Produktové dotazy: 730 829 745

Domácí kompost - nejlepší bezplatné hnojivo na pozemek a zahradu?

Kompostování vám umožní získat univerzální organické hnojivo pro použití na zahradách a na zahrádkách, v amatérských i ekologických plodinách. Zpracovaná biomasa je bezpečná pro životní prostředí a nepředstavuje riziko přehnojení. Kompost si na svém pozemku vytvoříte ve speciálním kompostéru. 

Nejcennější kompost tvoří přibližně 70–80 % organického odpadu. Zbývajících 10–20 % tvoří směsi organických a minerálních hnojiv. Organické hnojivo obsahuje také zeminu. 

Seznam potřebných produktů:

  • 5 palet
  • hrst hřebíků
  • kladivo 
  • rýč

Co je to kompostování a kde využít domácí kompost?

Kompostování je přirozený způsob nakládání s organickým odpadem. Jde o zpracování organické hmoty na biomasu – přírodní a ekologické hnojivo. Proces tvorby kompostu využívá uzavřeného oběhu hmoty v přírodním prostředí. Prvkem nezbytným pro výrobu organického hnojiva jsou mikroorganismy (žížaly, houby a bakterie). Rozkládají organické látky, provzdušňují hromadu, produkují tepelnou energii při trávení. 

Zralý a hotový kompost voní po zemi, je hnědý a má sypkou nebo hrudkovitou konzistenci. Použití takového hnojiva je univerzální. Vyživuje půdu a obohacuje ji o humus. Díky tomu jsou plodiny úrodnější a odolnější vůči chorobám. Vhodné pro zahradní záhony, trávníky, zeleninové záhony a sady. Před použitím propasírujte přes síto a natřete vrstvu silnou až 5 cm (na trávníku stačí centimetrová vrstva). Pokud chcete kompost rozprostřít na záhony a záhony, je nejlepší jej lehce promíchat s půdou. Můžete to udělat pomocí rýče.

Jak vyrobit kompostér?

Domácí kompost lze vyrobit dvěma způsoby – na hromadě nebo v kompostéru. První způsob je jednodušší, protože nemusíte konstruovat kontejner, ale v tomto případě je doba zpracování odpadu na biomasu delší. Nevýhodou hromady je také její nevzhledný vzhled, zvláště pokud ji chcete umístit na malý pozemek bez stromů.

Druhým způsobem je použití speciálního kompostéru. Můžete si koupit hotový kontejner nebo si postavit kompostér sami , například z desek nebo palet. Palety jsou vhodné, protože mají štěrbiny, které umožňují cirkulaci vzduchu mezi vrstvami kompostu. 

Pomocí rýče srovnejte terén v místě, kam chcete kompostér umístit. Vezměte jednu paletu a položte ji vodorovně na připravené stanoviště. Stane se základem struktury. Poté položte další palety svisle a jednu po druhé je přibijte k základně. Také přibijte prkna boční stěny k sobě, aby to celé bylo pevné a stabilní. Hotový kompostér umístěte na skryté a zastíněné místo. Tím zabráníte příliš rychlému vysychání hromady. 

Co lze dát do zahradního kompostu?

Materiálem pro domácí kompot je především organický odpad. Zpracujete v něm spadané listí, plevel, kůru i posekanou trávu. Vyhněte se však listům ze dřevin, které obsahují hodně tříslovin, jako je dub a ořech, protože prodlouží dobu zpracování kompostu. Pokud chcete použít větve, nalámejte je na menší kousky (10-20 cm). Můžete také přidat řasy a bahno z domácího jezírka a zeminu ze zahradních květináčů. Mezi kvalitní biomasu patří také zbytky ovoce a zeleniny (bez známek hniloby), kávová a čajová sedlina a nepotištěné listy papíru. Kromě toho se vyplatí použít dřevěný popel z krbu a vaječné skořápky. 

Pokládejte tenké a volné vrstvy odpadu, nezapomeňte mezi ně umístit asi 5 cm separačního materiálu (např. zeminu z květináčů, písek, rašelinu nebo zpracovaný kompost z předchozí sezóny). 

Co urychluje kompostování?

Proces kompostování můžete urychlit přidáním speciálních přípravků s enzymy na podporu tvorby biomasy nebo mycelia na rozklad kmenů stromů do odpadu. Jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak zkrátit dobu potřebnou k přeměně odpadu na hnojivo, je použití kompostovacích žížal. Jejich přítomnost zvyšuje oxidaci hromady a zabraňuje procesu fermentace. Živí se rostlinnými zbytky a přeměňují je na humus (humus), který je cenný pro půdu. 

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Domácí kompost - nejlepší bezplatné hnojivo na pozemek a zahradu?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Domácí kompost - nejlepší bezplatné hnojivo na pozemek a zahradu?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Domácí kompost - nejlepší bezplatné hnojivo na pozemek a zahradu?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Domácí kompost - nejlepší bezplatné hnojivo na pozemek a zahradu?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Domácí kompost - nejlepší bezplatné hnojivo na pozemek a zahradu?

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Domácí kompost - nejlepší bezplatné hnojivo na pozemek a zahradu?

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.