Příprava zahrady na podzim: Jak se připravit na první mrazíky

Podzim je období, kdy je třeba věnovat velkou pozornost své zahradě. Na nadcházející zimu se musí náležitě připravit, zejména na první mrazíky a přízemní mrazíky. Jakou práci je třeba udělat?

V posledních letech nás podzim často překvapuje – teploty se velmi liší v závislosti na denní době a nečekaně mohou přijít první mrazíky. Na tuto a další možnosti je důležité se připravit. S prací na zahradě byste měli začít poměrně brzy. Aby vaše zahrada přečkala zimu, musíte se dobře starat o ochranu rostlin. Před příchodem mrazů nezapomeňte ořezat větve a zakrýt všechny citlivé keře. Nejlépe poslouží kvalitní nůžky nebo motorová pila.

Práce na podzimní zahradě – na co nezapomenout?

Největší noční můrou všech zahrádkářů je listí povalující se na trávníku, které kazí vzhled celé zahrady. Listí ležící na trávě byste měli systematicky shrabovat, protože pokud je neuklidíte, pravděpodobně začnou hnít, což vystaví trávu žloutnutí. Při čištění trávy dbejte náležité opatrnosti. Dělejte to jemně a systematicky, abyste nepoškodili povrch trávníku. K tomuto účelu je nejlepší použít fukar nebo provzdušňovač, který posbírá veškeré zbylé listí a zároveň provzdušní celý trávník. Takto nasbírané listy lze použít k ochraně rostlin před mrazem. Můžete z nich vyrobit i kompost, který se po pár měsících promění v přírodní hnojivo.

Pokud uvažujete o pálení listí, musíte si nejprve ověřit zákony ve vaší obci. To lze provést pouze v případě, že v dané obci není kompostárna. Pamatujte, že listí můžete pálit ve vzdálenosti minimálně 100 metrů od lesů!

Čištění slev – co se vyplatí vědět?

Během podzimu a zimy musíte odstranit zbytky pěstovaných jednoletých rostlin a všechen plevel. Vyčištěný záhon pohnojte nejlépe hnojem (pro kvalitu půdy jsou nejlepší přírodní hnojiva) a v krajním případě umělými hnojivy. Nezapomeňte před zimou celý záhon důkladně zryt rýčem – to mu umožní na jaře efektivně regenerovat. 

V případě trvalkových záhonů nezapomeňte zaschlé části rostlin zastřihnout zahradnickými nůžkami. Všechny části sazenic, které vykazují známky onemocnění, je nutné co nejdříve odstranit a spálit. Některé rostliny můžete úspěšně přesadit na konečné místo, ale předtím se ujistěte, že je sazenice pro tento účel vhodná.

Pečujte o svůj zahradní nábytek správně!

Jde o záležitost, kterou mnoho zahrádkářů často podceňuje, ale je nesmírně důležitá. Zahradní nábytek, jak o tom mluvíme, je třeba po skončení letní sezóny účinně chránit. Nejlepší je schovat je uvnitř nemovitosti. Před jejich uložením si však zapamatujte pár důležitých věcí. Jedním z nich je důkladné umytí nábytku pomocí šetrných čisticích prostředků a impregnace dřevěného nábytku. Teprve poté, co je tento postup proveden a zcela suchý, je můžete přesunout zpět do svého domova nebo sklepa. 

Pokud je v garáži nebo sklepě málo volného místa, můžete nábytek z dubu nebo exotického dřeva nechat přes zimu venku, pokud jej ochráníte vhodným krytem. 

Než se pustíte do úklidu zahrady, musíte si zapamatovat pár zásadních věcí, jako je úklid listí, úklid záhonů, ochrana rostlin před mrazem a uskladnění zahradního nábytku. Vyhnete se tak nepříjemným překvapením a na jaře si opět užijete krásnou a živou zahradu!

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak správně chránit zahradu před zimou?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak správně chránit zahradu před zimou?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak správně chránit zahradu před zimou?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak správně chránit zahradu před zimou?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak správně chránit zahradu před zimou?

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Jak správně chránit zahradu před zimou?

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.