Jednoleté květiny - jak je pěstovat, vysévat přímo do země a ze sazenic?

Jednoleté květiny se skvěle hodí pro pěstování v nádobách na balkóně a terase. Krásně vyzdobené jsou i záhony. Mnohé z nich lze vysévat přímo do země, ale vyplatí se připravit jejich sazenice brzy na jaře, protože tak rychleji vykvetou.

Dlouho kvetoucí jednoleté květiny zdobí záhony od léta a někdy i na jaře až do prvního mrazu. Jejich vegetační období trvá pouze jednu sezónu, ale každý rok se můžete na svém záhonu či balkoně kochat novými kompozicemi letniček.

Seznam potřebných produktů:

  • zahradní rukavice
  • rýč
  • truhlíky, skleníky, semeniště nebo vícenádoby
  • hrábě

Jednoleté květiny - vysévejte přímo do země

Jednoleté květiny lze pěstovat dvěma způsoby - výsevem přímo do země nebo přípravou sazenic, které se po pominutí mrazu zasadí do země. První metoda je mnohem méně pracná a jednodušší, ale není nejlepší pro všechny druhy jednoletých rostlin.

Některé druhy těchto květin můžete v březnu vysévat přímo do země, ale není jich mnoho. Většina rostlin se vysévá nejčastěji v dubnu nebo polovině května, po tzv studená Zośka. Obvykle kvetou do dvou měsíců po výsevu.

Koncem března můžete přímo do země vysévat jednoleté květiny odolné vůči nízkým teplotám, jako je hrášek, černý kmín damašský, alyssum přímořský, chrpy a delphinium zahradní. Polovina dubna je vhodná doba pro výsev více druhů jednoletých rostlin přímo na záhon, např. hvězdnici čínskou, hledík, slunečnici a měsíček. V polovině května již můžete vysévat měsíček lékařský, cínii elegantní, lichořeřišnici zahradní a kosmos. 

Před výsevem záhon řádně připravte – odplevelte a zryjte rýčem, přičemž opatrně kypřete půdu. Můžete také pohnojit půdu hnojivy vhodnými pro daný rostlinný druh a poté pomocí hrábí opatrně rozbít hrudky země. Při výsevu jednoletých květin přímo do země se vyplatí provést to ihned na cílovém místě na záhoně, protože mnoho z nich nemá rádo přesazování.

Jednoleté květiny pěstované ze sazenic

Stojí za to pěstovat ze sazenic rostliny, které nesnesou ani ty nejmenší mrazy a nízké teploty. K výsevu jednoletých rostlin nepotřebujeme mít zahradní skleník. V místnosti s pokojovou teplotou může být světlý okenní parapet. Jednoleté květiny vyseté v nádobách a uskladněné doma a následně zasazené v polovině května do země pokvetou mnohem rychleji než ty, které se vysévají přímo do záhonu. Sazenice lze připravit pro šalvěj lesklou, stále kvetoucí begónii, cape lobelii a petúnii zahradní. Můžete to udělat už v únoru nebo březnu. 

Příprava sazenic vyžaduje spoustu času, trpělivosti, práce a úložného prostoru. Semena jednoletých rostlin se pěstují ve sklenících, pařeništích nebo na semeništích a ty zabírají hodně místa. Pokud jich však zvolíte malé množství, snadno vyraší i na parapetu.

K přípravě sazenic budete potřebovat plastové nebo dřevěné truhlíky, které naplníte zeminou pro výsev a výsadbu. Pamatujte na drenáž, kterou zajistí otvory ve dně truhlíku nebo vrstva písku či kamení zasypaná zeminou. Semena jednoletých květin vysejte do truhlíku a poté je zasypte tenkou vrstvou zeminy nebo písku. Substrát před výsevem zalijte (voda po výsevu by mohla semena vyplavit). Truhlíky umístěte na slunný parapet, do skleníku nebo na jiné teplé a slunné místo. Většina rostlin potřebuje ke klíčení teplotu kolem 20 stupňů Celsia. Půda s klíčícími rostlinami by nikdy neměla vyschnout. Nádoby by měly být také pravidelně větrány.

Když se objeví první listy sazenic jednoletých květin, můžete je přenést do více nádob nebo samostatných nádob. V druhé polovině května by měly být rostliny připraveny k výsadbě na záhon nebo do květináčů na balkoně či terase. 

Jednoleté, dlouho kvetoucí okrasné rostliny, například hvozdík vousatý nebo astry čínské, zdobí záhon svými barevnými květy po mnoho letních i podzimních dnů až do prvních mrazíků. Nakrájené do lahví jsou nádhernou dekorací interiéru. Dokonale fungují jako sousedé trvalek a zabírají volná místa na květinovém záhonu. Na okraj záhonu lze vysadit nižší druhy, například měsíčky nebo cínie. Do květináčů a nádob volíme rostliny s kompaktním tvarem a nepříliš dlouhými výhony.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jednoleté květiny - jak je pěstovat, vysévat přímo do země a ze sazenic?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jednoleté květiny - jak je pěstovat, vysévat přímo do země a ze sazenic?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jednoleté květiny - jak je pěstovat, vysévat přímo do země a ze sazenic?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jednoleté květiny - jak je pěstovat, vysévat přímo do země a ze sazenic?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jednoleté květiny - jak je pěstovat, vysévat přímo do země a ze sazenic?

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Jednoleté květiny - jak je pěstovat, vysévat přímo do země a ze sazenic?

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.