Jak zasadit klíčky doma? Naučte se pěstovat semena pro klíčky

Klíčky jsou skutečnou superpotravinou. Známé a oblíbené ve starověku, ale v pozdějších dobách poněkud zapomenuté, v poslední době se opět vracejí do přízně. Semena na klíčky jsou k dostání prakticky v každém obchodě s potravinami a pěstování nevyžaduje velkou pozornost ani speciální ošetření či vybavení.

Klíčky se získávají jen několik dní po zahájení chovu. Snadno získané rostliny jsou skvělým doplňkem mnoha jídel. Tak neotálejte, prostě se pusťte do pěstování vlastního, a pokud se chcete naučit, jak zasadit klíčky v interiéru, přečtěte si text níže.

Seznam potřebných produktů:

  • klíčící krabice
  • sklenice na klíčky, gáza, gumička
  • sáček na klíčky
  • deska, lignin nebo vata
  • květináč a zahradní substrát
  • kropící konev
  • semena pro klíčky

Jak zasadit klíčky do klíčku?

Klíček je speciální nádoba navržená a vyrobená pro pěstování klíčků. Obvykle má několik táců, takže můžete pěstovat klíčky více druhů rostlin současně. Na trhu jsou nejoblíbenější relativně levné plastové klíčky, ale k dostání jsou i skleněné nebo keramické modely.

Pěstování klíčků v klíčku je docela jednoduché - semena se umístí do táců a 2-3krát denně se proplachují. Systémem otvorů odtéká přebytečná voda z každého tácu do nejnižší úrovně určené pro sběr vody. Nádoba je vzdušná a uzavřená, což jí umožňuje udržet vlhkost, ale nezpůsobuje hnilobu semen. Plastové a skleněné nakličovací tácky jsou průhledné, takže poskytují dostatečný přístup světla bez ohledu na úroveň tácu. Keramické modely jsou naproti tomu stavěny tak, že klíčící semena nejsou shora zakryta, aby dostala patřičnou dávku světla.

Jak zasadit klíčky do sklenice?

Jak zasadit klíčky ředkvičky, brokolice, vojtěšky nebo slunečnice, když nemáte klíček? Existují i jiné způsoby, jak to udělat. Kulturu můžete úspěšně nastavit v obyčejné sklenici. Na trhu jsou k dostání hotové zavařovací sklenice s kovovou síťkou, stejně praktická, i když samozřejmě o něco méně estetická, bude zavařovací sklenice pokrytá gázou upevněná gumičkou.

Dobře umytou, bezprašnou sklenici naplňte klíčky asi do ¼ výšky. Poté je zalijte vlažnou převařenou vodou a nechte pár hodin odležet. Po uplynutí této doby je třeba vodu slít, zavařovací sklenici uzavřít víčkem ze síťoviny nebo zajistit gázou a obrátit dnem vzhůru, ale ne úplně – nejlépe dodržet úhel 45 stupňů. Voda pak dobře odtéká a je zachováno dostatečné větrání. Klíčky by měly být důkladně navlhčeny 2-4krát denně.

Sáčky na klíčky – alternativa ke sklenicím a klíčkům

Zajímavou alternativou zavařovacích sklenic a klíčků jsou sáčky na klíčky. Obvykle jsou vyrobeny ze lnu. Nejlepší je volit přírodní barvy, nebarvené (pak si můžete být jisti, že do vašich klíčků neproniknou škodlivé sloučeniny, které mohou být obsaženy v barvivech).

Namočená a propláchnutá semínka vložte do sáčku a dvakrát denně namočte asi na 1 minutu do vlažné převařené vody. Poté sáček vyjměte z vody a zavěste na mírně teplé místo.

Toto řešení funguje nejlépe pro rostliny, jako jsou fazole, čočka a sója. Ke klíčení nepotřebují světlo, takže se dokonale vyvinou v neprůhledném sáčku.

Klíčky – jak je zasadit na lignin, vatu a do květináče?

Sázení řeřichy na vatu nebo lignin před Velikonocemi je naší národní tradicí. Ukazuje se však, že tyto metody lze použít i k naklíčení jiných oblíbených rostlin. Pomocí talíře, ligninu a vody vypěstujete krásné klíčky pepře, ředkvičky, hořčice nebo lněného semínka.

Dalším způsobem je zasít semínka do květináče se zeminou. Nejedná se však o příliš oblíbený způsob domácího pěstování klíčků kvůli snadnému znečištění jak samotných rostlin, tak prostoru kolem nádoby při jejich vyjímání ze země.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak zasadit klíčky doma? Naučte se pěstovat semena pro klíčky

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak zasadit klíčky doma? Naučte se pěstovat semena pro klíčky

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak zasadit klíčky doma? Naučte se pěstovat semena pro klíčky

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak zasadit klíčky doma? Naučte se pěstovat semena pro klíčky

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak zasadit klíčky doma? Naučte se pěstovat semena pro klíčky

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Jak zasadit klíčky doma? Naučte se pěstovat semena pro klíčky

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.