Jak vyrobit kompostér - jednoduchá řešení pomocí palet nebo sudu

Pokud nechceme vyhazovat organické zbytky, vytvořme si na zahradě jednoduchý kompostér, například z palet nebo sudů. Díky tomu nebude nutné hlídat termín likvidace zeleného odpadu a zároveň získáme cenné, ekologické hnojivo.

Výroba kompostéru ze sudu je velmi jednoduchá a rychlá a alternativní řešení z palet je stejně jednoduchým způsobem, jak získat hodnotný kompost. Další výhodou takových kompostérů je malé zatížení domácího rozpočtu nebo žádné náklady.

Seznam potřebných nástrojů a materiálů:

  • lopata
  • hrábě
  • kladivo
  • aku vrtačka
  • vruty nebo hřebíky do dřeva
  • pila
  • 4 palety
  • plastový sud

Jak vyrobit kompostér a vyplatí se ho mít na zahradě?

Kompostér je užitečný ze dvou důvodů. Za prvé, předpisy vyžadují třídění organického odpadu, a za druhé, kompost je cenné přírodní hnojivo, které se hodí na každé zahradě, i té nejmenší.

Instalací kompostéru nemusíme kupovat nádobu na zelený odpad ani hlídat termín likvidace. Organické zbytky jednoduše hodíme do kompostéru a po obdržení cenného materiálu bohatého na živiny využíváme výhod přírody přihnojováním zahradních rostlin.

Stojí za to vědět, že kompostér lze vyrobit téměř z čehokoli, jediným omezením je vaše kreativita a dostupnost materiálů. Malý kompostér si můžeme vyrobit i pomocí starého květináče (stačí vyříznout dno) nebo kbelíku.

Nejoblíbenějšími kutilskými kompostéry jsou ty z palet nebo velkého sudu upraveného pro potřeby produktu Jak vyrobit kompostér ze sudu?. Jak vyrobit kompostér z těchto materiálů? Za prvé velmi jednoduché a rychlé.

Kompostér z palet – jak na něj?

Na výrobu kompostéru z palet budete potřebovat 4 palety. 3 ponecháme celé, čtvrtý seřízneme přibližně v 1/3 výšky, dole. Zde je několik kroků potřebných k výrobě kompostéru z palet:

Krok 1

Umístíme tři palety v pravém úhlu. To lze provést dvěma způsoby – buď s hladkými plochami směrem dovnitř (pak kompostér vypadá méně atraktivně, ale snáze se na něm provádí jakákoliv práce), nebo s hladkými plochami směrem ven (to zajistí lepší vzhled, ale bude trochu ztížit práci).

Krok 2

Bez ohledu na to, zda jsme palety umístili hladkými plochami směrem ven nebo dovnitř, boční prvky přibíjíme k zadnímu kladivem. Můžeme použít i vruty do dřeva a vrtačku.

Krok 3

Začínáme s montáží přední stěny. Boky k němu přibijeme tak, aby odříznutá kratší část byla zespodu pohyblivá (snímatelná). To vám umožní snadno odstranit zpracovaný obsah kompostéru.

Krok 4

Zhotovení krytu – není nutné, ale můžeme jej umístit na kompostér, abychom ochránili jeho vnitřek před prudkými dešti a zakryli nezajímavý výhled. Kryt může být vyroben z desek přizpůsobených rozměrům kompostéru. Vhodně nařezaná prkna položíme na dva nebo tři pásy a přibijeme hřebíky, čímž vznikne kompaktní plocha.

Jak vyrobit kompostér ze sudu?

Vyrobit kompostér ze sudu je jednodušší než vyrobit kompostér z palet. Stačí vám plastový sud, ve kterém ruční pilou vyříznete dno. Po celé délce je dobré vyvrtat otvory, aby bylo zajištěno alespoň minimální větrání.

Kompost získaný ze sudu není co do množství srovnatelný s kompostem z palet (zbytky se tak dobře nezpracovávají), ale zhotovení takové stavby zabere doslova pár minut. Další výhodou je absence jakýchkoliv finančních výdajů, pokud již máme odpovídající sud.

Bez ohledu na to, zda je kompostér vyroben z palet nebo sudu, je nejvhodnější jej umístit do polostínu, na rovnou plochu, kterou je třeba nejprve srovnat pomocí lopaty a hrábě.

Jak vyrobit kompostér - jednoduchá řešení pomocí palet nebo sudu

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak vyrobit kompostér - jednoduchá řešení pomocí palet nebo sudu

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak vyrobit kompostér - jednoduchá řešení pomocí palet nebo sudu

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak vyrobit kompostér - jednoduchá řešení pomocí palet nebo sudu

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak vyrobit kompostér - jednoduchá řešení pomocí palet nebo sudu

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Jak vyrobit kompostér - jednoduchá řešení pomocí palet nebo sudu

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.