Fenykl a fenykl mexický – jak je pěstovat na zahradě?

Ušnice jsou trvalky vyskytující se v Severní Americe a Asii. V polských zahradách se nejčastěji vysazují vybrané druhy – především aromatický, fialově kvetoucí fenykl a květ mexický. Jaké jsou podmínky pro jejich pěstování? V jakých uspořádáních budou nejlépe fungovat?

Kłosowce jsou známé nejen svými dekorativními hodnotami. Jsou to také velmi užitečné rostliny – dychtivě je navštěvují včely, čmeláci a motýli. Potěší krásnou vůní, a co víc, jsou jedlé! Listy fenyklu zcela změní chuť běžného čaje.

Seznam potřebných produktů:

  • zahradnická lopata
  • zahradní hrábě
  • rukavice
  • prořezávač

Brouk fenyklový – jak vypadá a čím vyniká?

V Polsku se nejčastěji pěstuje fenykl, nazývaný také anýz (Agastache foeniculum). Je to vytrvalá rostlina s hustým trsovitým tvarem. Jeho listy vydávají charakteristické anýzové aroma a lze je použít jako přísadu do čaje a salátů a jako surovinu pro tinktury. Silně větvené, vzpřímené výhony jsou zakončeny fialovými klasovitými květenstvími. Rostlina dosahuje výšky 50–100 cm. Kvete dlouho, od května až do pozdního podzimu. Stojí za to věnovat pozornost barevným odrůdám ušního červa:

  • Golden Jubilee – rostlina s fialovými květy a jedinečnými citronově zelenými listy
  • Alabastr – kvete bíle
  • Blue Fountain – ušní červ s modrými květy
  • Morello – hybridní odrůda s dekorativním růžovým květenstvím.

Různé druhy a odrůdy ušních červů na zahradě – které si vybrat?

O něco méně oblíbeným druhem patřícím do této čeledi je pšenice mexická (Agastache mexicana). Trvalka má kompaktnější tvar a vytváří hustší květenství, také fialové barvy. Jeho požadavky a pravidla péče jsou podobné jako u nosatce fenyklového.

Kromě dvou nejoblíbenějších druhů z čeledi euroasijských stojí za pozornost i méně známé, ale stejně krásné rostliny. Příkladem je krásný oranžový klásek 'Apricot Sprite' (Agastache aurantiaca). Pro pozvání včel na vaši zahradu se vyplatí zvolit rugosu produkující med (Agastache rugosa), které se také říká korejská máta. 

Pěstování fenyklu a fenyklu mexického – co stojí za to vědět?

Můra fenyklová, stejně jako můra fenyklová mexická, preferuje slunné polohy nebo polostín. Nejlepší je zasít ji přímo do země a vybrat si úrodnou, humózní a propustnou půdu. Již v prvním roce můžete pozorovat bujné kvetení. V následujících letech se vyplatí množit dospělé exempláře dělením a připravovat výhonkové řízky. Je důležité si uvědomit, že trvalka není dlouhověký druh. Zhruba po 4 letech sazenice přestávají růst a je nutné záhon osvěžit opětovným výsevem. Na jaře však můžete pozorovat hodně samovýsevu – rostlina se sama zmlazuje a mnozí zahrádkáři mají dojem, že roste nepřetržitě již řadu let.

Dobře snáší mráz, i když na podzim se vyplatí pro každý případ přikrýt netkanou textilií nebo vrstvou listí. Na jaře se výhony odříznou těsně u země, což umožní růst nových stonků. Ušní červ je odolný vůči škůdcům a chorobám. Vysazením trvalky na zahradě si můžete být jisti, že bude bez problémů růst po mnoho let, zdobí pozemek a přitahuje včely a motýly.

Kłosowiec je výraznou dekorací záhonů a těch částí pozemku, které chceme obhospodařovat jednoduchým způsobem a vyhnout se plevelu. Vhodné do naturalistických a rustikálních zahrad. Vzhledem k velkým rozměrům je nejlepší ji vysadit vzadu na záhon. Vyplatí se zkombinovat trvalku s kvetoucími rostlinami, jako je třapatka nachová, třapatka červená, rudbekie, lilie zahradní, lilie klasnatá, lilie klasnatá, růže a levandule úzkolistá, a vytvořit tak rozmanité kompozice. Hodí se také k okrasným travám, jako jsou kostřavy, listeny a ostřice.1
           Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!   Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!   


Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Fenykl a fenykl mexický – jak je pěstovat na zahradě?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Fenykl a fenykl mexický – jak je pěstovat na zahradě?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Fenykl a fenykl mexický – jak je pěstovat na zahradě?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Fenykl a fenykl mexický – jak je pěstovat na zahradě?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Fenykl a fenykl mexický – jak je pěstovat na zahradě?

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Fenykl a fenykl mexický – jak je pěstovat na zahradě?

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.