Produktové dotazy: 730 829 745

Řezání Rybízu: Kdy a Jak Prořezávat keře pro Bohatou Úrodu

Udržovaná zahrada a ovocný sad jsou výkladní skříní hostitele. Práce se stromy a keři je nesmírně důležitá, zvláště když chcete sazenice udržet v co nejlepší kondici. Nezbytný je pravidelný řez keřů, zejména ovocných. Chceme-li bohaté úrody, musíme pamatovat na řez rybízu ve správnou dobu. 

Rybíz je jedním z nejoblíbenějších keřů, které rostou na našich zahradách. Tyto malé keříky nám mohou poskytnout mnoho chutných a extrémně zdravých plodů. Chceme-li získat vysoké výnosy a zároveň keř udržet v dobrém stavu, musíme pamatovat na správnou péči o něj. Řez rybízu je základní činností, kterou by pěstitelé měli pravidelně opakovat. Kdy a jak řezat keře rybízu? Pojďme zkontrolovat!

Seznam potřebných produktů:

  • zahradní nůžky na tenké a silné větve
  • zahradní rukavice

Prořezávání mladých keřů rybízu

Řez rybízu je povinností každého pěstitele. Proč? Díky jednoduchému prořezávání začnou naše keře mnohem lépe růst. To pozitivně ovlivní stav samotného rybízu a plodnosti. Jak u ovocných stromů, tak u keřů snižuje řez počet živících se škůdců. Správná péče o rostliny v našem sadu nám umožní později sklízet hojnou úrodu. Úhledný tvar získá i zručně zastřižený rybíz. 

Mnoho začínajících pěstitelů si klade otázku, kdy rybíz stříhat. Vše záleží na tom, o jaký keř se jedná. Máme-li mladou, čerstvě vysazenou sazenici, můžeme ihned provést první řez. To platí pro všechny odrůdy, ať už červené, bílé nebo černé. Jak bychom měli při tomto úkolu postupovat? Není to nic těžkého! Jednotlivé výhony je nutné stříhat maximálně druhé oko nad zemí. Řezané výhonky by měly být pokryty tenkou vrstvou země, aby byly chráněny před mrazem. 

Nové sazenice řežeme před zimou. Nejlepší je to udělat na podzim, kdy mají keře ideální podmínky pro rychlé zakořenění. Rostlinu tím stimulujete – díky tomu vyraší nové výhonky. Alternativou podzimního řezu je jarní řez rybízu. Musíme však být opatrní a pamatovat na tzv vegetační období - ošetření je nutné provést před jeho zahájením, tedy před koncem února nebo začátkem března. Pokud výhonky keře v tomto mimořádně důležitém okamžiku seřízneme, bude to mít negativní dopad na stav rybízu. 

Řezání rybízu v závislosti na odrůdě

Po ošetření první péče by další prořezávání černého rybízu mělo proběhnout nejdříve po 3 až 4 letech. Je však vhodné připomenout tzv sanitární prořezávání. Aby byly keře v dobré kondici, potřebujeme jednou ročně zrentgenovat všechny výhony. Sanitární prořezávání zahrnuje odstranění nemocných nebo poškozených výhonků. Zbavit bychom se měli i zmrzlých částí a těch, které se příliš rozrostly a leží na zemi. 

Četnost stříhání víceletých keřů rybízu závisí na odrůdě, kterou máme. V případě černého rybízu by mělo být ošetření provedeno 4 roky po výsadbě. Samozřejmě nesmíme zapomenout na již dříve zmíněný každoroční sanitární řez! Řez rybízu ve 4. roce by měl spočívat ve zkracování nejstarších výhonů (tyto výhony jsou tmavě šedé). Necháme pár jednoletých a dva až tři 2- a 3leté (tyto výhony jsou světlé). To je velmi důležitá záležitost – černý rybíz plodí hojné úrody, které se nejčastěji tvoří na mladých výhoncích, ale i na těch 2- a 3letých. Tuto odrůdu seřezáváme po sklizni, tedy na konci léta. Dobrou volbou může být také podzimní prořezávání. Správně vytvořený keř černého rybízu má 8-12 dobře rozvětvených kosterních větví, maximálně 3 roky starých.

Jak pečovat o bílý a červený rybíz? Obě tyto odrůdy by měly být řezány nejdříve 5 let po výsadbě. Na rozdíl od černého rybízu se sanitární prořezávání provádí až ve třetím roce, aby se keř účinně stimuloval k růstu. Jednotlivé výhony stříháme tak, abychom na nich nechali přibližně pět oček. V následujících letech by měly být jednoleté výhony zastřiženy. V dalších letech je seřezáváme každý rok brzy na jaře na výšku 40-50 cm a odstraňujeme příliš tenké boční větve. Bílé i červené keře nejčastěji plodí nejen na mladých výhoncích, ale i na těch, které jsou až 6 let staré! Správně vytvořený keř má 10-12 dobře rozvětvených kosterních větví.

Řez rybízu na kmínku by měl být proveden podle požadavků odrůdy, kterou máme. Ihned po výsadbě musíme zkrátit výhony nad čtvrtým nebo maximálně pátým okem.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak a kdy prořezávat rybíz?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak a kdy prořezávat rybíz?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak a kdy prořezávat rybíz?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak a kdy prořezávat rybíz?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak a kdy prořezávat rybíz?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak a kdy prořezávat rybíz?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.