Prosinec na zahradě - jak chránit rostliny v zimě?

V zimním období se péče o rostliny zaměřuje především na reakci na měnící se počasí včetně silného sněžení. Kolem Vánoc se však vyplatí udělat pár dalších úkolů. Jak strávit prosinec na zahradě?

V prosinci by měly být všechny kryty pro druhy citlivé na mráz. Postupem času se vyplatí kontrolovat jejich stav, aby rostliny nezmrzly. Důležitou etapou zahradnických prací v prosinci jsou pravidelné bezpečnostní kontroly.

Seznam potřebných produktů:

Rostliny ohrožuje nejen mráz, ale také sníh, který může způsobit ohýbání a lámání větví. Proto se vyplatí v prosinci zahradu pozorovat a setřásat sníh z jemných keřů. Po sejmutí bílého krytu je nejlepší keř pevně svázat provázkem. Zlomené větve by měly být okamžitě odstraněny.

Stojí za to připomenout, že sníh má pro některé rostliny i ochrannou funkci. Především by se nemělo odstraňovat z trávníku nebo hutnit, protože by to mohlo vést k vytvoření těsné ledové pokrývky, která brání správnému vývoji trávy. Led nepropouští vzduch a může způsobit tzv sněžná plíseň. Choroba se vyvíjí především na trávnících, kde se dusíkatá hnojiva používala příliš dlouho.

Při odstraňování sněhu z cest pamatujte, že jej nesmíte odhrnovat na rostliny rostoucí poblíž. Jejich větve a výhonky se mohou pod příliš velkou váhou zlomit. Rostlinám škodí i sůl nasypaná na chodníky. Aby nedošlo k poškození, je lepší místo soli použít jemný štěrk nebo písek.

Zahradní práce v prosinci - péče o stromy a keře

Z významných prosincových zahradních prací stojí za zmínku bílení kmenů a větví ovocných stromů vápenným mlékem. Proces pomáhá chránit kůru před praskáním v důsledku silného mrazu a významných teplotních změn. Bělení stromů se provádí v druhé polovině prosince a v případě potřeby se opakuje koncem ledna nebo začátkem února. V zahradách v blízkosti lesa, kam se přibližuje divoká zvěř, se vyplatí dodatečně zajistit kmeny ovocných stromů. Speciální sítě a kryty zabraňují srnkám a zajícům okusovat kůru a větvičky.

Při plánování prací na zahradě v prosinci se také vyplatí postarat se o stav sloupovitých jehličnatých keřů. Druhy tohoto typu jsou zvláště náchylné k poškození vlivem sněhu, proto je nutné včas reagovat na změny počasí. Sloupovité jehličnany je vhodné před prvním sněhem svázat provázkem, aby si zachovaly kompaktní tvar a nedošlo k poškození.

Důležitým krokem v péči o rostliny v zimní zahradě je jejich zalévání. Ne každý ví, že jehličnaté a stálezelené stromy mohou trpět fyziologickým suchem. Stojí za to nezapomenout je zalévat v teplejších zimních dnech, kdy přijde tání. Stálezelené rostliny je třeba těsně před očekávaným mrazem důkladně zalít. Vlhkou půdu zakryjte mulčem z kůry nebo štěpky.

Po mírném zmrznutí povrchu půdy by měly být růže košatých odrůd zasypány hromadami, například čerstvým kompostem. Popínavé odrůdy růží by měly být odstraněny z jejich podpěr, jejich základna by měla být zvýšena a výhonky ležící na zemi by měly být pokryty jehličnany. Standardní růže by měly být ohnuté k zemi, jejich koruny by měly být přišpendleny a zasypány zeminou. Základna kmene by měla být kopcovitá a střední část by měla být pokryta větvemi jehličnanů. Rostlinu můžete také přikrýt slaměným mulčem.

Bylinné trvalky, které jsou v našich klimatických podmínkách vystaveny mrazu, je vhodné před mrazem zakrýt pomocí borových větviček, slámy, listí nebo jiného materiálu, jako je netkaná textilie, která zajistí přístup vzduchu a zvýší teplotu v okolí rostlin.

Na záhonech je třeba odstranit tlející stonky trvalek a shrabat nemocné listy, aby se zabránilo šíření choroboplodných zárodků. Vyplatí se ponechat zdravé výhonky s ovocnými hlavičkami, které ozdobí zahradu a poskytnou potravu pro ptactvo. Když teploty klesnou k nule, na záhony, kde přezimují kořeny trvalek (zejména citlivých na mráz) a nedávno vysazených rostlin, nasypte mulč. Trvalky a keře by měly být pokryty jehličnatými stromy.

Poslední etapou zahradnických prací v prosinci je zavádění vánočních ozdob. Na jehličnatých stromech může být vánoční osvětlení vhodné pro venkovní použití, na vstupní dveře do domu ozdobný věnec.

Jak pomoci ptákům přežít prosinec na zahradě?

Studená zima může být nebezpečná pro ptáky, kteří mají omezené možnosti hledat potravu. Pokud napadl sníh nebo se teplota drží pod 0°C, je na čase krmítka uhasit a naplnit ptačími pamlsky. Po zahájení by mělo být krmení prováděno pravidelně po celou zimu.

Aby vaše zahrada byla v prosinci oblíbeným místem pro sýkorky a vrabce, vyplatí se pořídit speciální směs pro zimující ptactvo. Můžete si také připravit vlastní jídlo z dýňových semínek, neloupaných slunečnicových semínek a ořechů. Hodí se i slanina, hotové semínkové kuličky a jablka. Chléb však není vhodný pro obsah soli, která ptákům škodí.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Prosinec na zahradě - jak chránit rostliny v zimě?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Prosinec na zahradě - jak chránit rostliny v zimě?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Prosinec na zahradě - jak chránit rostliny v zimě?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Prosinec na zahradě - jak chránit rostliny v zimě?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Prosinec na zahradě - jak chránit rostliny v zimě?

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Prosinec na zahradě - jak chránit rostliny v zimě?

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.