Březen na zahradě – co dělat?

Práce na zahradě v březnu obnáší především úklid a přípravu na jaro, které by do Polska mělo přijít tento měsíc. Vyplatí se připravit i zeleninu a kvetoucí rostliny, které budete na své zahradě v nadcházející sezóně pěstovat.

S příchodem teplejších a slunečných březnových dnů se ze země vynořují rašící cibuloviny. To je znamení, že je čas na úklid zahrady.

Seznam potřebných produktů:

Úklidové práce na zahradě v březnu

Březen na zahradě je především o úklidu země po zimě. Pomocí hrábí vyčistěte trávník a sad od loňského spadaného listí a jiných nečistot. Pokud je venku v březnu dostatečně teplo, můžete zimní pokrývky odstranit z druhů, které jsou zvláště citlivé na mráz. Nezapomínejte rostliny v zamračených dnech odkrývat – ve slunečných dnech by mohly utrpět šok kvůli příliš velkým teplotním změnám mezi dnem a nocí.

V březnu si udělejte pořádek na trvalkových záhonech – odstraňte odumřelé a poškozené výhony. Zryjte a kypřete půdu pod záhony. Některé rostliny můžete také začít přihnojovat – zejména druhy, které začínají vegetaci brzy. Jehličnaté stromy a keře by měly mít odstraněné větve a výhonky s viditelným poškozením mrazem. Pod jehličnaté druhy se vyplatí přidat vrstvu borové kůry, která omezí rozvoj plevelů a zajistí správnou kyselost půdy.

Březen na zahradě – setí semínek, příprava sazenic, sázení

Březen je vhodný čas na nákup semen zeleniny a kvetoucích rostlin, ze kterých si můžete doma připravit sazenice. Od začátku března můžete do výsevních nebo jiných nádob vysévat kapustovou zeleninu, například hlávkové zelí, kedlubny, brokolici, ale i květák, máslový salát a křupavý salát. V druhé polovině měsíce si můžete připravit sazenice rajčat a paprik. Pamatujte, že je nejlepší umístit sazenice doma co nejblíže k oknu, protože semínka potřebují ke klíčení hodně přirozeného světla.

Koncem března na zahradě, pokud je dostatečně teplé počasí, můžete mrazuvzdornou zeleninu vysít přímo do země. Udělejte mimo jiné toto: s ředkvičkami, hráškem, fazolemi, cibulí, koprem, ranou mrkví a kukuřičným salátem. Když půda rozmrzne, vysévejte také semena okrasných květin, jako je černý kmín, hrachor, mák rolní a chrpa.

Konec března je také vhodným obdobím pro výsadbu nových keřů a ovocných stromů. Vyplatí se to udělat za slunečného teplého dne a po zasazení do země sazenice seřízněte a hojně zalévejte.

Zahradní práce v březnu - řez a postřik stromů a keřů

Mladé keře a ovocné stromky vysazené na podzim lze řezat při prvních zahradních pracích v březnu. Těsně nad zemí seřízněte mladé keře angreštu, maliníku a rybízu ostrými nůžkami. Starší ovocné stromy a keře lze v březnu podrobit lehkému řezu, který zahrnuje snížení počtu výhonů a větví, které se protínají nebo rostou příliš blízko u sebe. Toto ošetření zabraňuje mnoha chorobám, které postihují ovocné stromy a keře, a také podporuje lepší přístup světla do jejich korun. Pokud jste neprořezávali jabloně a hrušně v únoru, můžete to udělat nyní. Nezapomeňte po řezu chránit konce větví zahradní mastí.

V březnu můžete prořezávat i letní a podzimní kvetoucí keře, pokud jste to neudělali již v únoru. Proveďte mimo jiné tento postup: na kytici hortenzie, keře, růže a plaménku. Pomocí ostrého a dezinfikovaného prořezávače zastřihněte všechny nemocné, zlomené, zmrzlé výhonky a ty, které rostou směrem dovnitř keře.

Postřik v březnu provádíme nejčastěji na broskvoně, které jsou ohroženy chorobou zvanou kadeřavost listů.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Březen na zahradě – co dělat?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Březen na zahradě – co dělat?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Březen na zahradě – co dělat?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Březen na zahradě – co dělat?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Březen na zahradě – co dělat?

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Březen na zahradě – co dělat?

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.