Produktové dotazy: 730 829 745

Domácí způsoby okyselení půdy pro zdravé a krásné rostliny

Úroveň kyselosti půdy je důležitým faktorem ovlivňujícím úspěšnost pěstování na zahradě. Mnoho květin a ovocných keřů tam pěstovaných preferuje spíše kyselé než zásadité prostředí. Navrhujeme domácí postupy pro okyselení půdy na zahradě.

Jednoduchým způsobem okyselení půdy, zejména při pěstování kyselomilných rostlin, bude použití speciálních okyselujících hnojiv. Tyto typy přípravků nejen snižují pH půdy, ale také často doplňují nedostatky živin důležitých pro daný druh rostlin. Pokud však nehodláte používat minerální hnojiva, dobrým řešením pro okyselení půdy bude použití domácích prostředků.

Seznam potřebných produktů:

  • zahradní rukavice
  • hrábě
  • rýč
  • vidle

Jak měřit úroveň okyselení půdy?

Než použijete naše navrhované domácí metody k okyselení půdy, stojí za to zjistit, jaké je pH vašeho pozemku. K testování pH země se používají speciální měřiče kyseliny. Pokud půda dosáhne pH 4,5 nebo nižší, je velmi kyselá. Kyselá půda dosahuje 4,6–5,5 pH a mírně kyselá 5,6–6,5 pH. Vyšší parametry ukazují na zásaditou půdu, která bude při pěstování kyselomilných rostlin vyžadovat okyselení.

Vyplatí se také sledovat, jaké rostliny na vašem pozemku přirozeně rostou. Pokud zaznamenáte velké množství jetele nebo kopřivy, půda na tomto místě je s největší pravděpodobností zásaditá. U plané růže, křídlatky nebo lopuchu rostoucího na pozemku lze předpokládat, že půda je mírně kyselá. Kyselý substrát jistě obroste vřes, přesličky nebo jitrocele. Půda v různých částech daného pozemku může mít různé reakce, proto je nejbezpečnější použít kyselinoměr.

Domácí způsoby okyselení půdy

Domácí metody okyselení půdy zahrnují použití produktů, které lze nalézt v každé kuchyni, včetně: ocet, kávová sedlina a citronová šťáva.

  • Ocet – zředěný vodou v poměru 1:8, se používá k zalévání půdy k jejímu okyselení, ale pouze asi 3 týdny před výsadbou rostlin. Rostoucí sazenici byste neměli zalévat octovým odvarem, mohlo by se jí to stát osudným.
  • Kávová sedlina – půdu nejen mírně okyselí, ale kyselomilným rostlinám dodá cenné živiny, jako je hořčík, fosfor, draslík a dusík. Pomalu se rozkládají a lze je použít na sazenice již rostoucí v zemi. Aby se snížilo pH půdy, měla by se nasbíraná kávová sedlina promíchat s půdou kolem rostliny a důkladně shrabat malým hráběm, aby ji neodnesl vítr.
  • Citronová šťáva – k zalévání kyselomilných rostlin lze použít vodu s vymačkanou šťávou. Rostlinu tak nejen zalijete, ale také mírně snížíte pH půdy.

Další přirozené způsoby okyselení půdy

K okyselení půdy můžete použít i další přírodní produkty, jako je kyselá rašelina, kompost z jehličí nebo mulčování kůrou. Jejich používáním rychle snížíte pH půdy, ale pamatujte, že jen na nějakou dobu – pak se uměle okyselená půda vrátí na původní pH. Vyplatí se proto okyselovat pravidelně, např. každý rok.

  • Kyselá rašelina – smíchejte s původní zeminou v poměru 1:1. Vyplatí se ji také podrýt rýčem a nakypřít vidličkou, aby byla dobře připravena k výsadbě.
  • Jehličnatý kompost – vyplatí se jej přidávat při výsadbě nových kyselomilných rostlin. Do jamky připravené pro rostlinu stačí přidat trochu borové kůry nebo jehličí, které půdu dlouhodobě rozloží a okyselí.
  • Mulčování kůrou – slouží ke snížení pH půdy a její udržení v kyselém prostředí. K takovému mulčování lze použít i jehličnaté jehličí, kyselý kompost nebo piliny z jehličnatých rostlin.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak okyselit půdu doma?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak okyselit půdu doma?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak okyselit půdu doma?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak okyselit půdu doma?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak okyselit půdu doma?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak okyselit půdu doma?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.