Produktové dotazy: 730 829 745

Pěstování bylinek doma – je to snadné!

Bylinky jsou s námi stovky let. Dříve se používaly jako lék na nemoci, ale v medicíně se používají dodnes. Některé z nich se používají i jako koření. Jsou ceněné nejen pro své vlastnosti, ale také pro svou jedinečnou, výraznou chuť

Bylinky se nejčastěji pěstují v domácnostech a bytech a používají se ke kořenění pokrmů. Jaké rostliny mohou a stojí za to pěstovat na kuchyňském parapetu? Co byste měli vědět, než začnete s vlastní plodinou? Zkontrolujte si přečtením textu níže.

Seznam potřebných produktů:

  • zahradní substrát
  • kropící konev
  • květináče
  • semena nebo sazenice bylin

Bylinky pro domácí pěstování – jaké si vybrat?

Drtivá většina bylinek je vhodná pro domácí výsadbu. Lze je pěstovat nejen v bytě, na okenním parapetu kuchyně či obývacího pokoje, ale také na balkoně či terase. Pokud se rozhodnete pěstovat bylinky venku, vyplatí se popřemýšlet o místě, kam květináče na zimu přemístíte – některé bylinky to příliš nesnášejí a zastavení vegetace znamená, že nemůžete využívat výhod přírody v přírodě. chladnější období. Jaké bylinky se vyplatí pěstovat doma? Mezi jednoletými rostlinami budou skvěle fungovat následující:

  • bazalka
  • majoránka
  • pikantní

Pokud jde o dvouleté bylinky, v květináčích se dobře daří stonkové petrželi a kmínu. Většina víceletých trvalek se vysazuje v nádobách, jako jsou:

  • citronový balzám
  • oregano
  • rozmarýn
  • tymián
  • máta
  • origan

Malé bylinky lze sázet společně do jedné nádoby, ale větší rostliny je lepší pěstovat odděleně kvůli velkým kořenům. Bylinkám se daří ve stojatých i závěsných nádobách, takže pokud budete chtít, místo pro ně u vás doma vždy najdete.

Pěstování bylinek doma – kdy a jak zasít?

Výsev bylinek je nejlepší naplánovat doma na začátek března. Den je pak dostatečně dlouhý na to, aby sazenice dostaly přiměřené množství světla. Samozřejmě vzhledem ke stálé teplotě a možnosti zachování vegetačního období po celý rok lze bylinky doma vysévat i na konci léta – pak je využijete během zimních měsíců.

Semena se nejprve vysévají do malých nádob. V každém z nich musíte udělat otvor, kterým bude voda odtékat. Mohou to být obaly od jogurtů nebo speciální nádoby na sazenice. Vyplatí se použít zahradnický substrát určený přímo k výsevu semen – je dezinfikován, čímž se snižuje riziko onemocnění choulostivých, mladých rostlin.

Když sazenice vyrostou, měly by být přesazeny do větších květináčů. Pomocí stěrky položte na dno takového květináče drenážní vrstvu z keramzitu nebo malých oblázků. Poté jej naplňte zeminou (může to být obyčejná zemina na rostliny v květináčích nebo speciální odrůda na zeleninu a bylinky), do květináče vložte sazenice a důkladně je zalijte pomocí konve. Nezapomeňte nosit zahradní rukavice, abyste si chránili ruce před ušpiněním.

Pěstování bylinek doma – sazenice

Bylinky můžete začít pěstovat i doma tak, že místo vysévání všeho ze semínek použijete sazenice. Sazenice nejoblíbenějších bylinek dnes najdete v každém obchodě s potravinami. Při nákupu rostliny zkontrolujte, zda pod listy nejsou rezavé skvrny nebo bílý povlak a vybírejte pouze zdravé rostliny.

Po zakoupení sazenice je lepší ji přesadit do většího květináče. Vyplatí se použít bylinky, které se dají namnožit pouhým odřezáváním mladých výhonků. Výhonky by měly být umístěny v nádobě s vodou asi dva týdny, a když vyrostou kořeny, měly by být zasazeny do květináčů. Tímto způsobem získáte nové sazenice.

Jak pěstovat bylinky doma?

Péče bylinky nejsou nijak zvlášť náročné rostliny, ale nejlepší je pěstovat je na slunném místě a poskytovat hodně vláhy, protože když uschnou, už neobrostou. Také nemají rádi průvan. Byliny nejlépe rostou při teplotách mezi 15 a 20 stupni.

Jednoleté rostliny nevyžadují hnojení, ale dvouleté a víceleté rostliny je třeba každé dva týdny krmit tekutým hnojivem. Používejte pouze hnojiva na přírodních ingrediencích, abyste svému tělu neposkytovali spolu s bylinkami chemické látky.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Pěstování bylinek doma – je to snadné!

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Pěstování bylinek doma – je to snadné!

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Pěstování bylinek doma – je to snadné!

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Pěstování bylinek doma – je to snadné!

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Pěstování bylinek doma – je to snadné!

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Pěstování bylinek doma – je to snadné!

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.