Kdy a jak prořezávat kanadskou borůvku?

Zahrada je naší výkladní skříní. Stojí za to kultivovat svůj domácí prostor tak, aby potěšil krásnými plodinami a květinami. Na našich záhonech se stále častěji vyskytuje bobule haskap, často nazývaná bobule kavkazská. Tento keř může dosáhnout až 1,5 m na výšku a šířku. Pokud chceme rostlinu udržet v dokonalém stavu, vyplatí se nezapomínat na její pravidelný řez. Udržovací řez navíc umožňuje získat bohaté úrody, které jsou zdrojem cenných vitamínů. 

Seznam potřebných produktů:

Borůvka haskap – lokalita a požadavky

Haskap berry je keř, který má málo požadavků, pokud jde o půdu. Základem je však najít správnou polohu. Rostlina dobře roste na místě s plným slunečním světlem - čím více světla, tím větší jsou plody! Při nákupu bobulí na zahradu se vyplatí zasadit je na místo, které mu umožní zdravý růst. Měli byste také pamatovat na to, že tento keř může dosáhnout až 1,5 m na šířku, takže byste měli poskytnout borůvce dostatek prostoru k růstu.

Pokud chcete mít pěkné plody, musíte zasadit alespoň dvě odrůdy bobulí haskapu, které kvetou ve stejnou dobu. Díky tomuto křížovému oplodnění jsou jednotlivé plody větší a vydrží déle na keři.Keře borůvek kavkazských milují teplo, i když na trhu jsou i ruské odrůdy, které snesou i velké poklesy teplot. Pokud máme rostlinu, která nemá ráda mráz, měli bychom pamatovat na její náležitou ochranu. Na půdě naopak příliš nezáleží – borůvkám se bude dobře dařit v jakémkoli typu půdy. Prostor, který je mokrý nebo příliš suchý, se však může ukázat jako problematický. 

Po zakoupení naší první sazenice bobule haskap si musíme pamatovat několik důležitých záležitostí souvisejících se samotnou výsadbou. Je důležité zvolit správnou polohu – nejlépe takovou s dostatkem slunečního světla. Ideálním substrátem pro borůvky je hlinito-písčitá půda s nízkým pH. Nezapomínejme také při výsadbě přidat kompost a hnůj, protože díky tomu bobule obdrží mnoho živin. 

Péče o mladé sazenice bobule haskap

Samotná péče o bobule haskapu nepředstavuje zásadní problém ani pro lidi, kteří své dobrodružství se zahradnictvím teprve začínají. Keře nevyžadují speciální zálivku, ale důležité je správné zavlažování rostliny, zvláště když nastanou ztížené povětrnostní podmínky kvůli suchu. Zalévání je důležitou činností i po vysazení malé sazenice – musí se o sebe správně „postarat“, proto vyžaduje zvláštní pozornost.

Zajímavostí je, že bobule haskapu v prvních letech po výsadbě nevyžaduje žádný zvláštní řez, i když se samozřejmě vyplatí větve hned po výsadbě trochu zastřihnout. Je však třeba pamatovat na to, že bobule haskapu je keř, který dorůstá do impozantních velikostí, takže pravidelný řez v pozdějších letech jeho vývoje nabývá na důležitosti. Tento postup je důležitý v případě slabých keřů a těch, které rychle rostou. Pokud tedy pozorujeme v prvních 5 letech ukázkový růst bobulí, neměli bychom provádět žádné speciální řezy.

U šestiletých rostlin musíme periodicky provádět tzv rentgenovat a ořezávat jednotlivé výhonky. Omlazení keře umožňuje, aby zůstal v dobrém stavu. Při prosévání bobulí haskapu bychom měli vyříznout staré a odumřelé výhony. Důležité je také odstranit větvičky, které leží na zemi. Za zmínku stojí dlouhověkost borůvek – při udržování ve skvělé kondici může rostlina růst až 40 let! 

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Kdy a jak prořezávat kanadskou borůvku?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Kdy a jak prořezávat kanadskou borůvku?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Kdy a jak prořezávat kanadskou borůvku?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Kdy a jak prořezávat kanadskou borůvku?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Kdy a jak prořezávat kanadskou borůvku?

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Kdy a jak prořezávat kanadskou borůvku?

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.