Produktové dotazy: 730 829 745

Jak správně prořezávat třešně: Péče o mladé i staré stromy

Dobře udržovaná zahrada je naší vizitkou. O rostliny, které tam rostou, zejména ovocné stromy, se vyplatí náležitě pečovat. Pokud máme v sadu třešně, měli bychom pamatovat na pár důležitých záležitostí souvisejících s péčí o ně. Vhodným řezem mladých i starých stromů se účinně zlepší jejich stav. 

Péče o stromy a další rostliny rostoucí v našem sadu je nezbytná. Chceme-li sazenice bohaté na plody, měli bychom pamatovat na jejich pravidelný řez, zvláště pokud se jedná o třešně. Dobře upravené stromy se vyznačují správně uspořádanou korunou. Tvarování jejich tvaru je nesmírně důležité a má pozitivní vliv na plodnost.

Seznam potřebných produktů:

  • zahradní nůžky na tenké a silné větve
  • zahradní rukavice

Řezání mladých třešní po výsadbě

Prořezávání třešní je nesmírně důležitá činnost, která by se měla pravidelně opakovat. Tyto druhy stromů bohatě plodí především na jednoletých výhonech. Zanedbání koruny třešně má za následek mnohem horší výnosy. Nezastřižená rostlina nebude ve správném tvaru, který by jí umožnil zůstat zdravá. 

Proč byste měli prořezávat třešně hned po zasazení do země? Jedná se o základní postup, který mladým stromkům umožní rychlé usazení. Třešně vysazujeme na jaře a přiměřeně je seřezáváme. Důležité je zkrátit vodítko a odstranit silné výhony. Zbývající by měly být mírně oříznuty nad dalším pupenem. Dobrým řešením bude také zkrátit výhonek na ⅔ délky prvního pupenu.

Velmi důležité je odřezávat výhony vyrůstající z kmene stromu – nejlépe ty, které jsou přibližně 50 cm nad zemí. U mladé sazenice třešně se musíme po výsadbě postarat o její tvar. Bez správného řezu bude mít strom košatou korunu, bez zvýrazněného vedení. Vzhledem k tomu, že třešně ze své podstaty mají tendenci „ztrácet“ vodítko, vyžaduje pěstování stromů tohoto druhu na vodítku speciální postupy. Základní metodou je odstranění všech bočních výhonků pro 1-2 oči během první sezóny. 

Omlazující střih

Pokud máme stromy staré několik let nebo mnohem starší, měli bychom je pravidelně prořezávat a pečovat o jejich tvar. Obnovující nebo omlazující ošetření jsou nesmírně důležité, když chceme bohatou roční úrodu. Ovocné stromy staré několik let již mají charakteristické vodítko. Pokud chceme stav třešní trochu „osvěžit“, musíme po každé sklizni odříznout boční větve. 

Existují dva typy letního řezu korun třešní (v závislosti na odrůdě): řez spočívající ve zkracování dlouhých převislých větviček (u starších odrůd např. 'Łutówka', která silně roste a její větvičky jsou obvykle tenké a klenuté po 2. -3 roky bez řezu) a řez, který zahrnuje řez 2-3 starších větví na zátku pro omlazení koruny (používá se u novějších odrůd, jako je 'Lucyna' nebo 'North Star').

Nezapomínejte ani na silné větve – jejich odstranění je dobrým řešením pro vytvoření dostatečného prostoru pro nové, mladé výhonky. Prořezávat bychom měli i ty větve, které se navzájem kříží a narušují tvar. Ideální, vzorová třešeň je taková, která má nerušenou korunu s nepříliš hustými větvemi. 

Staré třešně jsou ty, které jsou starší než 5 let. Frekvence prořezávání musí být mnohem intenzivnější. Omlazující střihy jsou naprostý základ. Nejstarší větve pak zastřihneme, aby ovocnému stromu mohly vyrůst nové výhony. Staré větve zkracujeme až o 1,5 metru. Neměli bychom však odřezávat všechny větve najednou, protože by to mohlo třešeň oslabit. 

Kdy bychom měli prořezávat naši třešeň?

Řez třešní závisí na stáří stromu a ročním období. Nejintenzivnější péče čeká na nově vysazené, mladé rostliny - řezáme je na jaře. Jedná se o mimořádně důležitou činnost, která umožní efektivní tvorbu koruny. U 2- nebo 3letých třešní se vyplatí provést obnovovací řezy. Jedná se o tzv rentgenový postup korunky. Pravidelně vyšetřované volné korunky méně často napadají patogeny (rakoviny). Volné proudění vzduchu omezuje rozvoj hnědé hniloby, která je nebezpečná v období květu a zrání plodů.

V létě by se měly řezat mladé i staré třešně, starší 5 let. Nejlépe je to udělat po sklizni plodů, tedy koncem července nebo začátkem srpna. To je ten správný okamžik nejen kvůli pozdějšímu plodu, ale také rychlejšímu hojení ran. 

Pokud se chceme o své stromy profesionálně starat, měli bychom se vybavit příslušným nářadím. Stojí za to dosáhnout mimo jiné: pro zahradní nůžky. Skvělou volbou bude model určený pro stříhání silných i tenkých větviček. Dobrým řešením je také koupě krátkého univerzálního prořezávače pro řezání spodních částí třešně. 

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.