Produktové dotazy: 730 829 745

Podzimní péče o zahradu: Úklid, výsadba a ochrana rostlin

Říjen je na každé zahradě časem podzimní sklizně, úklidu a péče o rostliny, které jsou méně odolné vůči mrazu. Kořenové systémy je nutné chránit mulčem, někdy také chránit výhony. Jak správně pečovat o podzimní zahradu?

Zahradnictví v říjnu není jen o úklidu a péči. Podzim je také ideálním obdobím pro výsadbu některých druhů. Poradíme vám, co si na podzim zasadit do zahrady, abyste jaro přivítali kobercem květin.

Seznam potřebných produktů:

Jaké květiny lze na podzim zasadit do zahrady?

Říjen je posledním měsícem, kdy je povolena nová výsadba na zahradě. Pokud vám v září došel čas na plánování jarního záhonu s cibulovinami, můžete to ještě dohnat. Na podzim se vyplatí vysadit do zahrady cibulky hyacintů révových, krokusů, tulipánů, narcisů a sněženek, aby brzy na jaře mohly zahradu ozdobit květinami.

Práce na zahradě v říjnu by měly začít výběrem místa pro cibuloviny. Pro získání bohatého kvetení je nejlepší zvolit slunná místa s propustnou, humózní půdou. V místech, kde mají být vysazeny, je třeba půdu kypřít a draselné a fosforečné hnojivo nebo t. zv. podzimní, která neobsahuje dusík. Cibule jsou umístěny v hloubce třikrát větší, než je výška cibule. Můžete použít speciální koše, které ochrání rostliny před škůdci. Nejlépe vypadají uspořádání, ve kterých jsou rostliny ve shlucích asi tuctu sazenic. Čím více cibulovin, tím efektněji bude záhon na jaře vypadat. Kolem růžic dvouletých květů položte vrstvu suchého listí, kompostu nebo jemnozrnné kůry.

Které keře a stromy vysadit na zahradě v říjnu?

V druhé polovině října můžete začít s výsadbou rostlin s tzv holý kořen, takže se prodává bez nádoby a substrátu. Sazenice by měly být skladovány v chladné místnosti. Po jejich zakoupení by měly být co nejdříve přesazeny do země, aby nedošlo k vysychání kořenů. Pro každý případ je můžete namočit několik hodin před výsadbou, abyste rostlině poskytli optimální podmínky pro růst.

Jaké prostokořenné rostliny se vyplatí na podzim zasadit do zahrady? Doporučují se především keře růží a živé ploty, jako je buk, zob a habr. Zakoupit můžete i sazenice ovocných stromů – jabloně, hrušně a třešně. V obchodě byste si měli vybrat rostliny, které po ukončení vegetace usnuly, takže nemají vyvinuté květy a listy. Jejich kořeny by měly být zdravé a dobře vyvinuté.

Do konce měsíce přesazujeme jehličnany a stálezelené druhy. Budou mít ještě dostatek času zakořenit a stát se odolnými vůči nízkým teplotám a suchu.

Říjen na zahradě – úklidové práce, které stojí za zapamatování

Říjen je v kalendáři zahrádkářů časem úklidu a postupné přípravy okolí na příchod krutých mrazů. Stále byste však měli rostliny zalévat, odstraňovat plevel a starat se o zahradu jako doposud. Přibyly také nové úkoly, jako je shrabování padajícího listí. Většinu z toho lze kompostovat, ale z části se vyplatí připravit zimoviště pro ježky a hmyz.

Pro přípravu zahrady na podzim přidejte vrstvu mulče pod keře, živé ploty a trvalkové záhony. Jeho úkolem je chránit kořeny před mrazem, omezovat rozvoj plevelů a udržovat optimální úroveň hydratace půdy. Jako mulč lze použít kůru, jehličí, trávu, slámu, štěpku nebo kompost. Těsně po prvním mrazu, který může nastat již v říjnu, je třeba chránit citlivé keře, jako jsou růže a rododendrony. Na ochranu se vyplatí použít bílou agrotextilii nebo větvičky jehličnatých stromů.V říjnu větve neprořezáváme, abychom nestimulovali rostliny k rašení výhonů. Jejich choulostivá pletiva by před zimou nestihla ztvrdnout a jistě by je poškodil mráz.

Péče o zahradu v říjnu – jak pečovat o zeleninové záhony?

Na podzim dozrávají na zahradě dýně, cukety, pórek a zelí. Plodiny by se měly sklízet průběžně a zbývající část rostliny by se měla přenášet na kompost. Cibuli a česnek lze splést a zavěsit na suché, dobře větrané místo. V říjnu je potřeba ze zahrádky vykopat všechnu kořenovou zeleninu, která je ještě v zemi.

Petržel, růžičková kapusta, pórek, kapusta a endivie ponechte na pozdější sklizeň, dokud nebude mráz, poroste i jehněčí salát a dubový salát.

Prázdné záhony je nejlepší důkladně prohrabat a zkontrolovat, zda na nich nejsou škůdci. Každých pár sezón se přihnojují hnojem nebo kompostem. Pokud dlouho nebyly oplodněny, je říjen vhodná doba, kdy to dohnat.

Na prázdné záhony je potřeba rozmetat hnůj (4-6 kg/m2) a rozsypat fosforečná a draselná hnojiva (3-5 dag/m2). Půda by se měla zrýt: písčitá - mělce a poté urovnaná a jílovitá - do hloubky rýče, přičemž se ponechá bez shrabování t. zv. ostrá brázda.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Říjen na zahradě – jak připravit zahradu na nadcházející zimu?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Říjen na zahradě – jak připravit zahradu na nadcházející zimu?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Říjen na zahradě – jak připravit zahradu na nadcházející zimu?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Říjen na zahradě – jak připravit zahradu na nadcházející zimu?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Říjen na zahradě – jak připravit zahradu na nadcházející zimu?

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Říjen na zahradě – jak připravit zahradu na nadcházející zimu?

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.