Jak a kdy zasadit cibuli na zahradě?

Cibuli lze vysévat, pěstovat ze sazenic nebo jarní cibulky. V závislosti na způsobu pěstování této plodiny platí různé termíny výsadby. Doporučujeme, jak a kdy cibuli vysazovat a jaké požadavky je třeba splnit.

Cibule je zelenina, která je velmi vhodná pro polské podmínky pěstování. Při výsadbě však nesmíte zapomenout zajistit jí slunné stanoviště.

Seznam potřebných produktů:
● rýč
● malou lopatku
● zahradnické rukavice

Kdy sázet cibuli?

Termín výsadby cibule závisí na způsobu jejího pěstování. Do země ji můžete vysévat již od začátku do zhruba poloviny dubna, ale rostlina potřebuje ke klíčení teplotu alespoň 5 stupňů Celsia. Příliš časný výsev cibule s sebou nese riziko silných mrazů, a tím i napadení rostlin houbovými chorobami. V našich podmínkách je optimální termín výsevu mezi 5. a 20. dubnem. Pokud se však rozhodnete zasít příliš pozdě, může se stát, že cibule bude mít horší výnosy. Pěstování cibule ze sazenic dokáže urychlit výnos o několik týdnů. Sazenice připravte již na začátku března. Po dvou měsících budete moci sazenice vysadit na trvalé místo. Výsadbu jarních cibulovin do půdy lze provést již v dubnu.

Výsadba cibule: požadavky a umístění
Důležitý vliv na výnos cibule má výběr správné polohy, půdy a osiva.

Poloha - cibule má ráda slunce a teplo. Pokud si vyberete slunné místo, můžete očekávat bohatou úrodu.
Substrát - musí být úrodný, písčitohlinitý, propustný a mírně vlhký. Půda by měla být neutrální (6,5-7,0 pH). Pokud máte možnost, na podzim roku před pěstováním cibule zryjte půdu na zahradě do hloubky asi 20 cm a přimíchejte hnůj. Vysokého výnosu lze dosáhnout na dobrých půdách, které jsou středně kompaktní a bohaté na humus.
Osivo - při pěstování cibule z osiva vybírejte produkty od osvědčených výrobců osiva. Pokud se chystáte vysadit jarní cibulky, věnujte při jejich výběru pozornost stavu cibulek. Měly by být pevné, tvrdé a bez jakýchkoli skvrn. Vezměte kousky o velikosti 1-1,5 cm.

Jak vysévat cibuli na zahradě?


Před výsevem je třeba semena řádně ošetřit. Toto ošetření chrání cibuli před bílou hnilobou nebo cibulovou rzivostí. Nejpohodlnějším řešením je zakoupit
Nejpohodlnějším řešením je zakoupení hotového osiva v zahradnictví. Před výsevem cibule do půdy připravte půdu správným způsobem. Pomocí rýče a vidlí zryjte, nakypřete a urovnejte půdu. Při práci, která zahrnuje kontakt s půdou, si nezapomeňte chránit ruce zahradními rukavicemi. Semena vysévejte do řádků vzdálených od sebe 20-30 cm. Umístěte je do malých jamek hlubokých 2-3 cm s rozestupy 1 cm. K tomu můžete použít ruční secí stroj, který vám práci značně usnadní. Semena do jamek zasypte zeminou a jemně je zhutněte. Nakonec zasetou cibuli zalijte.
Po uplynutí 40-50 dnů od výsevu vyrýpněte nejslabší sazenice, abyste trochu prořídili rozteč cibulí. Tímto zásahem získá rostlina více prostoru pro růst. Nakonec by vzdálenost mezi zeleninou měla být 5-8 cm. Jak sazenice cibule rostou, sledujte okolí, a pokud se objeví plevel, ihned ho odstraňte. Nezapomeňte také pravidelně zalévat.

Jak se sází cibule ze sazenic?


Sazenice cibule si můžete vytvořit sami doma. Nejlepší je pěstovat cibuli ze sazenic, protože rostliny ve fázi několika listů již nejsou tak citlivé. Malé květináče nebo nádoby na sazenice naplňte kompostovou zeminou smíchanou s rašelinou, pak do nich do drážek hlubokých 1 cm zasejte semena a zasypte je zeminou. Sazenice skladujte doma na okenním parapetu. Přibližně po dvou měsících, kdy se objeví několik semenáčků, můžete cibulky přenést do země na zahradě.
Sazenice vysazujte také do řádků. Mezi jednotlivými sazenicemi udržujte rozestupy asi 10 cm a mezi řadami cibulí asi 20 cm. Rostlina by měla být ⅔ své výšky v zemi. Půdu na záhonu pravidelně odplevelujte a zalévejte.

Jak se sází jarní cibulky?


Pěstování jarní cibulky není obtížné. Stačí mu jen vytvořit ideální podmínky pro růst. Před výsadbou jarní cibulky do půdy připravte půdu stejným způsobem jako pro výsev. Jednotlivé cibulky sázejte do řádků vzdálených od sebe asi 20-30 cm. Mezi jednotlivými cibulkami udržujte vzdálenost asi 15 cm.

Cibulky zasaďte do půdy tak, aby jejich vrcholky byly mírně nad povrchem půdy.

Přikryjte je zeminou a dobře je zhutněte, aby rostliny rychle zakořenily a nebyly vytlačovány kořeny. I při tomto způsobu výsadby cibule dbejte na pravidelné zalévání a pletí záhonů. Kvůli škůdcům a chorobám by se neměla pěstovat častěji než jednou za 3-4 roky na stejném místě.

Product Name 1

Ostrý rýč, kovová rukojeť

Kalená vysoce kvalitní ocelová hlava se špičatým ostřím

Cena: 445 Kč

Zobrazit produkt

Product Name 2

Malá motyka 'srdce' 340 mm

Malá motyčka VERTO

Cena: 67 Kč

Zobrazit produkt

Product Name 3

Zahradní rukavice, květinový vzor

deální pro všechny zahradní práce

Cena: 30 Kč

Zobrazit produkt

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.