Produktové dotazy: 730 829 745

Jak vyrobit herbář na balkoně? Komplexní průvodce

Bez ohledu na to, zda máte zahradu nebo jen balkon, mít herbář je velmi užitečné. Žádné mleté koření se nevyrovná čerstvým bylinkám přímo z vašeho balkonu. Jak si takový herbář vytvořit doma?

Než začnete vytvářet herbář, musíte vybrat správnou půdu pro květináče. Nejlepší je vybrat takovou, která je určená na bylinky – zeminu volte kyprou a propustnou pro vzduch. Musíte také pamatovat na použití správných nástrojů. 

Jak vyrobit herbář krok za krokem? Potřebné nástroje a jak na to

Prozradíme vám, jak si vyrobit domácí herbář na balkoně. K tomu budeme potřebovat:

  • dřevěné krabice na víno
  • aku vrtačka
  • imbusový klíč
  • tenké hranoly
  • lepidlo na dřevo
  • pila nebo skládačka
  • dřevěné nohy
  • šrouby
  • dřevěné lamely (šířka 10 cm)
  • barva na tabuli
  • bezbarvý lak
  • ploché sklenice

Představujeme krok za krokem, jak vyrobit herbář na balkoně:

  1. Prvním krokem je nařezání dřevěných proužků na kolejnice. Zde budou umístěny krabice na víno.
  2. Lišty přilepíme lepidlem na dřevo a dodatečně připevníme na dno krabic pomocí vrtačky/šroubováku. Nejlepší je to udělat zevnitř, protože tak budou šrouby mimo herbář (a ne uvnitř, spolu s bylinkami).
  3. Odtok připravíme tak, že do každé z krabic vyvrtáme malý otvor a pod něj připevníme zavařovací sklenici, kudy bude voda odtékat.
  4. Poté pomocí lepidla na dřevo připevněte nohy ke krabicím.
  5. Dalším krokem je zdobení. Herbář můžete nejprve natřít tabulovou barvou a poté počkat a natřít bezbarvým lakem (uvnitř i zvenku, minimálně dvakrát).
  6. Když lak zaschne, můžeme bylinky vložit do truhlíků a začít používat náš herbář. 

Jak vyrobit herbář na balkoně? Další bylinné rady

Mít vlastní bylinky a krásné květiny je absolutní nutností pro každého milovníka rostlin a zahradničení. Herbář na balkoně skvěle doplní zahradní aranžmá a vlastní koření budete moci s úspěchem využít i v kuchyni a přidávat je do připravovaných pokrmů. Při plánování výsadby bylinek na balkoně stojí za zvážení, jaké rostliny potřebujete, které se vám budou hodit v každodenním životě. Pokud jste bylinkáři začátečník, vybírejte druhy, které rychle rostou a nejsou příliš náročné na údržbu. Patří sem bylinky jako: oregano, kopr, česnek, pažitka, tymián, koriandr a rozmarýn.

Pokud s výsadbou bylinek na balkoně teprve začínáte, vyplatí se koupit sazenice. Před nákupem však zkontrolujte, zda nemají škůdce nebo různé druhy chorob. Pamatujte také, že váš herbář bude vyžadovat dobré sluneční světlo. Mnoho rostlin, jako je bazalka nebo oregano, potřebuje ke správnému vývoji hodně slunce. Bylinky na balkoně vysazujte nejlépe do keramických nádob o průměru asi 15–20 cm. Ujistěte se, že květináče, do kterých své rostliny zasadíte, mají na dně díru – to je velmi důležité pro jejich následný vývoj.

Bylinky na balkoně – zálivka

Pokud jste se rozhodli vytvořit herbář a zakoupili jste potřebné sazenice a květináče, nezapomeňte je správně zalévat. Při sázení bylinek do květináčů je také důležité zeminu dobře utlačit – zabráníte tak pronikání vzduchových bublin. Tento druh rostlin můžete zalévat jak minerální vodou, tak vodou z vodovodu. Taková voda by však měla nejprve v nádobě „počkat“ alespoň hodinu, dokud nedosáhne pokojové teploty, pokud ji chcete použít k zalévání bylinek. Je velmi důležité toto zajistit. 

Mnoho lidí stále častěji volí ve své kuchyni čerstvé bylinky. Díky tomu mají suroviny ze spolehlivého zdroje a navíc jim pojídání rostlin, které pěstují, přináší mimořádné uspokojení. Nezapomeňte sbírat zralé bylinky ráno, kdy je jejich vůně nejintenzivnější.

Pokud nemáte na balkoně dostatek místa pro vytvoření herbáře, žádný strach! Tuto funkci totiž může efektivně plnit i kuchyňský parapet, pokud se o něj správně staráte.

Herbář na balkóně – shrnutí

Existuje mnoho způsobů, jak vytvořit svůj vysněný herbář na balkóně. Vše opravdu záleží na individuálních preferencích. Tento druh rostlin můžete vysadit jak na balkoně, tak na kuchyňském parapetu. Mnoho lidí, kteří nemají zahrádku, se rozhodne pěstovat bylinky na balkoně. Na takovém místě mají zajištěn volný přístup ke světlu a dobré životní podmínky. A kdo z nás by si nechtěl dát k snídani nebo obědu chutné jídlo s bylinkami přímo z vlastního balkonu?

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak vyrobit herbář na balkoně? Komplexní průvodce

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak vyrobit herbář na balkoně? Komplexní průvodce

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak vyrobit herbář na balkoně? Komplexní průvodce

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak vyrobit herbář na balkoně? Komplexní průvodce

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak vyrobit herbář na balkoně? Komplexní průvodce

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Jak vyrobit herbář na balkoně? Komplexní průvodce

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.