Očkování ovocných stromů – co to je, jaké jsou metody a termíny?

Očkování rostlin je jejich rozmnožování, řízené člověkem, v různých měřítcích. Je nezbytný pro správné fungování lesních školek a firem produkujících zahradní rostliny.

Množení jehličnatých stromů, zejména ve velkém, je obtížné a je lepší jej přenechat odborníkům. Můžete však optimálně využít prostor, který v sadu máte: malý strom, který plodí velké a chutné ovoce – to je ideální. Představte si, že se vaše jabloně nebo švestky stanou odolnými vůči chorobám, škůdcům a povětrnostním vlivům. 

Efektní tvary listnatých stromů a keřů již nejsou nedosažitelné. Očkování ovocných stromů je dobrý způsob, jak prodloužit jejich život, zejména u nízko rostoucích druhů. A pokud jste někomu nechtěně slíbili pověstné hrušky na vrbě – je na čase začít experimentovat a slib dodržet!

Kdo vynalezl roubování ovocných stromů?

Kolem roku 1000 př. n. l. se v severozápadní Asii začaly používat nové techniky k podpoře plodování stromů v sadech. Nové druhy rostlin z méně drsných klimatických oblastí tam nechtěly zakořenit a vyprodukované plody byly malé a nechutné. Krize se stala příležitostí k rozvoji. Asijští zahradníci různými způsoby experimentovali a nakonec se jim podařilo vyvinout postup pro zlepšení jejich plodin, tedy roubování stromů. Nezávisle na nich dosáhli svých úspěchů i staří Řekové a Peršané. Poznatky obohacované v průběhu staletí pro nás nyní nejsou žádným tajemstvím. Jeho využití lze vidět ve velkých ovocných farmách, stejně jako ve většině domácích zahrad.

Co je to roubování stromů?

Roubování je metoda zaměřená na zušlechtění pěstované rostliny. Zahrnuje spojení části rostliny ušlechtilé odrůdy (což může být vroubek nebo poupě) nebo jejího celku s kořenovou rostlinou, nazývanou také podnož.

Jak začít?

Než začneme roubovat ovocné stromy, zvažte následující podmínky:

  • potomky a podnože by měly být biologicky kompatibilní a botanicky příbuzné (v rámci druhu nebo odrůdy)
  • rostliny musí zůstat zcela zdravé a bez virových chorob a škůdců
  • nejlepší podnože jsou rostliny odolné proti mrazu a chorobám, vyznačující se požadovanou růstovou silou - většinou se jedná o plané druhy dané ušlechtilé odrůdy

Co budeme potřebovat?

Než se pustíte do roubování rostlin, vyplatí se vybavit se potřebným nářadím. Určitě využijeme prořezávačku a vhod přijde i ostrý nůž. Může to být kuchyňský nůž nebo dobře nabroušený kapesní nůž. Pokud chceme mít profesionální vybavení, v zahradnických obchodech najdeme rouby - rovné nebo zahnuté nože speciálně na roubování. Vybavme se samozřejmě i kravatou, která může být rafiová nebo speciální fólie, případně kůly na zpevnění kmenů. Zahradnická mast bude užitečná k pokrytí místa, kde byla rostlina řezána.

Společné očkování

Velmi důležitým momentem při roubování stromů a keřů je správná příprava podnože a výmladků. Začneme tím, že z matečných rostlin odebereme vroubek ušlechtilé odrůdy, hledáme letošní olistěné výhony. Nejkvalitnější jsou ty, které pocházejí z koruny stromu, kam se slunce snadno dostane. 

Vyvarujte se odřezávání silných výhonů, které vyrůstají vzhůru přímo z kmene, protože můžete strom nechtěně poškodit. Suchým a čistým nožem odřízněte část obsahující 5 až 10 zřetelně vyvinutých pupenů.

Pokud očkujeme ovocné stromy na přelomu zimy a jara, budeme se s tím muset vypořádat na přelomu listopadu a prosince. Tedy po prvních větších mrazech, ale než dorazí výrazné mínusové teploty. Odřezky stálezelených rostlin by měly být odebrány před očkováním (březen, duben), poté, co se ujistíte, že výhonek nezmrzl. Roubování pupenů, tedy očkování, se provádí od května do září. Při plánování termínů roubování ovocných stromů volíme vždy slunečný a suchý den.

Složenky by měly být skladovány zakryté vlhkým pískem na chladném a tmavém místě, například ve sklepě. Pokud tuto možnost nemáme, stačí je zabalit do vlhké hmoty a fólie a dát do lednice.

Použití

Jedná se o klasické roubování ovocných stromů. Zahrnuje spojení vroubku a podnože stejné tloušťky řezem pod úhlem. Podmínkou úspěchu tohoto postupu je co nejpřesnější sladění řezů: dužina k dužině, floem k floému. Poté se obě části svážou a ochrání zahradnickou mastí.

Výhodou této metody je velká adhezní plocha dřeva. Roubování aplikací se nejčastěji provádí v dubnu, před začátkem vegetace rostlin, které v zimě shazují listy, např. jabloně nebo hrušně. Variantou této metody je použití s incizí. Dodatečný řez podél podnože zvětší adhezní plochu, zvýhodní spojení porostu s podnoží a zajistí větší pravděpodobnost přijetí.

Klínování

Z kmene mateřské rostliny se vyřízne trojúhelníkový kus dřeva, je to obtížnější a vyžaduje přesnost. Vroubek je také z obou stran řezán, aby vytvořil klín. Stromek se sváže rafií a naroubovaná místa se natírají zahradnickou mastí - kromě očí. Tato metoda je minimálně invazivní a zároveň silně propojuje roubované rostliny.

Roubování na kůru - stahování kůže

Máme-li na zahradě starý, neproduktivní strom se silnými větvemi, můžeme jej učinit stále užitečným. Po odříznutí kmene podnože z boku se kůra seřízne na délku 3-5 cm. Řezná plocha by měla být co nejmenší. Kůra se otevře a do vzniklé mezery se vloží vhodně nařezaný řízek. Toto ošetření se provádí v květnu a nejlépe funguje u jabloní, jako jsou jabloně a hrušně.

Očkování pro začátek

Jedná se o metodu podobnou roubování z kůry, ale bez řezání kmene mateřské rostliny. Používá se u stromů, kde nechceme poškodit větve, protože si tím způsobíme velké rány a potenciální zdroj infekce. Kmen podnože při tomto způsobu nejprve seřízneme pod mírným úhlem. Poté upravíme - odříznutím kůrové vrstvy spolu s malým množstvím dřeva s povrchem podobným rozměrům jako povrch potěru. Termín roubování stromků pro startér je přelom dubna a května.

Kromě roubování vroubků existují další dva oblíbené způsoby roubování ovocných stromů.

Ablaktace

Ablaktace neboli aproximace - nejjednodušší amatérská metoda. Jedná se o spojování výhonků, aniž byste je museli oddělovat od rostlin. Před spojením se rostliny určené k roubování zasadí velmi blízko sebe. Poté se kůra podnože a ošetřené rostliny nařeže, složí (dbejte na to, aby se řezy vroubku a podnože co nejvíce shodovaly), sváže a namaže zahradnickou mastí. 

K vázání se používají speciální samorozkladné proužky. Po nějaké době, když jsou větve srostlé, můžete odříznout nevzácnou část nad místem připojení a ušlechtilou část pod místem připojení.

Takové roubování ovocných stromů se provádí na rostlinách, které rostou špatně nebo mají velmi tenké výhonky. Často je tímto způsobem podporován rozvoj vinné révy.

Pučení - roubování pupenů

Pučení ovocných stromů spočívá v přichycení listového pupenu (oka) ušlechtilé odrůdy na podnož. Ráno, v den vakcinace, získáváme skluzy k roubování z jednoletých výhonů ze slunné části koruny. Poté odstraníme všechny listy a vršek, zabráníme úniku vlhkosti. Z takového výhonu nařežeme ploché, jednolistové pupeny na kůře s tenkou vrstvou dřeva. Po odříznutí kůry a podnože 5-6 cm nad kořenovým krčkem na severní straně do tvaru T vložíme vroubek do štěrbiny. Pro její ochranu místo očkování překryjeme fólií nebo nalepíme gumové náplasti či parafínové proužky.

Pučení ovocných stromů se u živých jezírek provádí v květnu a červnu, kdy je cirkulace mízy nejúčinnější. Poupátko se vyvíjí ve stejné sezóně. V případě uspávacího očka bude očkování účinné, pokud proběhne v červenci nebo srpnu. Pak rostlinná dřeň sroste a na jaře následujícího roku se vyvine oko. Přes zimu je dobré místo očkování přikrýt slaměnou rohoží nebo netkanou textilií, protože je v prvních letech citlivé na nízké teploty.

Mnoho lidí považuje pučení za bezpečné a rychlé. Tento typ očkování se provádí u druhů, jako jsou třešně, třešně, švestky, růže, jilmy, javory, břízy, lantana, vrba a angrešt.

Je čas dělat rozhodnutí!

Mít na zahradě ovocné stromy znamená, že máme k dispozici zdravé, chutné a levné ovoce, ze kterého můžeme vyrábět hodnotné zavařeniny po celý rok. Při správném množství práce bude náš sad přinášet stále více kvalitních plodin. Stačí se posadit na lehátko pod svou oblíbenou hrušeň, zabořit zuby do sladkého ovoce – a naplánovat si očkování stromu na příští sezónu!

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Očkování ovocných stromů – co to je, jaké jsou metody a termíny?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Očkování ovocných stromů – co to je, jaké jsou metody a termíny?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Očkování ovocných stromů – co to je, jaké jsou metody a termíny?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Očkování ovocných stromů – co to je, jaké jsou metody a termíny?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Očkování ovocných stromů – co to je, jaké jsou metody a termíny?

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Očkování ovocných stromů – co to je, jaké jsou metody a termíny?

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.