Produktové dotazy: 730 829 745

Měsíček lékařský: Jak pěstovat a pečovat o tuto dekorativní a ochrannou rostlinu

Měsíček lékařskýje jednoletá rostlina s dekorativními a ochrannými hodnotami. Zasazený mezi tulipány nebo zeleninu chrání plodiny před škodlivými účinky hmyzu. Co stojí za to vědět o výsadbě a péči o ni?

Pěstování měsíčku není příliš složité, a proto se doporučuje amatérským zahrádkářům, kteří se zahradničením teprve začínají.

Seznam potřebných produktů:

  • zahradní rukavice
  • rýč
  • hrábě

Tagety rozptýlené – charakteristika

Měsíček lékařský patří do čeledi Asteraceae a pochází ze Střední Ameriky, ale je velmi oblíbený v Evropě včetně Polska. Vyznačuje se vzpřímeným tvarem, který obvykle dosahuje výšky 20 až 60 cm. Rostlina se ráda větví a velmi pěkně roste. Květy měsíčku roztroušeného jsou jednoduché nebo dvojité, jedno- nebo dvoubarevné. Jejich průměr je přibližně 2–6 cm. Jejich okvětní lístky mohou mít různé odstíny – žlutou, oranžovou, červenou nebo hnědou. Mohou být dvoubarevné. Obvykle se objevují s tmavou skvrnou na základně. Květy měsíčku mají v průměru 4-6 cm. Květinové koše jsou nasazeny jednotlivě na květinové stonky. Listy těchto rostlin jsou malé a zubaté.

Měsíček roztroušený je ozdobou záhonů, záhonů v domácích zahradách i městských prostorech, krásně kvete od června až do prvního mrazu. Úspěšné bude i pěstování těchto květin v balkónových nebo terasových květináčích.Měsíček je vhodný i jako řezaná květina. Rostlina má specifický zápach, který nemají rádi mravenci, mšice, háďátka a dokonce i krtci. Z tohoto důvodu se vyplatí vysazovat měsíčky do společnosti tulipánů nebo zeleninových záhonů. Je třeba také dodat, že jejich kořeny vylučují látky, které ničí plevel.

Tagetes rozptýlené – požadavky a péče

Rozsypaný měsíček nedělá problémy při pěstování. Dobře poroste jak na záhonu, tak v nádobě na balkoně. Rostlina nemá vysoké nároky na půdu a stanoviště. Tato jednoletá květina dobře roste na slunných stanovištích chráněných před větrem, ale může růst i na polostinných místech. Pro krásné kvetení je třeba měsíček vysadit do úrodné a propustné půdy. Půda méně bohatá na živiny způsobí, že pokvete řidčeji, ale neuškodí. Optimální půda pro měsíček je mírně kyselá až neutrální, s pH 6-7.

Vzhledem k tomu, že měsíček měsíček toleruje pravidelné sušení, zalévání by mělo být mírné. Během horkého počasí se vyplatí rostlinu zalévat o něco intenzivněji. Dva týdny po výsadbě ji můžete začít přihnojovat. Nejlepší je vyživovat měsíčky každé 2-3 týdny hnojivy pro kvetoucí rostliny, které obsahují hodně fosforu a draslíku.

Pro stimulaci intenzivního kvetení je vhodné odstranit vybledlé květenství měsíčku. Semena lze sbírat ze sušených květů a použít k setí v příštím roce. Semena se sbírají, když dozrávají. Svou klíčivost si uchovávají 3-4 roky.

Jak zasadit roztroušený měsíček?

Měsíček pomazánkový lze pěstovat dvěma způsoby. První zahrnuje výsev semen rostlin přímo do země v dubnu nebo květnu. Druhý způsob pěstování spočívá v přípravě sazenic ze semen v únoru nebo březnu a jejich vysazení na trvalé místo po pominutí nebezpečí mrazů (nejlépe v polovině května). Hotové sazenice měsíčku lékařského lze zakoupit i na jaře v zahradnických obchodech – také se vyplatí vysadit je na trvalé místo až v květnu, protože rostlina není příliš odolná vůči mrazu.

Sazenice měsíčku se připravuje v nádobách naplněných výsevním a sadebním substrátem. Pokud před polovinou května hodně vyroste a není prostor pro další růst, vyplatí se přesadit do větší nádoby nebo vícenádobí (nebojte, měsíček přesazování snáší dobře). Při výsadbě měsíčku na záhon nebo do nádob mu musíte poskytnout prostor pro růst, proto je nejlepší ponechat mezi sazenicemi vzdálenost asi 20 cm. Záhon je třeba připravit stejně jako při sázení jiných kvetoucích rostlin – půdu odplevelit, poté zrýt rýčem, urovnat a zkypřit hráběmi.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Pěstování měsíčku lékařského - požadavky, poloha, péče

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Pěstování měsíčku lékařského - požadavky, poloha, péče

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Pěstování měsíčku lékařského - požadavky, poloha, péče

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Pěstování měsíčku lékařského - požadavky, poloha, péče

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Pěstování měsíčku lékařského - požadavky, poloha, péče

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Pěstování měsíčku lékařského - požadavky, poloha, péče

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.