Tamaryšek na zahradě – jak tamaryšky správně pěstovat a prořezávat?

Při plánování zahrady je vhodné pamatovat na to, že je to ideální místo pro tvorbu vícedruhových keřů. Zajímavě upravený venkovní relaxační prostor nepochybně ovlivní komfort a efektivitu odpočinku. Z tohoto důvodu stojí za to zajistit, aby květiny a další rostliny trvale žily v naší zahradě. Jeho dokonalou ozdobou, která nepochybně přitáhne mnoho zaujatých pohledů, bude tamaryšek. V článku níže vám řekneme o pravidlech pro stříhání a péči o tamaryšky.

Tamaryšek - rostlina s mnoha odrůdami

Tamaryšek je krásný okrasný keř, který vypadá jako malý strom. Vyznačuje se prolamovaným tvarem. V závislosti na odrůdě tamaryšku může dosáhnout výšky 2 až 3 metry. V Africe a Asii dorůstá výšky až 10 metrů. Nejoblíbenější odrůdy jsou Tamarix Ramosissima (tamaršek pětityčinkový), Tamarix Gallica (tamaršek francouzský) a Tamarix Parviflora (tamaršek drobnokvětý). Tato rostlina má krásné růžové květy a působivé rozložité keře, které jsou její největší dekorativní hodnotou. Přesný vzhled květů určují konkrétní druhy tamaryšků – existují odrůdy s tmavě růžovými květy. Přesto je to rostlina jako stvořená pro výsadbu do naší zahrady. Vyplatí se vybrat druh tamaryšku, který kvete v létě - získáme tak krásnou ozdobu našeho venkovního relaxačního prostoru.

Jak tamaryšek zasadit?

Tamaryšek, stejně jako každá jiná rostlina, má určité požadavky na pěstování a péči. Dodržováním praktických rad níže nepochybně dosáhneme uspokojivého efektu. V první řadě bychom tamaryšek měli vysadit brzy na jaře nebo na podzim. Nezapomeňte také na správnou přípravu substrátu. Tamaryšek má hluboký kořenový systém, takže půda musí být dobře prokypřená. Jedině tak bude moci keř správně zakořenit. Při kypření půdy vám pomůže vidle . Tamaryšek navíc nemá žádné zvláštní nároky a je ideální do méně úrodných oblastí. Poroste i na písčitých půdách. Vzhledem k rozsáhlému kořenovému systému by měla být vhodná i vzdálenost od sousedních rostlin. V praxi by to měla být polovina předpokládané šířky tamaryškové koruny.

Pěstování tamaryšek - co stojí za to vědět?

Tamaryšek je rostlina, která je ideální pro rozvoj nepříliš úrodných oblastí, a to i těch s těžkými a chudými půdami. V Polsku se obvykle pěstují tři druhy tamaryšku. Jedná se o tamaryšek francouzský, tamaryšek malokvětý a tamaryšek pětityčinkový. Jednotlivé odrůdy se liší dobou kvetení a vzhledem květů. Tamaryšek francouzský, podobně jako tamaryšek pětityčinkový, kvete v létě, na jednoletých výhonech. Má působivé květy, které jsou jeho největší dekorativní hodnotou. Trochu jiná situace je u tamaryšku drobnokvětého. Její květy jsou velmi drobné a objevují se na jaře, na konci letošních výhonů. Keř tamaryšku nemá žádné zvláštní nároky na pěstování a péči. Pouze mladé keře vyžadují velmi pečlivé ošetření - nemůžete zničit jejich kořeny ani poškodit kmen. Kromě toho by měly být mladé exempláře pravidelně zalévány. Navíc při výběru této dekorativní rostliny stojí za to pečlivě zvážit, kam ji zasadit. Přesazování tamaryšků není dobré řešení – tento malý stromek nesnáší změny polohy.

Jak prořezávat tamaryšek?

Aby měl tamaryšek atraktivní vzhled a bohaté květy, měl by být pravidelně zastřihován. První řez se doporučuje provést ihned po výsadbě. Pak tamaryšek v budoucnu získá husté shluky květů. V tomto případě se výhonky zkrátí na polovinu. Další tipy pro prořezávání budou záviset na konkrétním druhu rostliny.

Tamaryšek drobnokvětý seřízněte po odkvětu. Staré výhony by měly být odstraněny a vybledlé výhonky by měly být zkráceny o 1/3 jejich délky. Tamaryšek francouzský a tamaryšek pětityčinkový by se měl stříhat brzy na jaře. Příliš velké výhony by měly být zkráceny o 2/3 délky a kratší výhony přibližně o polovinu. V obou případech se také vyplatí zbavit se mladých výhonů, které jsou poškozené nebo prorůstající do koruny. Při prořezávání tamaryšků vám nepochybně pomůže prořezávač. Použitím vhodného zahradního nářadí a výše uvedených tipů na péči uděláme z tamaryšku tu nejkrásnější ozdobu naší zahrady.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Tamaryšek na zahradě – jak tamaryšky správně pěstovat a prořezávat?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Tamaryšek na zahradě – jak tamaryšky správně pěstovat a prořezávat?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Tamaryšek na zahradě – jak tamaryšky správně pěstovat a prořezávat?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Tamaryšek na zahradě – jak tamaryšky správně pěstovat a prořezávat?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Tamaryšek na zahradě – jak tamaryšky správně pěstovat a prořezávat?

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Tamaryšek na zahradě – jak tamaryšky správně pěstovat a prořezávat?

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.