dalšího stojí za to vědět o péči o kalifornský mák?

Kalifornský mák je zajímavý exemplář – když svítí slunce, jeho okvětní lístky se krásně rozprostírají. Pokud však zaprší nebo přijde noc, květy rostliny se uzavřou.

Seznam potřebných produktů:

  • zahradní rukavice
  • rýč
  • hrábě

Kalifornský mák – charakteristika

Kalifornský mák je jednoletá rostlina, známá také jako kalifornský mák nebo kalifornská essolcia. Jak název napovídá, pochází ze Spojených států, přesněji z Kalifornie. Tyto rostliny jsou velmi rozvětvené, dorůstají 20–50 cm a mají péřovité šedozelené listy. Charakteristickou ozdobou vlčích máků jsou květy s velkými okvětními lístky. Prasničky kvetou v závislosti na odrůdě oranžově, žlutě, bíle, růžově nebo červeně. Průměr květů je asi 2-5 cm - stojí za to pamatovat, že se otevírají pouze tehdy, když svítí slunce. Obvykle mají otevřeno od 10.00 do 16.00. To je nevýhoda rostliny, protože v deštivém létě můžete zapomenout na kvetení.

Kalifornský mák zdobí záhony od května nebo června až do prvního mrazu. Skvěle vypadají zasazené na skalkách, zídkách nebo stráních. Esoly, které snášejí sucho a chudou půdu, lze vysazovat i do štěrkových zahrad. Pěstují se také v balkónových a terasových květináčích. Vlčí máky vypadají skvěle na obrubách, stejně jako v kompozici květinové louky s dalšími květinami. Ideální společností pro kalifornské prasničky budou okrasné trávy, levandule, šalvěje, chrpy, heliotropy a kosmosy.

Kalifornský mák se používá do kytic a jiných květinových aranžmá. Bohužel okamžitě vadne a po rozřezání by se měl ihned dát do vody. 

Kalifornský mák – požadavky a péče

Pěstování kalifornských máků by nemělo činit problémy ani začínajícím zahrádkářům, protože mají malé nároky na půdu a péče o ně nevyžaduje hnojení ani zálivku. Aby rostliny účinně kvetly, potřebují vhodné místo – nejlépe je, aby bylo po většinu dne dobře slunečné. Vysazovat mák do stinného nebo polostinného stanoviště je špatný nápad, protože rostlina nebude vytvářet krásné květy.

Kalifornskému máku by měla být poskytnuta úrodná a propustná půda. Nejlepší je, když je substrát světlý. Před výsevem se vyplatí promíchat půdu s kompostem. Místo je samozřejmě nutné nejprve odplevelit, zrýt rýčem a uvolnit a poté srovnat hráběmi. Mák dobře poroste i na půdách méně bohatých na živiny a dokonce i na písčité půdě.

Chryzantému není třeba zalévat. Tyto rostliny velmi dobře snášejí sucho a mírně suchou půdu. Nesnášejí vlhkou půdu, která podporuje rozvoj houbových chorob. Kalifornské máky nevyžadují hnojení. Jejich péče se omezuje především na odřezávání odkvetlých květenství. Toto ošetření stimuluje rostlinu k dalšímu kvetení.

Kalifornský mák – jak a kdy sít?

Chryzantémy se pěstují ze semen. Kalifornský mák lze vysévat přímo do země koncem dubna, v květnu nebo na podzim. Když mají sazenice 1-2 listy, je třeba je odříznout a ty nejsilnější ponechat ve vzdálenosti přibližně 25 × 25 cm. Tyto rostliny nemají rády přesazování, takže se zřídka pěstují ze sazenic. Nemají rádi přesazování, protože mají kohoutkový kořenový systém.

Kalifornský mák produkuje spoustu semen – při zasazení na jedno místo se snadno sám rozšíří po zahradě, takže jeho pěstování je třeba kontrolovat. Abyste se na zahradě vyhnuli plevelu, musíte vytrhat celé sazenice spolu s kořeny.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Skalní mák - pěstování, požadavky, péče

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Skalní mák - pěstování, požadavky, péče

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Skalní mák - pěstování, požadavky, péče

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Skalní mák - pěstování, požadavky, péče

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Skalní mák - pěstování, požadavky, péče

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Skalní mák - pěstování, požadavky, péče

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.