Produktové dotazy: 730 829 745

Rustikální zahrada – jak ji zařídit a co do ní zasadit?

Rustikální zahrady se vyznačují ležérním uspořádáním a rodinnou atmosférou. Nesmí chybět barevné a krásně provoněné záhony a venkovní prostor, kde by mohla rodina trávit společný čas. Ukážeme vám, jak zařídit zahradu v rustikálním stylu.

V rustikální, venkovské zahradě jsou základními prvky nádherně rozkvetlé jednoleté květiny a trvalky vytvářející barevné záhony. Vyplatí se vybírat druhy, které příjemně voní, jako je maciejka, černý kmín, lilie a růže.

Seznam potřebných produktů:

Jaké jsou vlastnosti rustikálního stylu v zahradě?

Rustikální zahrada je v dnešní době velmi oblíbená. Potěší svou chaotičností a pravdivostí. Dokonale zapadá do idylické architektury a vytváří zajímavou kompozici s moderními, strohými architektonickými tvary, vytvářejícími protipól jejich strohosti.

Rustikální zahradě se také říká venkovská, protože je charakteristická vegetací a úpravami, které zaplňovaly venkovské, příměstské i domácí zahrady našich babiček. Dominují mu nádherně rozkvetlé, barevné a voňavé květiny a okrasné keře, zdánlivý chaos a přirozeně se vyskytující vegetace v dané oblasti. Ležérní styl rustikálních zahrad určuje především příroda a lidské zásahy jej mají pouze zdůraznit. Ve venkovské zahradě nejsou žádné pečlivě značené cesty, stříhané živé ploty ani jehličnaté stromy a keře formované do efektních postav.

Při zařizování zahrady v rustikálním stylu se řídíme především intuicí a dobrým vkusem. Rostliny, jejich výsadbové uspořádání a jednotlivé prvky zahradní architektury lze libovolně aranžovat.

Ve venkovských zahradách, které kromě dekorativní funkce plní i roli místa sbližujícího členy rodiny, nesmí chybět prostor pro společné trávení času. Na různá venkovní místa bychom měli umístit stoly, židle, křesla, houpačky, altány nebo lavičky.

Jaké rostliny zasadit do rustikální zahrady?

Vesnickým zahradám dominuje vegetace, která je zdánlivě neuspořádaná. Jednotlivé druhy květin, trvalek a keřů se obvykle v dané oblasti přirozeně vyskytují již řadu let. Při výběru rostlin do rustikální zahrady se vyplatí zvolit druhy přizpůsobené polskému klimatu, které nečiní problémy při pěstování. Můžeme si vybrat jeden z mnoha původních stromů a keřů, jednoleté květiny, trvalky, byliny, cibuloviny a oddenky.

Postele ve venkovských zahradách mají volné uspořádání. Rostliny se tam mohou volně míchat, i když mají různou dobu kvetení, barvy, výšku nebo vůni.

Mezi stromy a keře, které jsou zvláště vhodné pro rustikální zahradu, patří:

  • běžné šeříky
  • jasmínové stromy
  • hortenzie
  • růže
  • ovocné stromy, např. jabloně, hrušně, švestky
  • vrby
  • lípy
  • břízy

Mezi květiny, které jsou skvělou volbou pro zahradu chaty, patří:

  • jednoleté druhy, např. maciejky, slunečnice, lobelky, hledíky, delphinium a máky
  • cibule, např. tulipány, narcisy, hroznové hyacinty, mečíky
  • trvalky, např. Rudbeckie, levandule, floxy, lilie a pivoňky

Rustikální zahradní záhony musí mít místo pro kořenící rostliny a bylinky, jako je máta, tymián, meduňka, libeček a také zeleninu jako je hlávkový salát, jehněčí salát a kapusta.

Jaké dekorace a nábytek zvolit do venkovské zahrady?

Dekorativní prvky rustikálních zahrad by měly především doplňovat květinové kompozice a stejně jako ony odkazovat k přírodě. Dobrou volbou proto budou hliněné květináče nebo misky a nádoby sloužící jako nádoby na okrasné rostliny a bylinky. Starostylové květináče s idylickým aranžmá skvěle zapadnou i do vaší zahrady. Jedná se o dřevěné s mírně vyboulenými boky nebo starodávné cementové. Skvěle poslouží i kovové vany a misky. Stojí za to přemýšlet o napajedlech a krmítkách pro ptáky, které pozvou naše zpívající hosty do zahrady. Nejlepší je, když jsou staré a kovového stylu. Dodají našemu zelenému prostoru kouzlo. I staré lopaty, vidle nebo hrábě ležérně zavěšené na dřevěném plotě se mohou stát ozdobou naturalistické zahrady.

Zahradní architektura v rustikálním prostoru nemůže být ohromující. Vyplatí se volit vybavení z přírodních materiálů, nejlépe ze dřeva - např. pergoly, altány, houpačky a lavičky. Nábytek do venkovské zahrady by neměl být plastový. V tomto případě nejlépe poslouží lenošky z proutí, dřeva nebo technoratanu. Dobře vypadají i křesla, stolky a lehátka, která najdete na veletrzích starožitností.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Rustikální zahrada – jak ji zařídit a co do ní zasadit?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Rustikální zahrada – jak ji zařídit a co do ní zasadit?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Rustikální zahrada – jak ji zařídit a co do ní zasadit?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Rustikální zahrada – jak ji zařídit a co do ní zasadit?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Rustikální zahrada – jak ji zařídit a co do ní zasadit?

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Rustikální zahrada – jak ji zařídit a co do ní zasadit?

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.