Produktové dotazy: 730 829 745

Sibiřské cibuloviny - jak pěstovat jarní cibuloviny?

Intenzivně modře kvetoucí sibiřské škubánky jsou předzvěstí jara na zahradním záhonu. Jako mrazuvzdorné rostliny dokážou růst na jednom místě i několik let a nedělají problémy při pěstování. Řekneme vám, jak pečovat a vysazovat sibiřské squills

Cibuloviny vypadají skvěle na okrajích záhonů a při výsadbě do skalek a pod opadavé keře ve skupinách nebo společně s jinými cibulovinami. Dobrou společností jim budou břečťany, barvínky nebo duby.

Seznam potřebných produktů:

  • rýč
  • hrábě
  • prořezávač
  • zahradní rukavice

Sibiřská cibule – charakteristika

Cibule sibiřská je vytrvalá cibulovina, která pochází z oblastí Asie. Patří do čeledi hyacintovitých a dorůstá kolem 15 cm. Má malou cibulku o průměru 3 cm. Z její cibule vyrůstají dlouhé a úzké listy a z nich zase dlouhé výhony zakončené květenstvím. Cibule sibiřská je raná jarní rostlina, která kvete v březnu a dubnu. Jeho květy vypadají jako intenzivně modré hvězdy. Jsou malé a jemné.

Sibiřské cibuloviny se vyplatí vysadit na záhony nebo do skalek. Vysazené ve skupinách vytvoří krásně kvetoucí modrý koberec. Tyto rostliny snášejí i polostín, lze je tedy umístit i pod koruny stromů nebo olistěné keře. Dobrou společnost jim budou dělat další cibuloviny kvetoucí na jaře, jako jsou tulipány, krokusy, narcisy a sněženky. Na balkonech a terasách je také možné pěstovat cibuloviny sibiřského lipnicového v nádobách.

Sibiřská cibule - požadavky a péče

Sibiřská cibule zasazená do příznivých půdních a stanovištních podmínek v březnu krásně pokvete. Vyplatí se pro něj vybrat slunné nebo polostinné místo. Substrát pro sluky by měl být propustný a úrodný, s pH v rozmezí od neutrálního po mírně kyselé. Zeminu na záhonu, kde chceme tyto květiny pěstovat, můžeme smíchat s kompostem. Díky tomu rostlina na jaře intenzivněji pokvete.

Rostlina nezpůsobuje žádné problémy při pěstování a péče o ni nezabere mnoho času. Obvykle se zalévá až po výsadbě nebo přesazení, i když někdy škubanka vyžaduje zavlažování i během spíše suchých jarních měsíců. Je mrazuvzdorná, takže její cibulky není třeba vykopávat ze země a na zimu nevyžaduje přikrytí. Zem kolem cibulí je nejlepší mulčovat, například kůrou – zabráníte tak rychlému odtoku vlhkosti ze země a omezíte prorůstání plevele na záhon.

Během vegetace je třeba záhon se sibiřskými čenicemi čas od času přemístit a pravidelně odplevelovat. Po odkvětu by měly být květy řezány nůžkami přímo pod okvětními lístky, které zpevní cibulky a zajistí kvetení v dalším roce. To znamená, že rostliny nebudou muset využívat živiny pro vývoj semenného hnízda na úkor zdraví cibule. Cibuloviny mohou kvést na jednom místě 2-3 roky. Po tomto období, po odkvětu, se vyplatí je vykopat a ihned vysadit na nové místo. V této době můžete také oddělit adventivní cibule a rostlinu rozmnožit.

Jak zasadit cibulky sibiřských squillů?

Před zasazením cibulí sibiřských cibulovin do země by mělo být místo pro rostlinu řádně připraveno - odplevelením půdy a vykopáním přírodního kompostu. Při zahájení práce na zahradě byste měli používat speciální ochranné rukavice. Na rytí se vyplatí použít rýč, na kypření a urovnávání půdy hrábě. Optimální termín pro výsadbu škumpa je září. Před výsadbou je dobré cibulky ošetřit antimykotikem. Cibule se vysazují do jamek hlubokých asi 6 cm a s rozestupy mezi jednotlivými exempláři asi 6 cm. Po výsadbě jsou oddenky pokryty zeminou a hojně zalévány. Záhon můžete také mulčovat – udrží se tak v půdě déle vlhkost.

Před výsadbou je důležité cibulky skladovat ve správných podmínkách. To chrání před růstem plísní.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Sibiřské cibuloviny - jak pěstovat jarní cibuloviny?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Sibiřské cibuloviny - jak pěstovat jarní cibuloviny?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Sibiřské cibuloviny - jak pěstovat jarní cibuloviny?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Sibiřské cibuloviny - jak pěstovat jarní cibuloviny?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Sibiřské cibuloviny - jak pěstovat jarní cibuloviny?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Sibiřské cibuloviny - jak pěstovat jarní cibuloviny?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.