Produktové dotazy: 730 829 745

Péče o zahradu v lednu: Prořezávání, sazenice a údržba nářadí

Mohlo by se zdát, že zima je jen obdobím čekání na jarní růst rostlin. Nic nemůže být dále od pravdy! Leden na zahradě stojí za to věnovat práci, jako je prořezávání keřů, příprava sazenic nebo údržba zahradnického nářadí.

V lednu byste měli pamatovat nejen na základní zahradnické práce, ale také pravidelně kontrolovat, zda kryty z agrotextilie, slámy nebo větviček zajistí rostlinám bezpečí při mrazech. Správnou péčí o zahradu v lednu se můžete těšit z krásy svých oblíbených květin a keřů po mnoho let.

Seznam potřebných produktů:

Péče o zahradu v lednu – co stojí za to pamatovat?

Leden na zahradě je čas na kontrolu krytů používaných pro rostliny citlivé na mráz – může se ukázat, že některé z nich vyžadují zpevnění. Trvalkové záhony, růžové keře a cibuloviny někdy potřebují další vrstvu rašeliny. Stále musíte pamatovat na odstraňování sněhu z keřů a jehličnatých stromů, aby nedošlo k lámání větví. Sníh z odklizených cest nebo příjezdových cest by měl být uložen na bezpečném místě, například na zpevněné nebo štěrkové ploše. Nejlepší je vyhnout se drcení trávníku a trvalek zimujících pod pokrývkou sněhem, mohlo by je to poškodit a vést k rozvoji plísně sněžné na trávě. Silná vrstva sněhu (přes 10 cm) na hladině zamrzlého jezírka brání přístupu světla rostlinám zimujícím na dně, proto je potřeba sníh také pečlivě odklízet.

Sníh z cest můžeme odhrnout na zem kolem stromů a keřů (pokud tam nerostou jiné rostliny) - poskytne dodatečnou ochranu kořenům. Hromady však nemohou být příliš velké, aby na jaře nebránily rostlinám ve vegetaci. 

Důležitou etapou zahradních prací v lednu je doplňování potravy pro ptactvo. Krmení zahájené během prosincových mrazů by mělo pokračovat až do jarního oteplení. Semínka, ořechy, nesolené sádlo a hotové směsi pro zimující ptactvo jsou vhodnou volbou do zahradní „jídelny“.

Také v lednu byste měli nainstalovat nebo zlepšit ochranu proti králíkům na kmeny pomocí slámy, lepenky nebo prolamovaných plastových krytů.

Stříhání keřů a další zahradní práce v lednu

Při plánování zahradních prací na leden se vyplatí zařadit prořezávání stromů a keřů na váš seznam. Cílem ošetření je stimulovat rostliny k růstu a rozvětvení na jaře. Řez by měl být prováděn za suchého, slunečného a relativně teplého dne – teplota by měla být nad nulou. Prořezávání keřů a ovocných stromů se vyplatí provádět v zimě, protože v této době míza v rostlinách cirkuluje pomaleji, díky čemuž se rány dobře hojí a strom neztrácí vodu. V bezmrazých dnech můžeme začít prořezávat nejodolnější keře: bobule haskapu, angrešt, červený rybíz a rakytník. Díky tomu se vyhneme hromadění práce v předjaří.

Zahradní práce plánované na leden mohou zahrnovat přípravu prvních sazenic. Vlastní výroba sazenic vám umožní ušetřit nějaké peníze a získat na jaře bujně kvetoucí rostliny pro váš balkon a záhony. V polovině ledna se vyplatí zasít petrklíče a truhlíky dát ven. Semínka je potřeba zmrazit – jen tak budou moci klíčit. Leden je také správný čas na výsev stálezelených begónií, heliotropu peruánského, muškátů a petúnií. Rostliny budou muset být prořezány ve správný čas, aby byly sazenice připraveny k umístění do cílové polohy.

Leden na zahradě – úklid v nářaďovně

Vzhledem k tomu, že zahrada v lednu nevyžaduje velkou údržbu, můžete tento čas věnovat revizi svého zahradního nářadí. Stojí za to se podívat na to, které z nich vyžadují výměnu a které vyžadují údržbu. Pro prodloužení životnosti motyk, lopat a hrábí by měly být kovové prvky chráněny olivovým nebo technickým olejem. Trakař je nutné vyčistit, odstranit případné rezavé skvrny a chránit antikorozním nátěrem.

Dřevěné násady zahradního nářadí vyžadují broušení a impregnaci. Lze je chránit lakem na lněné semínko nebo jiným přípravkem pro ochranný a dekorativní nátěr dřeva. Někdy je nutné vyměnit dřevěné rukojeti. V lednu se také vyplatí koupit nové nářadí, pokud staré již není vhodné k použití, a doplnit stávající hnojiva a materiály, které budou potřeba za pár měsíců. Dřívější nákupy vám umožní omezit hromadění výdajů na jaře.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Leden na zahradě – jak pečovat o rostliny a připravit se na příchod jara?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Leden na zahradě – jak pečovat o rostliny a připravit se na příchod jara?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Leden na zahradě – jak pečovat o rostliny a připravit se na příchod jara?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Leden na zahradě – jak pečovat o rostliny a připravit se na příchod jara?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Leden na zahradě – jak pečovat o rostliny a připravit se na příchod jara?

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Leden na zahradě – jak pečovat o rostliny a připravit se na příchod jara?

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.