Řez broskvoní – kdy, jak a proč stříhat stromy?

Pravidelný řez broskvoní zlepšuje stav koruny a větve se lépe rozkládají. Odstraněním starých větví mají mladé porosty větší přístup ke světlu. Řez omlazuje a regeneruje plodící strom. Kdy a jak broskve stříhat, abyste si užili bohatou úrodu?

Naplánujte si prořezávání broskví na slunečný, teplý jarní den. Nejlepší je, aby nepršelo, jinak se rány po uříznutí větví nehojí tak rychle jako na slunci.

Seznam potřebných produktů:

- prořezávač

- fungicid

- dřevěná závaží

Řez broskvoně – jak ovlivňuje vývoj stromu?

Broskvoň je strom, který potřebuje světlo a správnou péči, hlavně pravidelné prořezávání větví. Ztenčení koruny je nutné, aby byla zdravá a rozložitá. Rostoucí větvičky by měly mít dostatek volného prostoru, aby neblokovaly rozkvetlá poupata, a sluneční paprsky by měly rovnoměrně pokrýt celou korunu. Čím více prostoru a světla svým stromům poskytnete, tím působivější ovoce můžete očekávat. Mezi peckovinami vyžaduje broskvoň nejsilnější řez. Díky tomuto postupu stimulujeme strom k růstu. 

Kdy prořezávat broskve?

Broskvoně první čtyři roky intenzivně rostou, ale co nejlepší růst stromku byste měli zajistit prakticky ihned po výsadbě. Je důležité dbát především na správný růst kořenů – na začátku jsou velmi oslabené a nemusí dodávat nově rostoucím výhonům odpovídající množství živin a vody. To výrazně ovlivní růst ovocného stromu v následujících letech.

Řez broskví je nutné opakovat každý rok. První řez naplánujte na jaře – nejvhodnější doba je po mrazech, ale před vysokými letními teplotami. Myšlenka je taková, že pupeny sotva stihnou usadit. To je také správný čas na odstranění slabých, nemocných nebo zcela suchých větví zbylých po zimě. Řez ovocného stromu později v letní sezóně bude mít nepříznivý účinek, protože povede k oslabení výhonů a nižší sklizni.

Další prořezávání naplánujte až po oplodnění stromu. Uvidíte pak, které výhonky byly plodné a které nenesly žádné ovoce. Odstraňte je spolu s těmi, které jsou slabší, suché nebo již vykazují první známky rozvoje onemocnění.

U nestříhané broskvoně přestávají spodní větve růst a plodit a postupně zasychají. Plodování se přesouvá na vrchol stromu do výšky 4-5 m, kde je obtížné sbírat plody.

Prořezávání broskví – jak to udělat správně?

Nově vysazené broskvoně ihned po výsadbě seřízněte. Snažte se zajistit, aby silnější stromy nebyly vyšší než 90–100 cm. Tyto slabší exempláře mohou být vysoké asi 60 cm. Zkraťte boční větve stromů na několik nejsilnějších a zkraťte je o dvě třetiny jejich délky. V dalších letech pracujte na broskvoně podobně – ponechte jeden hlavní vrchol a pár kratších bočních větví. Nejslabší výrůstky (jako brčka) by měly být zcela vyříznuty nebo zkráceny na jeden pupen (oko) na bázi. Silnější výrůstky zkracujeme na 5-6 ok, ty nejsilnější (tloušťka tužky a více) na 12 ok. 

Pokud chcete, aby koruna stromu měla specifický kulatý tvar, můžete toho dosáhnout pomocí závaží, například dřevěných špalků. Připevněte je hned vedle místa, kde větev roste. Toto zatížení způsobí, že vybrané větve porostou spíše do stran než nahoru. Při jejich řezu v dalších letech můžete ovlivnit i výsledný tvar koruny. 

Nově vysazené i několikaleté stromy ostříhejte zahradními nůžkami. Pokud jsou větve již dlouhé, nejsnáze je uříznete pomocí sektoru s dlouhými násadami. Pak se ujistěte, že uděláte nějaké pohyby, abyste se vyhnuli trhání okrajů zbývajících větví, což by znesnadnilo jejich opětovné dorůstání. 

Při čištění broskvoně od nepotřebných větví nezapomeňte na zahradnické přípravky, které chrání čerstvě posečená místa proti chorobám a plísním. Mohou to být například činidla obsahující thiofanát-methyl. 

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Řez broskvoní – kdy, jak a proč stříhat stromy?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Řez broskvoní – kdy, jak a proč stříhat stromy?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Řez broskvoní – kdy, jak a proč stříhat stromy?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Řez broskvoní – kdy, jak a proč stříhat stromy?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Řez broskvoní – kdy, jak a proč stříhat stromy?

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Řez broskvoní – kdy, jak a proč stříhat stromy?

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.