Pěstování bylinek doma – je to snadné!

Bylinky jsou s námi stovky let. Dříve se používaly při nemocech jako léky, ale v lékařství se používají dodnes. Některé z nich se používají i jako koření. Jsou ceněné nejen pro své vlastnosti, ale také pro svou jedinečnou, výraznou chuť

V domech a bytech se nejčastěji pěstují bylinky, kterými se koření pokrmy. Jaké rostliny mohou a měly by být pěstovány na kuchyňském parapetu? Co byste měli vědět, než začnete s vlastní plodinou? Zkontrolujte si přečtením textu níže.

Bylinky k domácímu pěstování – které si vybrat?

Drtivá většina bylinek je vhodná pro domácí výsadbu. Pěstovat je lze nejen v bytě, na kuchyňském či pokojovém parapetu, ale i na balkoně či terase. Pokud se rozhodnete pěstovat bylinky venku, stojí za to popřemýšlet o místě, kam květináče na zimu přesunete – některé bylinky to snášejí velmi špatně a kromě toho pozastavení vegetace znamená, že nemůžete využít výhod přírody v přírodě. chladnější období. Jaké bylinky byste měli pěstovat doma? Z jednoletých rostlin budou perfektní:

  • bazalka
  • majoránka
  • pikantní.

Pokud jde o dvouleté bylinky, petržel a kmín se v květináčích cítí skvěle. Většina trvalek se vysazuje v nádobách, jako jsou:

  • citronový balzám
  • oregano
  • rozmarýn
  • tymián
  • máta
  • origan.

Malé bylinky lze sázet společně do jedné nádoby, ale větší rostliny je lepší pěstovat odděleně kvůli velkým kořenům. Bylinky se cítí dobře ve stojatých i závěsných nádobách, takže pokud chcete, místo pro ně doma vždy najdete.

Pěstování bylinek doma – kdy a jak zasít?

Výsev bylinek je nejlepší naplánovat doma začátkem března. Den je pak dostatečně dlouhý na to, aby sazenice dostaly dostatečné množství světla. Samozřejmě vzhledem ke stálé teplotě a schopnosti udržet vegetační období po celý rok lze pokojové bylinky vysévat i na konci léta – pak je budete moci využít i během zimních měsíců.

Semena se vysévají nejprve do malých nádob. V každém z nich musíte udělat otvor, kterým bude voda odtékat. Mohou to být nádoby na jogurt nebo speciální nádoby na sazenice. Vyplatí se použít zahradnický substrát určený přímo pro výsev semen – je dezinfikován, což snižuje riziko onemocnění choulostivých, mladých rostlin.

Až sazenice vyrostou, přesaďte je do větších květináčů. Pomocí stěrky dejte na dno květináče drenážní vrstvu keramzitu nebo malých oblázků. Poté naplňte zeminu (může to být obyčejná zemina pro rostliny v květináčích nebo speciální odrůda pro zeleninu a bylinky), vložte sazenice do květináče a pomocí konve vydatně zalijte. Nezapomeňte nosit zahradní rukavice, abyste si chránili ruce před ušpiněním.

Pěstování bylinek doma - sazenice

Bylinky můžete začít pěstovat i doma pomocí řízků místo vysévání všeho ze semínka. Sazenice nejoblíbenějších bylinek dnes seženete v každém obchodě s potravinami. Při nákupu rostliny dbejte na to, aby pod listy nebyly rezavé skvrny ani bílý povlak a vybírejte pouze zdravé rostliny.

Po zakoupení sazenice je lepší ji přesadit do většího květináče. Vyplatí se použít bylinky, které lze namnožit jednoduchým odříznutím mladých výhonků. Výhonky by měly být umístěny v nádobě s vodou asi dva týdny, a když rostou kořeny - zasazeny do květináčů. Tímto způsobem získáte nové sazenice.

Jak pěstovat bylinky doma? Péče

Bylinky nejsou nijak zvlášť náročné rostliny, ale nejlepší je pěstovat je na dobře osluněném místě a poskytovat hodně vláhy, protože sušením už neobrostou. Také nemají rádi průvan. Bylinky nejlépe rostou při teplotě 15 až 20 stupňů.

Jednoleté rostliny nevyžadují hnojení, zatímco dvouleté a víceleté rostliny by měly být každé 2 týdny dobře krmeny tekutým hnojivem. Používejte pouze hnojiva na bázi přírodních složek, abyste svému tělu neposkytli chemikálie spolu s bylinkami.

Product Name 1

Ostrý rýč, kovová rukojeť

Kalená vysoce kvalitní ocelová hlava se špičatým ostřím

Cena: 445 Kč

Zobrazit produkt

Product Name 2

Malá motyka 'srdce' 340 mm

Malá motyčka VERTO

Cena: 67 Kč

Zobrazit produkt

Product Name 3

Zahradní rukavice, květinový vzor

deální pro všechny zahradní práce

Cena: 30 Kč

Zobrazit produkt

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.