Produktové dotazy: 730 829 745

Jak bojovat proti mandelince bramborové: Přírodní a chemické metody

Pokud zaznamenáme přítomnost škůdce, vyplatí se brouka co nejdříve postříkat. Dospělci začínají s krmením brzy na jaře, jakmile teplota vystoupí asi na 15 stupňů Celsia. Okamžitá reakce sníží počet vajíček nakladených samičkami, a tedy - larev a následných dospělců.

Postřik proti broukům v bramborách – potřebné nářadí a materiál

Nejlepší je na zahradě používat ekologické biocidy, aby brambory zůstaly přírodní. Avšak bez ohledu na to, zda se rozhodneme bojovat s broukem ekologickým způsobem nebo zda jsou nutné chemikálie, budeme potřebovat:

  • postřikovač (ruční, tlakový nebo batoh, v závislosti na velikosti plodiny)
  • ochranné rukavice
  • ochranné brýle
  • postřikový přípravek

Obzvláště citliví lidé a alergici mohou také použít roušky nebo obličejové štíty, které zajistí maximální ochranu před vdechnutím postřikovaných látek, zvláště pokud brambory stříkáme chemikáliemi.

Prevence je lepší než léčba

I když se nelze vyhnout infekci zahradních plodin mandelinkou bramborovou, existují metody, které pomáhají snížit možnost výskytu tohoto hmyzu na našich bramborách. Preventivní opatření zahrnují především:

  • správné střídání plodin na zeleninových záhonech ( brambory lze pěstovat na stejném místě až po 5 letech);
  • diverzifikace zahradních plodin;
  • udržení vysokého obsahu humusu v půdě používáním organických hnojiv, zelených hnojiv a kompostu.
  • ponechání pásů plevele na okraji plantáže, kde se vyskytují přirození nepřátelé brouka (keře a polní polesí), bez chemického odstraňování.

Pokud se přesto škůdce na našich záhonech objeví, bude nutné ručně odstranit larvy a dospělce brouka a také provést postřik (nejlépe ekologický).

Když na jedné rostlině zaznamenáme asi 60 larev, znamená to, že ztráty na úrodě budou velmi vysoké. Malé ztráty způsobuje jedno vajíčkové lůžko nebo 15 larev na jedné rostlině.

Jaký sprej na mandelinky bramborové?

Zahradníci doporučují bojovat proti mandelince bramborové pomocí přírodních metod. U velkých průmyslových plodin se škůdci odstraňují pomocí chemikálií určených pro zemědělství. Na zahradě je však lepší se chemikáliím vyhnout, proto stojí za to zkusit se hmyzu zbavit pomocí ekologického postřiku na brouka.

  • Přírodní sprej na brouka, tedy kopřivová kašička - na přípravu takové kašičky budete potřebovat 1 kg čerstvé kopřivy a 10 litrů vody. Řezané rostliny je třeba zalít vodou a nechat 4-5 dní kvasit. Než začneme s postřikem, musíme kaši naředit vodou v poměru 1:10. Komerčně jsou dostupné i hotové kopřivové přípravky pro postřik.
  • Ekologický sprej na mandelinky bramborové, tedy čedičová mouka - tento přírodní produkt, který se získává mletím čedičové horniny, se používá v sypké formě, bez ředění vodou. Jeho použití tedy vlastně není sprej. Rostliny poprášíme čedičovou moukou, použijeme asi 1-2 kg přípravku na každých 100 ㎡ úrody. Tento postup by měl být prováděn za bezvětrného a suchého dne, nejlépe brzy ráno, kdy jsou brambory pokryty rosou.
  • Dalším dobrým postřikem pro brouka je extrakt z Tansy - pro jeho přípravu zalijte 300 g bylinky 10 litry vody a poté nechte přípravek 24 hodin stranou. Po uplynutí této doby se musí zředit vodou v poměru 1:2. Tansy bylina je užitečná nejen v boji proti broukům, ale také proti jiným škůdcům, včetně: s mšicemi a housenkami molice zelné.

Co když ekologie selže?

Pokud se brouka nemůžeme zbavit přírodními prostředky, bude nutné jej postříkat chemickým přípravkem. Poté byste měli vybraný produkt připravit přesně podle doporučení výrobce a poté jej umístit do rozprašovače. Po nasazení rukavic a ochranných brýlí můžete začít pracovat.

Z více dostupných přípravků se vyplatí vybrat takový, který včelám neškodí a má krátkou ochrannou lhůtu od postřiku po sklizeň. Příkladem takového insekticidu je Mospilan 20 SP. Výzkumy ukazují, že acetamiprid v něm obsažený se nehromadí v pylu ani nektaru, takže včely nejsou vystaveny zvyšující se hladině tohoto toxinu v těle a potravě pro larvy.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Postřik proti broukovi - ekologický nebo chemický? Co si vybrat a kdy použít?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Postřik proti broukovi - ekologický nebo chemický? Co si vybrat a kdy použít?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Postřik proti broukovi - ekologický nebo chemický? Co si vybrat a kdy použít?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Postřik proti broukovi - ekologický nebo chemický? Co si vybrat a kdy použít?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Postřik proti broukovi - ekologický nebo chemický? Co si vybrat a kdy použít?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Postřik proti broukovi - ekologický nebo chemický? Co si vybrat a kdy použít?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.