Cibulové květiny - péče, výsadba, druhy

Cibulové květiny mohou zdobit záhony v zahradách i růst v květináčích na parapetu. Některé druhy kvetou brzy na jaře a jsou znamením, že příroda teprve ožívá. Co stojí za to vědět o péči o cibuloviny?

V závislosti na druhu mohou cibuloviny kvést od časného jara do pozdního podzimu. Mezi oblíbené možnosti mezi zahradníky patří: tulipány, krokusy, hyacinty, mečíky, jiřiny a sněženky. 

Seznam potřebných produktů:

Místo pro trvalé květiny cibule

Cibulové květy mohou kvést na stejném místě každý rok, na jaře nebo v létě. Většinu z nich lze po odkvětu na podzim úspěšně přesadit na nové místo a změnit tak kompozice záhonů. Jaká poloha bude pro cibuloviny nejpříznivější? Mnoho druhů dobře roste na slunných nebo polostinných polohách. Vyžadují také úrodnou, humózní a propustnou půdu. Půda by měla být udržována vlhká, zejména v období květu, ale voda by neměla zůstat v půdě.

Kdy zasadit květinové cibulky?

V závislosti na okamžiku kvetení se cibuloviny vysazují na podzim nebo na jaře. Jarní květiny, jako jsou tulipány, krokusy, hroznové hyacinty, sněženky, okrasné allium a sibiřské squills, se sázejí do země od září do listopadu. Pokud je teplý podzim a zimní mrazy dlouho nepřicházejí, lze cibuloviny sázet i v prosinci. Na jaře kvetoucí rostliny mohou přezimovat v zemi, není třeba je vykopávat a skladovat doma. Cibule, které kvetou v létě, se vysazují koncem dubna a začátkem května – patří sem mimo jiné: mečíky, begónie, frézie, eukomis, galtonie, ismeny, pryskyřníky, krokosmie, lilie a cannas. Tyto druhy nepřezimují v zemi, proto je po odkvětu potřeba vykopat a na jaře znovu zasadit. V červnu je poslední doba pro výsadbu cibulovin, které kvetou v létě a na podzim. Zimní krokusy kvetoucí koncem podzimu a podzimní krokusy lze vysazovat již v srpnu.

Jak zasadit květinové cibulky?

Místo pro cibulové květiny musí být předem pečlivě připraveno. Měly by být odpleveleny a poté vykopány rýčem a hráběmi. Vyplatí se také smíchat substrát s kompostem a případně pískem, který příliš jílovitou půdu promění v lehčí a propustnější. Místo výsadby se vyplatí obohatit pískem pro lehkost, kompostem pro propustnost a rašelinou pro okyselení. Pokud je voda v daném prostoru obtížně vstřebatelná, je nutné připravit drenáž, protože cibulky v příliš vlhkých podmínkách rychle hnijí.

Můžete zasadit několik cibulí do jedné jamky nebo každou z nich do samostatné jamky (hloubka jamek by měla být třikrát větší než cibulka). Měly by být umístěny do prohlubní v pravidelných intervalech. Stojí za to věnovat pozornost skutečnosti, že vysoké cibulové květy jsou umístěny více v hloubce a nižší - na okraji květinového záhonu. Druhy cibulovin lze úspěšně míchat. Jemné květiny, jako jsou krokusy, sněženky a hroznové hyacinty, vypadají dobře ve skupině. Po vysazení cibulky zasypte zeminou a vydatně zalijte.

Cibulové květiny v květináčích

Tyto druhy rostlin lze s úspěchem pěstovat i doma v květináčích. Cibule v květináčích se vysazují stejně jako klasické. Cibulky krokusů nebo tulipánů by měly být například umístěny na podzim do květináče s květinovou zeminou, aby brzy na jaře rozkvetly a ozdobily stůl, balkon nebo parapet. V únoru nebo březnu si můžete koupit i hotové sazenice cibulovin, které vám doma krásně pokvetou.

Cibule narcisů a hyacintů lze vynutit, tedy přinutit v zimě kvést dříve. Měly by být umístěny v tmavé, chladné místnosti a přemístěny dovnitř, když začnou rašit. Pokud sníte o kompozici skládající se z mnoha druhů, zvolte hluboký květináč. Poté naskládejte cibuli do vrstev. Cibule, které kvetou nejpozději, umístěte dole.

Jak se starat o květinové cibulky?

Péče o cibulové květiny není nijak zvlášť náročná, zahrnuje především zálivku a hnojení. Některé druhy navíc vyžadují vyhrabání ze země a přezimování v teplejších podmínkách. Již v březnu a dubnu můžete tulipány, narcisy a hyacinty krmit vícesložkovým hnojivem. Během kvetení by měly být jarní cibuloviny pravidelně zalévány a po odkvětu by měly být odstraněny jejich hlavy. Díky této úpravě nebudou plýtvat energií na výrobu nových semenných hnízd a veškerá energie ze slunečních paprsků bude pohánět žárovky v zemi.

V červnu, když jarní květy uvadají, je třeba odstranit hlávky a přestat zalévat. Cibuloviny jako mečíky a jiřiny by měly kvést v červenci. Aby se prodloužil jejich kvetení, měla by se odstranit vybledlá květenství. Tyto druhy je třeba každých pár dní zalévat a během sucha a veder dokonce každý den. V červenci a srpnu je lze krmit vícesložkovým hnojivem. V září, po prvním mrazu, se vykopávají květinové cibule, které nezimují v zemi - mezi ně patří: jiřiny, mečíky a begónie. Skladují se zahrabané pod pískem v koších nebo nádobách na tmavém a nepříliš teplém místě.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Cibulové květiny - péče, výsadba, druhy

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Cibulové květiny - péče, výsadba, druhy

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Cibulové květiny - péče, výsadba, druhy

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Cibulové květiny - péče, výsadba, druhy

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Cibulové květiny - péče, výsadba, druhy

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Cibulové květiny - péče, výsadba, druhy

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.