Jak přesadit květiny? Nejdůležitější pravidla

Přesazování květin v květináčích je důležitý postup, který by se měl provádět, když je květináč příliš malý a omezuje růst rostliny. Předpokládá se, že čím je rostlina starší, tím méně často by měla být znovu vysazena. Někteří majitelé květin si však kladou otázku, kdy a jak své rostliny znovu zasadit. Dáme vám nápovědu. 

Přesazování květin – proč je to tak důležité?

"Co je s mojí květinou?" – dost často je odpovědí na tuto otázku, že hrnec je příliš malý a nevhodný. Nutno podotknout, že plastové kryty, ve kterých rostliny kupujeme, nejsou květináče! Pokud nám tedy záleží na zdraví a kondici rostlin, vyplatí se je přesadit do květináčů. Pokud však byla rostlina právě umístěna v krytu, můžeme ji tam ponechat, dokud kořeny nevyrostou.

Jak přesadit květiny: varovné signály, že je čas

Kdy přesadit květiny? První varovný signál je, když se nemůžete dostat prstem mezi blok a pouzdro. Existují samozřejmě výjimky z tohoto pravidla, například zamiokulkas, oblíbený strom štěstí, nebo nolina (sloní noha) jako velmi těsné hrnce. Pokud však kořenový bal ve většině případů zaplní veškerý možný prostor, znamená to, že bychom měli myslet na výměnu květináče co nejdříve. Pokud je kořenový bal tvrdý a kompaktní jako kámen, jsou následky tohoto stavu jistě patrné i v nadzemní části. Tím, že z půdy odebírají vodu a minerály, rostliny ji nějakým způsobem „požívají“. Když půda dojde, sazenice začne slábnout a postrádají mikro- a makromolekuly, aby správně fungovaly. Také zde není místo pro růst mladých kořenů. V důsledku toho oslabená rostlina přitahuje škůdce a infekce. Před nákupem se vyplatí prohlédnout a očuchat kořenové baly. Ano, čichnout! Tato činnost se může zdát směšná a při výsadbě středně velké zahrady je těžké cítit 1000 kořenových balů. Pokud si však do svého domova nebo zahrady přinesete jeden nebo dva kousky, ujistěte se, že je vše v pořádku. Často se stává, že choroba způsobená např. houbou je v raném stádiu vývoje a laik ji na výhonech či listech jen těžko pozoruje. Stává se také, že na nadzemní části rostliny vykazuje znaky jen v určitých měsících roku (pak se samozřejmě nesmí prodávat). Kořeny nám však většinou říkají pravdu. Varovným signálem by měl být charakteristický shnilý nebo zatuchlý zápach. Dochází i k situacím, kdy nepoctiví prodejci umístí nově odštěpenou, nezakořeněnou rostlinu do velkého krytu, a tím zvýší cenu vzhledem k předpokládané velikosti sazenice. Při nákupu se vyplatí prohlédnout si celý závod, a to jak jeho nadzemní, tak podzemní části. Kořenový bal musí být zdravý a kompaktní a neměl by přerůstat pokryv. 

Jak přesazovat hrnkové květiny?

Jemné hnětení kolem plastového krytu by mělo usnadnit vyklouznutí rostliny. Pokud však sazenice odolává, můžete zkusit mezi obal a kořenový bal jemně vsunout úzkou stěrku nebo nůž a tím ji vypáčit. Pokud jsou kořeny zdravé a nevykazují žádná viditelná mechanická poškození, zbývá jen vybrat správnou velikost květináče a užívat si novou rostlinu. Dobrý květináč musí být asi o 1,5 cm větší, než je průměr kořenového balu. Květiny bychom měli přesazovat každé 2 roky. Je třeba si uvědomit, že většina pokojových rostlin nesnese stojatou vodu, a proto se vyplatí použít na dno každého květináče několik centimetrů drenáže z keramzitu. Při těchto činnostech je vhodné pamatovat na nošení ochranných rukavic. Při zacházení s rostlinami a půdou, zejména s těmi, které byly zakoupeny z nespolehlivých plodin, jsme vystaveni různým houbám a bakteriím. 

Máte-li rádi květiny, stojí za zvážení i herbář, který lze v létě umístit na balkón či terasu. Podívejte se, jak si vyrobit herbář sami.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak přesadit květiny? Nejdůležitější pravidla

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak přesadit květiny? Nejdůležitější pravidla

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak přesadit květiny? Nejdůležitější pravidla

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak přesadit květiny? Nejdůležitější pravidla

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak přesadit květiny? Nejdůležitější pravidla

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Jak přesadit květiny? Nejdůležitější pravidla

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.