Nůžky na živý plot – které nůžky budou fungovat nejlépe?

Nůžky na živý plot jsou nezbytností pro každého, kdo má vlastní zahradu. Díky nim můžete udržovat váš živý plot v pořádku tím, že ho esteticky oříznete občas, tvarujete ho nebo vyřezáváte z něj fantazijní vzory. V nabídkách obchodů najdete různé možnosti nástrojů pro údržbu živých plotů, jako jsou ruční nůžky, tedy populární dříve sekačky, a mechanické nůžky poháněné elektřinou pomocí akumulátoru nebo spalovacího motoru.

To ale není všechno, jednotlivé stroje se liší mnoha dalšími faktory, jako je jejich hmotnost, délka řezu a šířka řezu. Každý z těchto nůžek má své výhody a nevýhody, takže pokud uvažujete o jejich koupi, určitě si přečtěte náš průvodce, ve kterém se blíže podíváme na zahradní nůžky, abyste mohli vybrat ty pravé pro svou zahradu.

Druhy nůžek na řezání živého plotu Na trhu můžete najít různé druhy nůžek na živý plot, které lze přizpůsobit vašim preferencím a účelům. V závislosti na tom, na co je budeme konkrétně potřebovat, bychom se na ně měli rozhodnout, protože jednotlivé modely se od sebe liší mnoha způsoby a každý z těchto druhů bude vhodný pro stříhání různých druhů keřů v zahradě.

Ruční nůžky

Klasický druh zahradních nůžek, který se skvěle hodí pro menší domácí zahrady, kde není moc keřů na stříhání. V závislosti na konstrukci se dají rozdělit do dvou druhů pod

podle tvaru čepele, tedy rovné a vlnité. nůžky na živý plot s rovnou čepelí se budou nejlépe hodit pro stříhání a tvarování mladých keřů a měkkých výhonků.

Zatímco nůžky s vlnitými čepelemi se budou hodit pro řezání živých plotů s tvrdšími a silnějšími větvemi (jako například tuje). V obou případech je nutné dbát na správné techniky řezání, abyste dosáhli co nejlepšího výsledku a zároveň nenarušili strukturu a zdraví keřů.

Product Name 1

Nůžky na živý plot 550 mm 

zvlněná čepel s povlakem pro ochranu proti korozi

Cena: 297 Kč

Zobrazit produkt

Product Name 2

Nůžky na živý plot 690 mm

Čepel potažena teflonem pro ochranu proti korozi

Cena: 803 Kč

Zobrazit produkt

Product Name 3

Teleskopické nůžky na živý plot

Pogumované rukojeti s ergonomickým tvarem 

Cena: 531 Kč

Zobrazit produkt

Mechanické nůžky

Druhým druhem nůžek na živý plot jsou mechanické nůžky, které jsou poháněny elektrickým motorem nebo spalovacím motorem. Tyto nůžky jsou vhodné pro větší zahrady a pro řezání hustších a větších keřů. Mezi hlavní výhody těchto nůžek patří vyšší výkon, rychlejší řezání a nižší únava uživatele.

Mezi nevýhody patří vyšší cena a větší hmotnost, což může být při práci s nimi někdy nepříjemné. Existují dva druhy mechanických nůžek na živý plot, a to nůžky napájené akumulátorem nebo spalovacím motorem. nůžky napájené akumulátorem jsou lehčí a snadněji ovladatelné, ale jejich výdrž je omezená a je potřeba je dobíjet. Zatímco nůžky napájené spalovacím motorem jsou výkonnější, ale těžší a hlučnější.

Které nůžky na živý plot jsou nejlepší? Záleží to na vašich potřebách a preferencích. Pokud máte malou zahradu s málo keři na stříhání, pak by pro vás mohly stačit ruční nůžky na živý plot. Ty jsou cenově dostupnější a lehčí na obsluhu, ale méně výkonné než mechanické nůžky. Na druhou stranu, pokud máte větší zahradu s hustšími a většími keři, pak by pro vás mohly být lepší volbou mechanické nůžky. Ty jsou sice dražší a těžší na obsluhu, ale zároveň jsou rychlejší a výkonnější.

Pokud se rozhodujete mezi noži napájenými akumulátorem a spalovacím motorem, zvažte, kolik času a úsilí budete do údržby a obsluhy nůžek vkládat. nůžky napájené akumulátorem jsou snadnější na obsluhu a lehčí, ale jejich výdrž je omezená a je potřeba je dobíjet. Zatímco nůžky napájené spalovacím motorem jsou výkonnější, ale těžší a hlučnější a vyžadují více údržby.

Ať už se rozhodnete pro jakékoli nůžky na živý plot, důležité je dbát na bezpečnost při jejich používání a dodržovat pokyny výrobce ohledně údržby a obsluhy. Také nezapomeňte na správné techniky řezání, abyste dosáhli co nejlepšího výsledku a zároveň nepoškodili strukturu a zdraví keřů.

Product Name 1

Benzínové nůžky na živý plot 0,75 

Vysoce kvalitní nůžky na živý plot GRAPHITE

Cena: 4 320 Kč

Zobrazit produkt

Product Name 2

Akumulátorové nůžky na živý plot

Nůžky na živý plot GRAPHITE pro 18V  baterie

Cena: 3 376 Kč

Zobrazit produkt

Product Name 3

Nůžky na trávu a živý plot 7,2V

jsou napájeny z výkonné Li-Ion baterie

Cena: 1 150 Kč

Zobrazit produkt

Jakými dalšími vlastnostmi byste měli při výběru nůžek na živý plot zvážit?

Kromě typu pohonu a druhu nůžek byste měli zvážit i několik dalších vlastností, které mohou ovlivnit váš výběr.

  • Délka a šířka řezu: Zvažte, jaké velikosti jsou vaše keře a jak velké řezy budete potřebovat udělat. nůžky s delším řezem a širší šířkou řezu budou vhodnější pro řezání hustších a větších keřů, zatímco nůžky s kratším řezem a užší šířkou řezu budou vhodnější pro řezání menších a měkkých keřů.

  • Váha: nůžky s vyšší váhou mohou být náročnější na obsluhu a mohou vyžadovat více úsilí při práci s nimi. Zvažte, zda budete potřebovat lehčí nebo těžší nůžky v závislosti na velikosti a typu vašich keřů a na tom, jak dlouho budete s noži pracovat.

  • Ostré čepele: Je důležité mít nůžky s ostrými čepelemi, abyste dosáhli přesného a hladkého řezu bez narušení struktury keřů. Zvažte, zda budete potřebovat nůžky s několika náhradními čepelemi nebo zda budou stačit nůžky s jednou čepelí, kterou lze opravit nebo naostřit.

  • Materiál: nůžky na živý plot jsou vyrobeny z různých materiálů, jako je ocel, hliník nebo plast. Zvažte, zda budete potřebovat nůžky s vyšší odolností proti korozi nebo s vyšší odolností proti poškození, a podle toho vyberte vhodný materiál.

  • Příslušenství: Některé nůžky na živý plot jsou dodávány s příslušenstvím, jako je například brašna nebo pouzdro na nůžky, které umožňují snadnější přepravu nebo uskladnění nůžek. Zvažte, zda budete potřebovat takové příslušenství nebo zda vám stačí samotné nůžky.

  • Záruka: Mějte na paměti, že nůžky na živý plot jsou nástroje, které mohou vyžadovat opravy nebo výměnu některých součástí v průběhu času. Zvažte, zda je pro vás důležitá dlouhá záruka nebo zda byste raději ušetřili na ceně nůžek za cenu kratší záruky.

  • Při výběru nůžek na živý plot je důležité zvážit vaše potřeby a preferencie a vybrat si nůžky, které budou vyhovovat velikosti a typu vašich keřů, a zároveň budou pohodlné a bezpečné na obsluhu. Je také důležité zvážit další vlastnosti, jako je délka a šířka řezu, váha, ostré čepele, materiál a příslušenství, a záruka, abyste si vybrali nůžky, které budou vyhovovat vašim potřebám.

 

 

Jaká je nejlepší technika řezání při použití nožů na živý plot?

Abyste dosáhli co nejlepšího výsledku při řezání vašich keřů pomocí nůžek na živý plot, je důležité zachovat správnou techniku řezání. Zde jsou některé tipy, jak toho dosáhnout:

  • Používejte správný druh nůžek: Zvažte typ a velikost vašich keřů a vyberte si nůžky, které budou vyhovovat vašim potřebám. nůžky s delším řezem a širší šířkou řezu budou vhodnější pro řezání hustších a větších keřů

     

  • Udržujte nůžky ostré: nůžky s ostrými čepelemi budou snáze prořezávat keře a zajistí přesnější řez bez narušení struktury keřů. Pravidelně kontrolujte a naostřujte nebo vyměňujte čepele, abyste zajistili, že jsou vždy ostré.

  • Řežte s plným řezem: Při řezání keřů se snažte vždy používat plný řez, tj. řezat celou větev od kořene až po konec. Tento způsob řezání zajistí, že větev bude úplně odříznuta a nebude vyčnívat žádná suchá nebo poškozená větev.

  • Dbejte na bezpečnost: Při řezání keřů je důležité zachovat bezpečnost a dbát na pokyny výrobce ohledně obsluhy a údržby nůžek. Používejte ochranné brýle a rukavice, abyste se vyhnuli úrazům, a ujistěte se, že máte dobře uchopené nůžky a že jsou v bezpečné vzdálenosti od těla.

  • Použitím správné techniky řezání pomocí nůžek na živý plot můžete zajistit, že vaše keře budou zdravé a esteticky atraktivní. Dbejte na to, abyste vybrali vhodné nůžky, udržovali je ostré a dodržovali bezpečnostní pokyny, a dosáhnete skvělých výsledků při péči o vaše keře.

Jaký je nejlepší způsob údržby nůžek na živý plot?

Abyste zajistili, že vaše nůžky na živý plot budou vždy v dobré kondici a budou fungovat správně, je důležité je pravidelně údržbou. Zde je několik tipů, jak toho dosáhnout:

  • Udržujte nůžky čisté: Po použití nůžek na živý plot je důležité je očistit od větví a listů, které se na nich mohou usadit. Důkladně je opláchněte teplou vodou a nechte je uschnout před uskladněním.

  • Naostřujte nebo vyměňujte čepele: Pravidelně kontrolujte ostří čepele a naostřujte je nebo je vyměňujte, pokud jsou tupé. Tupé čepele budou méně efektivní při řezání keřů a mohou narušovat strukturu keřů.

  • Vyměňujte poškozené nebo opotřebené součásti: Pokud jsou vaše nůžky na živý plot poškozené nebo opotřebené, měli byste je vyměnit, abyste zajistili, že budou fungovat správně. Může se jednat například o poškozené rukojeti nebo opotřebené pružiny.

  • Uskladněte nůžky v suchém a chladném místě: Abyste zabránili korozi nebo poškození nůžek, uskladněte je v suchém a chladném místě, kde nebudou vystaveny přímému slunečnímu záření nebo teplotním výkyvům.

  • Používejte olej nebo vazelínu: Chcete-li zajistit, že vaše nůžky na živý plot budou vždy pružné a snadno se otevíraly a zavíraly, můžete použít trochu oleje nebo vazelíny, abyste namazali pohyblivé součásti. Tento krok pomůže zabránit opotřebení a usnadní obsluhu nůžek.


    Pravidelnou údržbou nůžek na živý plot zajistíte, že budou vždy v dobré kondici a budou fungovat správně. Dbejte na to, abyste je udržovali čisté, naostřovali nebo vyměňovali čepele, vyměňovali poškozené nebo opotřebené součásti a skladovali je v suchém a chladném prostředí. Používáním oleje nebo vazelíny na pohyblivé součásti navíc zajistíte, že budou snadno se otevíraly a zavíraly.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.