Produktové dotazy: 730 829 745

Jaký je nejlepší způsob, jak pěstovat lilie?

Lilie jsou v našich zahradách stále oblíbenějšími květinami. Do Evropy byly dovezeny z Japonska a Číny. Tyto rostliny mají mnoho krásných a zajímavých odrůd, takže spolu s ostatními květinami na záhoně dokážou vytvořit krásné kompozice.

Jak vypadají lilie? Jaký je nejlepší způsob, jak je zasadit a pěstovat?

Seznam potřebných produktů:

Charakteristika lilií

Zahradní lilie jsou mimořádně krásné rostliny. Jejich květy jsou v barvách jako bílá, žlutá, fialová nebo fialová. Jejich květenství může mít několik až tucet květů. Obvykle kvetou od května do srpna, v závislosti na odrůdě.

Květ má podobu misky a skládá se ze šesti listů umístěných ve dvou přeslenech. Každá lilie má šest tyčinek a jeden pestík.

Po staletí byly lilie obdivovány jen proto, že se zdály dokonalé. Teprve ve 20. a 30. letech 20. století byla objevena lilie, která se dala snadno množit ze semen (lilie královská), a tak se umožnila produkce těchto rostlin ve velkém. V důsledku chovatelské konkurence byla získána řada extrémně rozmanitých hybridů.

Jaké nároky má lilie a jak ji pěstovat?

Nejlepší je vysadit lilie na slunné stanoviště. Vyžadují úrodnou a humózní půdu, nejlépe takovou s množstvím živin. Většina druhů lilií má ráda kyselou půdu, ale existují i takové, které preferují neutrální nebo zásaditou půdu (např. bílá lilie). Ujistěte se, že tyto rostliny pravidelně zaléváte. Dbejte však na to, aby kolem nich nestála voda, protože to může způsobit hnilobu cibulí.

Lilie vypadají krásně v zahradě na exponovaném místě. Pěkně splývají s jinými, nižšími květinami. Před vysazením jakékoli odrůdy těchto rostlin je nejlepší zjistit, jaké má požadavky a jak by se měla pěstovat. Květiny je dobré zamulčovat borovou kůrou, která pomůže udržet správné pH půdy a ochrání cibulku lilie před přílišným sluncem a mrazem.

Lilie bílá je nejznámějším divokým druhem lilie. V zahradách se vysazuje po mnoho staletí. Je dlouhověká. Nejlépe se vyvíjí ve vápenité půdě a na plném slunci. Termín výsadby je konec srpna - začátek září. Při výsadbě zakryjte cibulky třícentimetrovou vrstvou zeminy. Tento druh může zůstat na stejném místě po dlouhou dobu. 

Některé odrůdy, například lilie tygrovaná nebo lilie královská, mohou zimovat v zemi. Některé z nich je třeba na zimu přikrýt (včetně bílé lilie). Existují také rostliny, jako jsou orientální lilie, které musíme vykopat a uložit ve sklepě až do jara. Skupina orientálních hybridů se vyznačuje mírně vyššími nároky na stanoviště. Stanoviště by mělo být v polostínu. Půda musí být kyselá, mírně vlhká a propustná. Orientálním liliím vyhovuje mírné klima, např. severozápadní část Polska.

Dlouhokvěté lilie mají rády teplo a pro pěstování na zahradě se nehodí. Můžeme je však pěstovat v květináči. Tato odrůda nejlépe poroste na místě, které dostává dostatek slunečního světla, ale nemůže být umístěno na plném slunci. Tyto rostliny zalévejte mírně. U dlouhokvětých lilií se vyplatí řídit se pravidlem, že je lepší zalévat málo vody než moc. Rostlinu je třeba na jaře přihnojit. Děláme to každé dva týdny od dubna, dokud lilie nevykvetou. Zde bude fungovat hnojivo pro kvetoucí rostliny. Dlouhokvětou lilii je potřeba každé 3-4 roky přesadit.

Kdy a jak sázet lilie?

Cibule lilie by měly být zasazeny do hloubky, která je dvojnásobkem výšky cibule. Nejčastěji by měla být výsadbová jáma asi 12 cm hluboká, když cibule měří 6 cm. Pokud je substrát málo propustný, vyplatí se na dno otvoru přidat vrstvu písku (5 cm).

Vyplatí se je zasadit čerstvé, hned po přinesení z obchodu. Cibule byste neměli kupovat vysušené nebo pomačkané, protože z nich lilie nemusí vyrůst. 

Na jaře si můžete do zahrady pořídit mnoho odrůd lilií. Pokud je počasí příznivé pro zahrádkářské plány, můžeme mrazuvzdorné lilie vysadit do země v březnu. Nejčastěji je však tato činnost vykonávána od poloviny dubna do prvních květnových dnů.

Další vhodná doba pro výsadbu je od září do přibližně 20. října. Cibule zakoření před prvním mrazem. Ty vysazené na podzim by měly být chráněny před mrazem.

Orientální lilie jsou rostliny velmi citlivé na mráz. Před mrazem se musí vykopat a uložit do rašeliny při teplotě 2°C. Asijské lilie jsou vhodné i pro zimní přikrytí. Přestože si v našich klimatických podmínkách dokážou dobře poradit, je lepší neriskovat a před mrazem je řádně chránit.

Odrůdy lilií

Existuje několik odrůd těchto květin:

  • orientální lilie
  • Asijské lilie
  • lilie vyplývající z křížů
  • trubčí lilie a kachna divoká
  • hybridy
  • americké lilie
  • botanické lilie

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jaký je nejlepší způsob, jak pěstovat lilie?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jaký je nejlepší způsob, jak pěstovat lilie?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jaký je nejlepší způsob, jak pěstovat lilie?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jaký je nejlepší způsob, jak pěstovat lilie?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jaký je nejlepší způsob, jak pěstovat lilie?

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Jaký je nejlepší způsob, jak pěstovat lilie?

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.