Produktové dotazy: 730 829 745

Na co nezapomenout při návrhu zavlažování zahrady?

Zahradní zavlažovací systém výrazně usnadňuje péči o rostliny. Jeho instalace určitě nejvíce prospěje, pokud máte na svém pozemku bohatou a rozmanitou vegetaci. Řekneme vám, co byste měli vědět při navrhování zahradního zavlažování. 

Automatický zahradní zavlažovací systém má mnoho výhod. V první řadě vám umožňuje ušetřit čas, který byste jinak strávili každodenním zaléváním trávníku a záhonů, ale nejen to. Naprogramovaná zavlažovací zařízení pamatují, že zalévají sama. Další výhodou instalace závlahového systému na zahradě je snížení spotřeby vody a její optimální využití rostlinami. 

Seznam potřebných produktů:

Zavlažovací systém zahrady: cenné rady

Před plánováním zahradního zavlažovacího systému stojí za to znát nejdůležitější pravidla a doporučení.

  • Čas – nejlepší je nainstalovat automatický zavlažovací systém ještě před úpravou zahrady. Prvky systému snadno umístíte do země, aniž byste museli zrýt trávník nebo záhony. Pamatujte však, že již musíte mít plánek tohoto prostoru s přesně vyznačenými místy pro jednotlivé výsadby, protože ten bude základem pro návrh závlahy zahrady.
  • Prvky – zahradní zavlažovací systémy se obvykle skládají ze tří základních prvků: zavlažovacích zařízení, potrubí a spojovacích prvků, dále ovládacího zařízení a elektromagnetických ventilů.
  • Parametry vody – před plánováním závlahového systému zkontrolujte složení, tlak a průtok vody. Voda na zalévání musí být čistá a bez částic, které by mohly ucpat zavlažovací systémy. Doporučený tlak, který většina sprinklerů zvládne, je 2-4 bary. Průtok vody ukazuje průtok vody, který určuje počet zavlažovacích zařízení, která lze zalévat současně. Čím vyšší je útrata, tím více prvků lze připojit.

Návrh zavlažování zahrady

Při vytváření návrhu zahradního zavlažovacího systému budete potřebovat zahradní mapu s vyznačenými plánovanými výsadbami, místem pro relaxaci nebo rekreaci, trávníkem a dalšími prvky pozemku. Vybavte se také kružítkem, tužkou, pravítkem a svinovacím metrem, se kterým si na plánku přesně označíte jednotlivé prvky závlahového systému.

Při návrhu závlahového systému se vyplatí rozdělit zahradu do sekcí na mapě podle typu výsadby. Počet těchto sektorů závisí na velikosti zahrady a tlaku vody. V jednotlivých úsecích budete moci rozmístit zavlažovače  tak, aby se dosah sousedních zařízení mírně překrýval. Znáte-li parametry jednotlivých postřikovačů, zakreslete pomocí kompasu do mapy rozsahy zavlažování. 

Při plánování částí vaší zahrady pamatujte, že žádná z nich by neměla být příliš dlouhá, jinak by tlak vody mohl být nedostatečný k jejich zalévání. Kropicí zařízení v dané sekci musí být napojena na jednotlivý ventil a ten zase na řídící jednotku, která řídí chod všech ventilů a zavlažovacích zařízení umístěných v jednotlivých sektorech.

Jak vybrat typ postřikovačů pro zavlažování zahrady?

Důležitou otázkou při plánování zahradního zavlažovacího systému je výběr vhodných zavlažovacích zařízení. Nezapomeňte kombinovat různé typy zavlažovačů v jedné části zahrady. Nejlepší je přizpůsobit jejich typ vegetaci, kterou máte, a jejím požadavkům.

  • Statické zavlažovače – vhodné pro zavlažování trvalkových záhonů, keřů a zeleninových zahrad. 
  • Výsuvné zavlažovače – jsou velmi praktické při zavlažování trávníku, nedělají problémy při sekání trávy. Výsuvné zavlažovače jsou pouze nad zemí, když běží. Po zalití se schovají pod úroveň půdy.
  • Kapkovací linky – lze jimi zalévat nízké záhony, řádky a obruby. Pro zavlažování skalek jsou vhodné i malé kapkovací linky.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Na co nezapomenout při návrhu zavlažování zahrady?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Na co nezapomenout při návrhu zavlažování zahrady?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Na co nezapomenout při návrhu zavlažování zahrady?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Na co nezapomenout při návrhu zavlažování zahrady?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Na co nezapomenout při návrhu zavlažování zahrady?

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Na co nezapomenout při návrhu zavlažování zahrady?

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.