Produktové dotazy: 730 829 745

Alelopatie aneb škodliví sousedé na zahradě – jaká zelenina by se neměla sázet vedle sebe?

Obchod s potravinami je snem snad každého člověka, kterému záleží na svém zdraví. Mnoho lidí vytváří zeleninovou zahradu plnou výsadeb, které by neměly být vedle sebe. Abyste se vyhnuli škodlivým vztahům mezi sazenicemi, měli byste věnovat pozornost meziplodinám zeleniny. Jak se ukazuje, ne všechny druhy mají své sousedy rádi!

Každému z nás záleží na rychlém růstu rostlin – zejména těch na domácí zeleninové zahrádce. Při přípravě na výsev prvních rostlin, které budou brzy plodit chutnou zeleninu, bychom měli dbát na určité vztahy. Jedním z nich je
blízkost jednotlivých typů výsadeb. Jak se ukazuje, v přírodě se vyskytuje alelopatie, tedy vzájemná biochemická interakce jednotlivých druhů rostlin.

Seznam potřebných produktů:

Co je alelopatie?

Domácí zahrada se zeleninovou zahrádkou je snem snad každého zahradníka. Skupina zájemců o výsadbu a péči o vlastní plodiny se neustále rozrůstá – to vše díky zvyšujícímu se ekologickému povědomí a trendům. Vytvořit dokonalou zeleninovou zahradu není na rozdíl od zdání snadný úkol. Musíme pamatovat na několik nesmírně důležitých problémů, které ovlivňují celkový stav našeho zeleninového záhonu.
V přírodě můžeme vidět okamžiky, kdy je vzájemná závislost nesmírně důležitá. Symbióza jednotlivých druhů rostlin je přítomna i v zeleninových zahradách. Jedná se o tzv alelopatie, tedy interakce jedné výsadby s druhou. Ačkoli tato teorie zní překvapivě, je to velmi častý jev. Jde o vzájemné biochemické soužití rostlin. Tato symbióza může být pozitivní, ale v mnoha případech i negativní. Některé rostliny přítomné v zeleninové zahradě jsou schopny pozitivně stimulovat jiné druhy k rychlejšímu růstu. Kromě toho se výsadby často navzájem ovlivňují, což vede k mnohem lepším výnosům. Bohužel je zde i negativní faktor. Mnoho zahradníků tvrdí, že některé sazenice se "nemají rádi." To znamená negativní vliv jednotlivých druhů, který může vést až k úhynu sousedních
rostlin. Pamatujte na pravidla střídání plodin. Blízce příbuzná zelenina a bylinky mohou být pěstovány na stejném místě až po několika letech. Je velmi důležité dodržovat pořadí pěstování, které závisí na množství výživy potřebné pro různé druhy a odrůdy. Bohužel těchto podmínek je v malých zahradách obtížné dosáhnout.

Zahradnictví meziplodinami

Zahradnictví podle meziplodin Chceme-li na domácí
zeleninové zahrádce dosáhnout co nejlepší kondice rostlin, měli bychom zvážit meziplodiny. Tato metoda je založena na výsadbě rostlinných druhů vedle sebe, které se budou pozitivně ovlivňovat. Tento způsob vedení zeleninové zahrady vyžaduje správné plánování a především pozorování. Koordinované pěstování rostlin v zeleninové zahradě je založeno na pozorování fyzického vlivu rostlin, tedy jejich rychlosti růstu, kořenového systému a vegetačního období. Je zde ještě jedna důležitá vlastnost, a to biochemický dopad – některé druhy zeleniny mohou produkovat škodlivé látky, které poškozují sousední rostliny.
Jaké rostliny stojí za to zasadit vedle sebe? Můžeme rozlišit několik charakteristických kombinací zeleniny, které jistě dobře porostou:

  • celer vedle pórku
  • rajče vedle petrželky
  • salát vedle ředkviček
  • okurky vedle kopru
  • dýně vedle fazolí

Mnoho zeleniny se navzájem podporuje, urychluje rozvoj svých sousedů a posiluje jejich sílu. Některé rostliny dokážou odpuzovat škůdce a snižovat virulenci chorob. Velký potenciál mají kořenící bylinky a rostliny na zelené hnojení. Bazalka chrání okurky před napadením padlím. Koriandr odpuzuje molice zelné, která se zelím živí. Tagetes chrání své sousedy proti háďátkům. Larvy brouka bobovitého škodí hořčice.

Jakou zeleninu bychom nikdy neměli sázet vedle sebe?

Některé druhy rostlin vysazené vedle sebe mohou reagovat nepříznivě. Biochemická reakce obvykle zahrnuje pouze oslabení sousední sazenice a tím její cenné nutriční hodnoty. Někdy se však můžeme setkat s úplnou inhibicí vývoje sousední rostliny a v důsledku toho s jejím odumíráním.
Zeleninová zahrádka je místo na zahradě, o které bychom se měli obzvlášť starat. Stále více lidí se rozhoduje jíst pouze produkty z vlastního chovu. Proto je tak důležité pamatovat na fenomén alelopatie a pěstování zeleniny v souladu s principem koordinace jednotlivých druhů. Nakonec stojí za to poukázat na několik konfigurací sazenic, které by neměly být přítomny v zeleninové zahradě. Pokud jsou tyto rostliny vysazeny na naší zahradě vedle sebe, musíme to změnit!

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Alelopatie aneb škodliví sousedé na zahradě – jaká zelenina by se neměla sázet vedle sebe?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Alelopatie aneb škodliví sousedé na zahradě – jaká zelenina by se neměla sázet vedle sebe?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Alelopatie aneb škodliví sousedé na zahradě – jaká zelenina by se neměla sázet vedle sebe?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Alelopatie aneb škodliví sousedé na zahradě – jaká zelenina by se neměla sázet vedle sebe?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Alelopatie aneb škodliví sousedé na zahradě – jaká zelenina by se neměla sázet vedle sebe?

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Alelopatie aneb škodliví sousedé na zahradě – jaká zelenina by se neměla sázet vedle sebe?

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.